http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Van carpaccio naar ceviche

2 december 2014    Tante Tip   

Is ceviche de nieuwe carpaccio? De gerechten hebben meer gemeen dan we denken, blogt @TanteTipTweet

Flinterdun gesneden plakjes rundvlees, vaak geserveerd met rucola, Parmezaanse kaas, pijnboompitten, en als je geluk hebt truffel, truffelolie, truffelmayonaise of truffelrommel. Zo kennen wij onze carpaccio. Vijftig jaar geleden is deze eenvoudige schepping door een barman in Venetië bedacht voor een contessa die geen gaar vlees meer mocht eten.

Rauw vlees? Jak!

In Nederland begon de carpaccio zo’n 15 jaar terug aan een opmars, maar toen alleen nog bij de toprestaurants. Je at toch geen rauw vlees! Wat een onzin… Maar langzaamaan veroverde carpaccio de harten van de massa en nu is hij niet meer van de menukaarten weg te denken.
Daarnaast wordt de naam carpaccio gegeven aan alles wat dun gesneden is, denk bijvoorbeeld aan een carpaccio van zalm. De carpaccio is zo ingeburgerd dat de productnaam de gebruiksnaam is geworden. Je vraagt Martini als je vermout wil, en Spa Rood staat synoniem voor bruisend water. Dan weet je dat je het gemaakt hebt als bedrijf, als je merknaam de productnaam is geworden. En zo is het de carpaccio ook vergaan.

Onderste schap

Carpaccio zal uiteindelijk een langzame dood sterven net als bijvoorbeeld de huzarensalade of garnalencocktail. Vroeger waren luxeproducten slechts verkrijgbaar in de meest luxe restaurants. Nu terug te vinden in de voedselhel, de onderste krochten van de supermarktschappen, in een plastic bakje met een plastic lepeltje. Kijk met Kerst maar eens bij Albert Heijn. Om vervolgens na een jaar of tien heruitgevonden te worden door hipsters die teruggaan naar vroeger.

En zoals het trends vergaat, staat er al een nieuwe te trappelen van ongeduld om te markt te veroveren. Ceviche zou een goede kandidaat zijn. In New York en Londen prijkt hij al op menige trendkaart.

Is ceviche de nieuwe carpaccio?

Ceviche is (meestal) (wit)vis die je samen met (gedroogde) pepers, knoflook, ui, gemalen zwarte peper en zout laat marineren in citroen- of limoensap. Het visvlees gaart (kookt) door de zuren van het sap. Traditioneel wordt het geserveerd met rauwe rode ui, Spaanse peper, zoete aardappel en maïskolf. Yum!

Voorvechter van ceviche is de Peruaanse topchef Gastón Acurio die daarvoor zelfs een Prins Claus Prijs in de wacht sleepte (voor een progressieve benadering binnen een bepaald thema in de cultuur of ontwikkeling). Een Nederlandse prijs voor een Peruaans gerecht. Ceviche heeft zich dus al op de (menu)kaart gezet. We zien het her en der al bij de betere restaurants op de spijslijst staan.

Helemaal van nu

En ook dit is een eenvoudig gerecht en past perfect in deze tijd. Het is mager, fris en gezond. De klassieke versie zoals hierboven beschreven is makkelijk te ‘pimpen’ naar de smaak van het volk. En ook hier is er potentie om de merknaam om te zetten in de productnaam. De bereidingswijze is immers simpel te kopiëren naar andere ingrediënten. Sterker nog bij, de voorloper van carpaccio, carne all’albese, wordt het rundvlees een uur van te voren gemarineerd in olie en in citroensap.

Foto: G M (CC

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende… https://t.co/u7GNHEpqxG"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo… https://t.co/Q6a3t0STbi"

GolleySlaterGroup @Golley_Slater
"RT @GolleySlaterPR: From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast chic… "

Golley Slater PR @GolleySlaterPR
"From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast… https://t.co/3PVogR4coy"

Agenda