http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Culinaire maffia

12 december 2014      

Valse recensies en redacties die positieve reviews afkeuren. Culinaire maffia, vindt chef @jeroendezeeuw.

Recensenten en recensiesites, ze zijn allemaal hevig in opspraak de laatste tijd. En dat is maar goed ook. Culinaire maffia is het in mijn ogen. Hun redactie bestaat vaak uit mensen die het in het vak net niet gered hebben omdat het te hard werken en te veel voor weinig is. Deze mensen gaan nu over de goedkeuring van recensies die over jouw zaak worden geschreven.

Te weinig onderbouwd

Op deze manier gaat de redactie bepalen hoe jou zaak in het daglicht staat en hoe de uiteindelijke beeldvorming en beoordeling gaat zijn. Vindt men op de redactie dat een recensie niet genoeg onderbouwd is, dan keurt men de review af. Is hij wel onderbouwd dan wordt hij geplaatst. Eerlijke benadering zou je zeggen, maar niets is minder waar. Het gaat regelmatig mis. Zoals bijvoorbeeld wanneer een goede recensie die goed onderbouwd is, toch niet wordt goedgekeurd omdat de redactie het op haar beurt niet goed genoeg vindt. Een slechte recensie komt er daarentegen zonder al te veel onderbouwing makkelijker doorheen. Dit ruikt toch enigszins naar censuur en in moderne tijden als deze zou dat toch niet meer moeten kunnen.

Illustere clubjes

Direct contact zoeken met de recensiesites is vaak lastig, het duurt weken voordat men reageert, laat staan dat ze iets aanpassen. Mailen heeft geen zin, bellen ook niet. Twitter wel, dat is zo lekker onpersoonlijk en past goed bij een organisatie dat gastvrijheid beoordeeld?! #Fail. Je mag wel een flink bedrag per maand betalen als je lid wil worden van de ‘illustere clubjes’, je zal dan ook zeker sneller geholpen worden en minder problemen hebben. Noemden ze dit bij de maffia niet ‘beschermingsgeld’?

Geen warenkennis

Er zijn er steeds meer ‘recesenten’ die met een iets te hoog geitenwollensokkengehalte in een restaurant gaan zitten en maar lukraak wat schrijven, omdat ze vooral worden gelezen vanwege de kritische, sensatiegeile doch ongegronde ondertoon van hun artikelen. Warenkennis ontbreekt aan alle kanten, Om over de wijnkennis nog maar te zwijgen. En je vraagt je wel eens af of deze types enige realiteitszin hebben door zichzelf te betitelen als recensent. Als je meer van hele varkens op een spit houdt en je gaat enigszins op niveau eten, dan is dat inderdaad teveel voor zo’n tere ziel. Een tweesterrenzaak afserveren omdat je niet lekker zit, maar vervolgens wel de toko van vrienden met een goed cijfer beoordelen in een landelijke krant. In New York doet men het anders: daar worden onterechte recensies voorgelezen door de desbetreffende chef en op video vastgelegd. De video verschijnt vervolgens op het web met genoemde uitleg en een respons op de foute of negatieve recensie. Ik zie mogelijkheden.

Trieste ontwikkeling

Daarnaast kamp je als chef tegenwoordig steeds vaker met zoiets als valse recensies. Mensen die het leuk vinden om neprecensies bij restaurants te plaatsen en vervolgens via privéberichten op social media ook nog je gasten te benaderen om te vertellen hoe slecht het restaurant wel niet is. Het gaat hier om mensen die nog nooit het restaurant bezocht hebben, maar wel graag een boodschap kwijt willen dat het een slechte ervaring was. Bij navraag wordt er niet geantwoord of word je agressief benaderd. Helaas ben ik daar onlangs zelf slachtoffer van geworden. Na rondvraag blijkt dat dit ook bij collega-restaurateurs regelmatig gebeurt. Een zeer trieste ontwikkeling, die helaas moeilijk tegen te houden valt.

Waar blijft het tegengeluid?

Gelukkig wordt er in het openbaar steeds meer aandacht aan dit soort praktijken besteed, maar ik vraag me toch af hoe lang we dit met z’n allen als chefs en restaurateurs nog pikken. Moeten we vriendjes blijven met iedereen, want dat is toch een beetje hoe het werkt in de gastvrijheid? Of mogen we zelf ook kritisch zijn, regels bepalen en grenzen gaan aangeven wat wel en niet geoorloofd is met restaurantrecensies? Als dat zo is ben ik van de partij!

Reacties

Sleuwaegen Igor
Sleuwaegen Igor - 14-12-2014 14:26
"Je kan beter zelf zo veel mogelijk digitale reactie's vragen aan je gasten aan tafel bij de rekening en die dan gebruiken om je medewerkers en jezelf te motiveren en te verbeteren waar nodig. Op deze manier heb je véél en meestal eerlijke beoordelingen die je al dan niet kan delen met de Sociale Media... Het bekomen cijfer kan je dan op je website plaatsen samen met het aantal beoordelingen en geeft een correct beeld van je zaak. Laat ze dan maar op andere sites verkondigen wat ze willen uiteindelijk gaat elke geïnteresseerde klant toch vroeg of laat naar je eigen website kijken. "
anonymous
Nick Twaalfhoven - 17-12-2014 14:03
"De culinaire wereld innoveert met rasse schreden. Ik kan me recente artikelen herinneren met ongeveer de inhoud; de chef is de nieuw celeb. Waar pop-iconen niet meer alleen om de kwaliteit van hun muziek worden beoordeeld, maar liever om zijn of haar nieuwe neus job. Ook chefs en restaurants zijn aan de beurt, doordat ze inmiddels publiek domein zijn geworden. Onder andere doormiddel van dit soort fantastische sites waar jij en ik een platform op krijgen, televisie programma’s en de 1000 kranten en magazines met food artikelen en interviews. Food is van ons allemaal, het is een publiek domein geworden en je maakt daar onderdeel van uit. Wat natuurlijk even wennen is, jij staat 16 uur per dag met liefde voor je vak te koken en krijgt een kut recensie omdat je stagiair de wijnfles niet open kreeg. Bij wijze van. Feit is dat anno 2014 iedereen iets moet vinden. Het geëmailleerde publiek maakt het juist interessant om voor te koken. Jij kan mensen een totale fenomenale culinaire ervaring geven doordat ze misschien niet culinair onderbouwd zijn. Tevens kan het ook teleurstellen en helaas zijn er zure appels die de behoefde hebben om dat te recenseren. Turn fatness into fitness zou ik zeggen, je geeft al een mooi voorbeeld uit New York. Claim as soon as possible de domeinnaam http://www.wateenkutrecensie.nl/ En laten we daar de mooiste kut recensies publiceren uit de culinaire wereld. Neem de recensent op de hak, mits onderbouwd, zodat ook zij een publiekelijk domein worden. Want je frustratie is middels je mooiste inspiratie ;-) "

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Rick Heijnen @rickheynen66
"RT @ISPCGentLiege: Trends en tradities in de spotlight op VISION dit jaar! We ontvangen je graag op onze gloednieuwe stand van Sligro-ISPC!… "

IlfornaiodiFiesole @FornaioFiesole
"#Buongiorno con gli #spumini #ilfornaiodifiesole #pastry #sweetmorning #cioccolato #blackandwhite #FoodOscars… https://t.co/nSnwGTsbOO"

Koppert Cress @koppertcress
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

EspressoGalerie @EspressoGalerie
"Tomaten-Mozarrella Teller 😍 Das macht satt und glücklich 😁 🍎🍎🍎 #Tomaten #tomatoes #Käse… https://t.co/MWV2HCyyLa https://t.co/tr9jYdhsHF"

Edwin Klaasen @Desemenzo
"@foodinspiration @altonikelderman @JavaCoffeeCo @FeverTreeMixers @koppertcress @LightspeedHQ @MaesInox @MePGroup… https://t.co/RSL530BMqA"

Sarina Hurley @sanlisucte1973
"RT @RogerLanghout: @foodinspiration wat een zalige editie weer! Ik kan er weer tegenaan. "

Food Inspiration @foodinspiration
"@Desemenzo @Leadersclub_be @FIBelgie @cminecc Bedankt dat je er bij was @Desemenzo! "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: "Je hebt geen trends zonder tradities", aldus de Belgische Godfather der gastronomie Peter Goossens tijdens #VISION18.… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Het jaarthema van Food Inspiration luidt: We gaan op reis! Trendwatcher Herman Konings @soeproza beaamt het belang van… "

Agenda