http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Een kindermenu dat geen kindermenu is

25 november 2014    Esmee Kohler   

Er moet meer aandacht naar het kindermenu, vindt blogger @esmeedia. Compleet ongezond kan zeker niet meer.

Al op jonge leeftijd zat ik in Franse restaurants zonder problemen kikkerbilletjes en magret de canard weg te werken. Met mijn lange vlechten zag ik er misschien lief en schattig uit, ik kon bunkeren als een bouwvakker. Wanneer de ober mij vroeg of ik misschien het kindermenu prefereerde werd ik woest. Absoluut niet. Ik wilde net zo eten als de ‘volwassenen’ en voelde niets voor friet met appelmoes. 

Echt passé

Die allergie voor dat typische kindermenu is altijd gebleven. Waarom zou je een kind een frikadel, een pannenkoek of patat met mayo voorschotelen? Een menu met één egale kleur waaraan geen enkel blaadje sla te pas is gekomen? Dat past toch helemaal niet in die bewuste, gezonde levensstijl anno 2014? Mijn standpunt is daarom: het standaard kindermenu is nu echt passé.

De vraag is echter: wat komt ervoor in de plaats? Zelf was ik misschien een gemakkelijk kind vroeger, zo eentje dat alles lustte, maar ik weet uit ervaring dat er ook veel kinderen zijn die niet verder komen dan een pizza (zónder groentes) of een bord friet. En een uitstapje naar het restaurant moet uiteraard wel gezellig blijven en ‘kids proof’ zijn. Niets zo vervelend als een stel krijsende kinderen die met lange tanden hun eten wegwerken.

Discussiepunt blijft of het nodig is om ze dan direct alleen maar junkfood voor te schotelen? Het is misschien de weg van de minste weerstand, maar op die manier wordt het ook de gewoonte. En wanneer kinderen wennen aan die rotzooi, lusten ze louter rotzooi. Dat kan toch anders?

Het kan wel

In de afgelopen jaren heb ik al een aantal mooie initiatieven voorbij zien komen. Zo bedacht een moeder het idee voor de website smulpaapje.nl. Hierop staan allerlei kindvriendelijke restaurants en nee, daarmee bedoel ik dus niet het pannenkoekenhuis op de hoek. Het gaat juist om plekken met een bijzonder kindermenu. Restaurants waar je niet vreemd wordt aangekeken als je iets gezonds wilt bestellen voor jouw kind.

Een goed voorbeeld van een kindvriendelijk restaurant is Wagamama. Deze keten serveert Japanse gerechten en daar staan geen frietjes op het menu. Voor de kleintjes serveren ze daarom van alles in miniatuurvorm. Neem de ‘mini chicken ramen’. Noedels in een gekruide kippenbouillon, dunne plakjes kippenborstfilet, verse spinazie en reepjes wortel en maïs. Toegankelijk en een stuk gezonder dan een bak kipnuggets.

Bij Popocatepetl, een Mexicaanse restaurantketen, zijn ze eveneens op de goede weg. Hier serveren ze bijvoorbeeld een kleine taco met vlees, groentes en rijst.

Een mini-menu

Desalniettemin levert de simpele zoekopdracht ‘kindermenu’ via Google nog steeds vooral veel borden met friet en gefrituurde snacks op. Er is dus nog steeds werk aan de winkel, maar ik denk dat met relatief gemakkelijke oplossingen veel winst te behalen valt. Wat als voortaan de gewone gerechten standaard als kinderportie geserveerd kunnen worden? Tegen een kinderprijs uiteraard. Een klein bordje pasta, een stukje vis, een ovenschoteltje. Het moet kunnen lijkt mij.

De chef-kok kan bijvoorbeeld bij de tafel vragen waar de kleine gasten van houden en hier een mini-menuutje op baseren. Het kost wellicht iets meer moeite in de keuken maar je stelt zo wel een kwaliteitsbewuste gast veilig. Daarbij stimuleer je ook een gezonde nieuwe generatie. We willen toch niet dat de kinderen van nu de culinaire barbaren van de toekomst worden? Een rijke smaak begint op jonge leeftijd.

Extra aandacht

Daarbij zal die groep van ‘gezonde’ gasten in de toekomst alleen maar groeien. Besteed je aandacht aan een interessante kaart voor de kleintjes, dan komen die ouders met kinderen gegarandeerd nog eens terug in 2015! En pssst, iedere ouder vindt het leuk als zijn of haar kroost nét wat meer aandacht krijgt.

Foto: edkohler (CC) 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende… https://t.co/u7GNHEpqxG"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo… https://t.co/Q6a3t0STbi"

GolleySlaterGroup @Golley_Slater
"RT @GolleySlaterPR: From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast chic… "

Golley Slater PR @GolleySlaterPR
"From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast… https://t.co/3PVogR4coy"

Agenda