http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

What’s (not) cooking?

11 december 2014    Femke van den Heuvel   

Blogger @VlamIndePan huurde een professionele keuken waarin nooit echt is gekookt. En dat is jammer.

Ben ik er toch weer ingetrapt! Opnieuw heb ik me laten verleiden door mooie plaatjes van roestvrijstalen werkbanken, eindeloze koelwerkbanken en allerlei prachtig glimmend hightech apparatuur. Een compleet ingerichte, professionele keuken, met alle denkbare handige snufjes, waar zo’n 10.000 lunches per jaar worden verzorgd. Daar kan ik toch met gemak een lunch bereiden voor 120 personen?

Goed gepoetste combisteamers

Aanvankelijk lijkt het allemaal goed te gaan. De keuken is spic en span, de apparatuur werkt naar behoren, de twee combisteamers stralen me goed gepoetst tegemoet. Totdat we aan het werk gaan. In de hele keuken is slechts één plank te vinden, een paar gardes en een grote pollepel. Er blijken geen keukenmachines aanwezig, geen gastronormbakken voor de oven, geen staafmixer, geen messenblok. Niets van dat alles! Mijn verbazing groeit, maar mijn innerlijke stemmetje ook. Waarom toch ben ik er weer ingetuind? Ik heb dit immers vaker gezien: een keuken waarin niet gekookt wordt. Helaas.

Soep uit een pakje

Wel veel ander ‘moois’ te ontdekken in de keuken. Trek je de kasten open, dan staren de grootverpakking je aan, waarvan je de inhoud alleen nog maar hoeft aan te lengen met water voor een ‘overheerlijke’ soep (aha, vandaar de garde!). De ovens slechts bedoeld om het brood af te bakken, de kaas kant-en-klaar gesneden en de kroketten kunnen zo de frituurpan in. Geen chef-kok voor de bereiding van de lunches op deze locatie. Wel twee zeer poetsgezinde goed georganiseerde huisvrouwen. Het dure laagje rvs van de keukeninrichting moet dan de professionele uitstraling geven. De waarheid? 10.000 keer per jaar eten hier mensen soep uit een pakje, voorgesneden kaas en een kroket.

(No) waste

Pure verspilling! Van zowel smaakpapillen als de investering in zo’n prachtige keuken. Ik hoop volgend jaar dan ook op 10.000 stemmen van protest. En als ze geen raad meer weten met de profi keuken weet ik nog wel een adresje: mijn restaurant en kookatelier. Voor de échte gebruiker een meer dan fijn kerstcadeautje.

De ideeën van Femke zijn verwoord door Mirjam Jansen.

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Rick Heijnen @rickheynen66
"RT @ISPCGentLiege: Trends en tradities in de spotlight op VISION dit jaar! We ontvangen je graag op onze gloednieuwe stand van Sligro-ISPC!… "

IlfornaiodiFiesole @FornaioFiesole
"#Buongiorno con gli #spumini #ilfornaiodifiesole #pastry #sweetmorning #cioccolato #blackandwhite #FoodOscars… https://t.co/nSnwGTsbOO"

Koppert Cress @koppertcress
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

EspressoGalerie @EspressoGalerie
"Tomaten-Mozarrella Teller 😍 Das macht satt und glücklich 😁 🍎🍎🍎 #Tomaten #tomatoes #Käse… https://t.co/MWV2HCyyLa https://t.co/tr9jYdhsHF"

Edwin Klaasen @Desemenzo
"@foodinspiration @altonikelderman @JavaCoffeeCo @FeverTreeMixers @koppertcress @LightspeedHQ @MaesInox @MePGroup… https://t.co/RSL530BMqA"

Sarina Hurley @sanlisucte1973
"RT @RogerLanghout: @foodinspiration wat een zalige editie weer! Ik kan er weer tegenaan. "

Food Inspiration @foodinspiration
"@Desemenzo @Leadersclub_be @FIBelgie @cminecc Bedankt dat je er bij was @Desemenzo! "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: "Je hebt geen trends zonder tradities", aldus de Belgische Godfather der gastronomie Peter Goossens tijdens #VISION18.… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Het jaarthema van Food Inspiration luidt: We gaan op reis! Trendwatcher Herman Konings @soeproza beaamt het belang van… "

Agenda