http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

De receptuur voor een eigen kookboek

9 januari 2015    Ria Geraets-Heijen   

Je eigen kookboek maken? #fipioneers @morethanmayo en @alexstyling vertellen hoe.

Hoe schrijf en publiceer je eigenlijk een eigen kookboek? Ik kan je geruststellen, het is een kwestie van gewoon beginnen. Tegelijk moet ik je ook waarschuwen: het is heel, héél hard werken. Als je daar niet vies van bent, ga je een enorm gaaf project tegemoet. Alexandra Schijf en ik sloegen de handen ineen en publiceerden in 2014 ons eigen kookboek genaamd Hemels. Voor eenieder met diezelfde wens: bij dezen de receptuur voor een eigen kookboek.

Het idee en gevoel

Het begint altijd met een idee, dus denk eerst na over het concept. Draait het om één bepaalde keuken, om een chef, of een bepaald type gerechten? Weeg af en maak keuzes en werk vervolgens de invulling verder uit. Wij kozen voor kleine, eenvoudige gerechtjes en vulden dit aan met drankjes en stylingtips. We hebben een moodboard gemaakt van de stijl die we wilden neerzetten en een schema getekend van de invulling van alle pagina’s. Hierdoor creëer je een baken voor jezelf in stormachtige tijden.

Het ontwikkelen van recepten

De totstandkoming van recepten kan op verschillende manieren, zelfs iteratief. Wij zijn begonnen vanuit ingrediënten en hebben hiermee smaakcombinaties opgebouwd. Vanuit de smaakcombinaties zijn de recepturen opgebouwd. Wanneer je zelf geen koksdiploma hebt, zoals wij, is het verstandig de recepten niet alleen zelf uit te testen maar proeverijen te organiseren. Wij organiseerden twee testsessies voor foodies, vroegen vrienden om de recepten zelf te proberen en lieten twee professionele chefs de recepturen doorlichten. Op deze manier kun je mogelijke fouten eruit filteren en indien nodig aanpassingen maken.

Beeldverleiding en foto's

Foto’s van gerechten zijn zeer waardevol bij het koken, omdat je daardoor weet naar welk resultaat je toewerkt. Tegelijk is beeld erg belangrijk om de gewenste sfeer neer te zetten. Voorbereiding is essentieel om alles soepel te laten verlopen. Wij besloten alle gerechten en drankjes te fotograferen, maar ook de stylingideeën en sfeerbeelden. Dit hebben wij voorbereid door vooraf na te denken over de compositie van de beelden en per shootdag een draaiboek te maken. Zo hebben we alle gerechten in vier dagen gekookt, gestyled en gefotografeerd.

De definitieve recepten

Omdat consistentie belangrijk is bij een boek, moet je goed opletten dat je overal op eenzelfde manier schrijft. We hebben daarom alle recepten opnieuw aangevuld met de aantekeningen die tijdens het proces in notitieboekjes zijn gekrabbeld en helemaal opnieuw uitgeschreven. We hielden bij alle recepten dezelfde opzet aan en schreven voor ieder recept een intro, zodat alle recepten eenzelfde tone of voice hadden. Omdat je soms door de woorden de zinnen niet meer ziet is het zeer aan te raden je teksten te laten controleren. Vervolgens kan het concept neergezet worden door middel van vormgeving. Erg bepalende vormgevingselementen zijn: kleuren, vormen, illustraties en lettertypen. Ook bij de vormgeving draait het om keuzes maken en consistent zijn.

Het circus

Dan komt dat magische moment dat je boek op de drukpers ligt! Maar als je zelf je boek uitgeeft, begint het circus nu pas echt. Het is belangrijk om de verkoop te laten lopen en het aan de juiste mensen te brengen. Dit kun je doen met bijvoorbeeld een lanceringsfeest zoals wij dat deden. Informatie kun je gemakkelijk verstrekken op je eigen website met achtergrondinfo en de mogelijkheid het boek te kopen. Ook fysieke verkooppunten zijn zeer belangrijk, dus e-mail interessante partijen en post op Twitter, Facebook en blogs. Wij gaven ook presentaties en kookdemonstraties om mensen te enthousiasmeren. Door alle inspanningen zal de verkoop beginnen te lopen en zal je je kunnen gaan focussen op de financiële afhandeling en het organiseren en beheren van de verzending.

Wijzelf zijn inmiddels een jaar verder sinds de start van het kookboek en inmiddels kunnen wij met trots zeggen dat wij ons eigen kookboek van begin tot eind zelf hebben gemaakt: 'hard work pays off'.
 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende… https://t.co/u7GNHEpqxG"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo… https://t.co/Q6a3t0STbi"

GolleySlaterGroup @Golley_Slater
"RT @GolleySlaterPR: From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast chic… "

Golley Slater PR @GolleySlaterPR
"From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast… https://t.co/3PVogR4coy"

Agenda