http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Wijnaroma’s een wirwar aan woorden?

5 januari 2015    Karin Egberink   

Praten over wijnaroma is geen geblaat, het is uitermate nuttig. Dat schrijft blogger @KarinEgberink

Bij mijn werkgever, Wijnhandel/Slijterij Ben van der Linden in Soest, geef ik een wijn-spijscursus. Tijdens deze cursus gebruik ik een handige tool: ‘Le Nez Du Vin’. In dit aromapakket zitten 54 verschillende aromaflesjes met onder andere aardbei, asperges, zwarte bessen, vanille en citroengeur om geuren in wijn te leren herkennen. En daar wil ik het over hebben; aroma’s in wijn.

Want er lijkt onder de consument onduidelijkheid te bestaan over geur in wijn. Mensen vinden het vaak onzin en een hoop geblaat van wijnkenners, en wijnschenkers in de horeca. Maar het leuke van wijnaroma’s is dat als je je er een beetje in verdiept je daadwerkelijk dingen kunt gaat ruiken en proeven in wijn. Dit maakt het leren kennen van druivensoorten en het leren kennen van je eigen smaak en favoriete wijnen ontzettend leuk.

Wat ruik ik?

Toen ik in Italië studeerde leerde we door middel van daadwerkelijk ruiken aan aardbeien, aan vanillestokjes en aan asperges om de geuren in wijn te leren herkennen. Toen ik dit enthousiast mailde naar het thuisfront in Nederland kreeg ik een berichtje van een vriendin die vroeg of er dan daadwerkelijk asperges bij de druiven gedaan worden tijdens het vergisten… Zo’n gekke vraag is dit eigenlijk niet, want hoe kan het eigenlijk dat we ‘asperges’ ruiken in een glas Nieuwe-Zeelandse Sauvignon Blanc?

Drie soorten aroma’s

Aroma’s in wijn worden door verschillende aspecten beïnvloed waaronder de plant zelf, de bodemsoort, het microklimaat, de bemesting, vinificatietechnieken en de manier van verouderen. Aroma’s worden ingedeeld in primaire, secundaire en tertiaire aroma's.
De primaire aroma’s komen van de plant zelf; het ras. Deze komen als voor in de druivenschil en het vruchtvlees en zijn heel specifiek voor het druivenras. Denk bijvoorbeeld aan buxus of citrus bij een Sauvignon Blanc of bessen en aardbei bij Pinot Noir. De secundaire aroma’s ontstaan door het vinificatieproces; hoe de wijn gemaakt wordt. Wordt er bijvoorbeeld malolactische gisting toegepast dan kan een zuivelaroma ontstaan. De tertiaire aroma’s ontstaan tijdens de flesontwikkeling. De verschillende moleculen die zich in de wijn bevinden, gaan verbindingen met elkaar aan, of vallen juist uit elkaar, al dan niet onder invloed van zuurstof. De oorspronkelijke fruitigheid wordt vervangen door aroma’s van gedroogde abrikozen of gedroogde pruimen en vijgen. Lagering in houten vaten geeft aroma’s van vanille, boter en cederhout.

Het belang van taal

Een van de dingen die ik de cursisten meegeef is het belang van taal bij het leren proeven van wijn. Vaak ruik je wel iets in een wijn en als je proeft herken je het wel. Maar wat is het precies? Bij het proeven van wijn is taal ontzettend belangrijk. Het benoemen wat je ruikt en proeft is ontzettend lastig maar hier zijn handige en leuke tools voor. Een voorbeeld is de al eerder genoemde ‘Le Nez Du Vin’. De cursisten ruiken blind aan de flesjes en proberen de geuren een naam te geven. Door dit te oefenen raak je steeds getrainder in het leren herkennen van deze geuren. Na het ruiken aan 10 flesjes, geef ik de geuren prijs en laat ik de cursisten 4 wijnen ruiken en proeven waar de 10 geuren die ze net in de aromaflesjes geroken hebben in voorkomen. Ook een leerzame tool is het ‘wine aroma wheel’. In de binnenste cirkel staan de eerste benamingen beschreven zoals ‘fruitig’, ‘kruidig’ of ‘nootachtig’. Vervolgens kijk je naar de volgende cirkel en staat er bij ‘fruitig’ bijvoorbeeld ‘citrus’ of ‘tropisch fruit’. De laatste cirkel omschrijft bijvoorbeeld ‘meloen’ of ‘limoen’. Op deze manier leer je stap voor stap wat je ruikt en proeft. 

Oefenen, oefenen, oefenen

Wijnaroma’s zijn geen wirwar van woorden, maar vormen een tool die wijn verder verduidelijkt. Belangrijk is het oefenen en blijven oefenen waardoor je steeds beter geuren en smaken leert herkennen. Er gaat zeker weten een hele nieuwe wijnwereld voor je open waar je als professional en als consument profijt van hebt: proost!

Sinds september 2014 ben ik werkzaam bij Wijnhandel/Slijterij Ben van der Linden in Soest. Een familiebedrijf dat al meer dan 100 jaar bestaat en van generatie op generatie wordt doorgegeven. De huidige eigenaar is Angelique Hoving-van der Linden (36) die met enthousiasme steeds meer een beleving maakt van een bezoek aan de prachtige winkel. Hier voorzie ik klanten van advies, optimaliseer ik de website en webshop en geef wijncursussen.
 

Foto: Leon Brocard (CC)

Reacties

anonymous
Charlot van Scheijen - 12-01-2015 15:39
"Super interessant artikel Karin. Kom graag een keer een cursus bij je volgen! "

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Loren Spee @loren_spee
"Butter-Basted Sous Vide Halibut. #recipes #fishrecipes #foodinspiration https://t.co/K5Ryy2XOXL https://t.co/fnc2aXKvqA"

ModestroveLondon @modestrove
"Pretty ice cream cones 🌷 📷 Pinterest #FoodInspiration https://t.co/ahD3N0RZg1"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration morgen mal so in den Tag zu starten #sonntagstipp #cheesetea #sundaybreakfast https://t.co/vJQ82q7doW"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration! Dank an @DieWaid . So lässt es sich auch prima in den sonnigen #Samstag starten. Muss bald mal wi… https://t.co/fdzpAqffyf"

Lobke Elbers @LobkeElbers
"Wat willlen millennials at work? @foodinspiration voor hospitality & food professionals, bevraagt eigen teammembers: https://t.co/4E5HQi2bXb"

Doug Koob @dougkoob
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

British Gems @BritishGems
"Fantastic #foodinspiration pics being sent in, are you cooking up a #BritGemTasty meal tonight? https://t.co/9QYq9sVfoW"

Natasja Bloem @NatasjaBloem
"RT @Hanssteenbergen: Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Yvon @Angenita_Tweets
"RT @Desemenzo: Gisteren wat ben je lekker en leuk Gulpener #fipioneers @foodinspiration bedankt voor de perfecte organisatie @Gulpener #gas… "

Agenda