http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Was 2014 het jaar tegen food waste?

22 januari 2015    Thomas Luttikhold   

Waste watcher en econoom @ThomasLuttik maakt graag balansen op. Was 2014 wel het jaar tegen food waste?

Het is alweer een tijdje 2015 en het 'normale' leven gaat gewoon weer door. Als econoom maak ik graag de balans op en nu ga ik dat doen voor 2014. Dit was namelijk het jaar tegen voedselverspilling, althans zo besloot het Europese Parlement. Leuk, zo'n besluit, maar hoe verliep het jaar tegen voedselverspilling? En wat is effect gemeten door een insider? 

Op de Horecava

Een mooie graadmeter vind ik de Horecava. Aan de vorige editie van 2014 heb ik mooie herinneringen als het gaat om de anti-food waste beweging in Nederland. De dames van Kromkommer wonnen de Innovation Award, stonden food waste panels meerdere keren op het programma én mocht ik meerdere dagen mijn zegje doen op de bühne. Kortom, food waste was 'hot and happening'. 

Was food waste een hype?

Dus ik dit jaar weer met goede moed richting de horecaberus in de RAI, maar wat een verschil met vorig jaar. Er waren weinig food waste activiteiten en één daarvan, waarbij ik met andere kopstukken van de anti-food waste beweging in Nederland op het podium stond, trok op z'n hoogtepunt maar 25 man. Jammer en opvallend, waardoor ik mijzelf de vraag stelde: is food waste een niet gewoon een hype?

Effect over 2014

Ik denk van niet. Eigenlijk weet ik wel zeker van niet. Om dit standpunt te bekrachtigen komt hier een waslijst met initiatieven die je misschien wel kent: Kromkommer (1), Rotterzwam (2), Instock (3) en het Grote Anti-verspillingsboek (4). Dit is pas een topje van de ijsberg, want in heel Nederland zijn heel veel kleine initiatieven die je hoogstwaarschijnlijk niet kent, hier zijn enkele initiatieven die meer aandacht verdienen: A way for Waste (5), Kliek&CO (6), Damn Food Waste Groningen & Zwolle (7). Ik zal er vast een paar vergeten, omdat er simpel weg teveel gebeurt.

Verandermanagement nodig

Waarom is er nog geen doorbraak? Aan initatieven geen gebrek. Ik denk dat ik daar het antwoord op heb. Het is gewoon bijzonder lastig om het gedrag, want voedselverspilling is een patroon in ons gedrag, te veranderen. Het probleem ligt hem in het feit dat food waste voor de massa simpelweg nog niet belangrijk genoeg is.

De toekomst?

Zal het ooit veranderen? Ja, absoluut! Het doet me deugt dat er zoveel mensen bezig zijn met de noodzakelijke verandering. Mensen met zoveel passie, energie en bereidheid om dit akelige ongewenste effect van onze consumptiemaatschappij (ik heb hier dus over food waste) te reduceren. In dat opzicht was 2014 een doorbraak. De mogelijkheden om deze koers door te zetten zijn eindeloos en het is dan ook een kwestie van tijd totdat dit gebeurt. Spreekt hier een idealist? Vast en zeker, maar voornamelijk een vastberaden iemand die met hand en tand, zij aan zij met prachtige initiatieven zal 'vechten' om de kwaal dat food waste heet uit ons systeem te verbannen.

Met die wetenschap roep ik ook 2015 uit als het jaar tegen voedselverspilling! Lees mijn volgende blog, waarin ik vertel wat en hoe jij als professional kunt doen tegen food waste.
 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe s… https://t.co/p8bkYKj8bg"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/IJ2l5wZzNK"

Penny @fiddleysticks
"People of Twitter, I need healthy snack inspiration. Currently eating far too many biscuits! #foodinspiration #healthysnacks #helpplease "

Velour Imports @velourimports
"CARICOM pledges over US$2-billion at UN Conference #LoveMyBermuda #WeAreBermuda #eatfortheinsta #foodinspiration… https://t.co/GYkuLSKxZG"

WeAreFood2018 @WeAreFood2018
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Louise-Jane🎗 @louisecleaver
"Just watched Rick Stein’s ‘Road to Mexico’. Loads of inspiration for #tacos 🌮 - might try making a vegan version so… https://t.co/rkmeOgKEwl"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/TPQx7dV25S"

Eat Sip Trip @Eat_Sip_Trip
"Sinfully sweet chocolate crepes with chocolate cream, banana, blackberry, blueberry, pomegranate seeds & melted cho… https://t.co/eV9MRwREbQ"

🏴‍☠PirateQueenAna @anatlus89
"Thank you #HEB my work provided us with an early #Thanksgiving lunch! #soyummy ❤️ ☄️ #Turkey #stuffing #corn… https://t.co/7IyjLLHFLS"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Learn more about Hunger & Food Waste with #BreadisGold #TasteDeVine #foodinspiration feat.… https://t.co/i4yTvIg24B https://t.co/vJguYj5lb4"

Agenda