http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Eten doet leven, dus waarom leven verspillen?

17 december 2014    Thomas Luttikhold   

Jullie verspillen toch geen voedel? @ThomasLuttik is gegrepen door deze vraag uit China over onze eetcultuur.

Soms kijk ik televisie en ga ik plots gedachteloos zappen. Ik denk dat ik daar niet de enige in ben. Bij mij betekent dit wel dat ik altijd eindig bij een kookprogramma. Vaak is dat een kookprogramma op de BBC. Het maakt daarbij niet uit op welk tijdstip van de dag je zapt, het lijkt wel alsof ze constant kookprogramma's uitzenden. Enkele favorieten van mij: ‘Ready Steady Cook’, ‘Saturday Kitchen’, ‘Nigella Lawson’ en ‘Hairy Bikers’ (echt een sublieme tip!). Het toffe aan Britse kookprogramma's vind ik is dat ze ingaan op de cultuur van het volk waar een recept vandaan komt. Zo zapte ik eens naar het prachtige kookprogramma 'Chinese Food Made Easy' door Ching-He Huang. 

Rare dingen eten

De titel van het programma zegt het al. Het gaat over de Chinese keuken. En aangezien deze keuken nogal groot is en circa 20% van de totale wereldbevolking beslaat. Iedere aflevering uit deze serie ging over specifiek volk in China. Hierdoor is het programma niet alleen zeer educatief, want je leert enorm veel bij over een land dat niet iedereen kent, maar is het ook uiterst fascinerend om te zien. Want, mijn God, wat eten ze daar soms rare dingen. Wat de boer niet kent, nietwaar?

Je gooit toch niets weg? 

De aflevering waar ik naar keek ging over de Oeigoeren, een officiële etnische groep in de Volksrepubliek China. Anno 2014 vind je ze vooral in het westen van China, in de provincie Xinjiang. Een bijzonder volk, in meerdere opzichten. Vooral vanwege hun opvattingen over voedsel. Een grappig oud Chinees mannetje werd geïnterviewd en vertelde voor de camera het volgende: “Eten doet leven, dus waarom zouden wij het leven verspillen?”. Wat volgde was een stilte. Het mannetje keek de cameraman indringend aan en leek bijna verbaast. Je zag de oude man denken: ‘Dat is toch vanzelfsprekend. Jullie gooien toch ook niets weg? Toch?’ De scene was afgelopen en het programma ging door, maar bij mij speelde dat fragment zich nog een paar keer af in mijn hoofd. Het voelde gênant. Het was gewoon gênant. De ongemakkelijkheid spatte van het scherm af. Ik dacht er lang en breed over na, maar kon de vinger niet op de zere plek leggen.

Geen eer

Die avond, toen ik in de supermarkt stond, drong het tot mij door. Ik keek naar mijzelf, naar andere ‘supermarktgangers’, en dacht nog steeds aan het oude mannetje en zijn prachtige quote. Ik keek naar mijn mandje en zag een doos Oreo en een zak 'Hollandse stoofpotchips'. Plots begreep waarom het shot zo gênant was voor Westerse beschaving. Dit voedsel, mocht je het überhaupt zo willen noemen, doet het leven namelijk geen eer aan. De oprechte en terechte quote van de Oeigoeren telt niet in onze consumptiemaatschappij. Laten wij nou juist wel enorm veel verspilling hebben. Wat had ik graag een afstandsbediening gehad om mezelf uit die gênante situatie te zappen…

Een anti-verspillingstip uit China? Maak dumplings om leftovers te verwerken:

Foto: Pelican (CC)
 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

De Kastanjeboom @kastanjeboom
"Wij doen mee met @foodinspiration @overdevloerbijdeboer/pimpmyfarmshop. Vandaag kan er nog gestemd worden. https://t.co/qRxtSRBCFs"

Forever Freebies @foreverfreebies
"Want free food delivered? Receive $15 off your first order on #UberEATS with promo code: UE-omidd1… https://t.co/hxsM1ikwv8"

Ana C @lifewellness11
"RT @GastroNote_eu: Healthy meals #Cauliflower bread with sweet & sour carrot and roast fennel shavings. #fennel #carrot #tasty #healthyfoo… "

Nard Clabbers @NardClabbers
"RT @nataschakooim: Voedselveranderaars en gamechangers gezocht! Wie hoort er in de #food100!? Aanmelden kan nog! @AgrifoodCapital @foodinsp… "

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"#food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger #foodinspiration… https://t.co/TZkOacMkFa"

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"#food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger #foodinspiration… https://t.co/zaweRaAoWs"

Nicole Kleuskens PS @nicolekleuskens
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Natascha Kooiman @nataschakooim
"Voedselveranderaars en gamechangers gezocht! Wie hoort er in de #food100!? Aanmelden kan nog! @AgrifoodCapital… https://t.co/qSSkejETBE"

ElskeTweet @ElskeTweet
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Agenda