http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Service in restaurants, the American way

20 november 2014    Sanny Visser   

Wat kunnen we leren van de Amerikaanse horeca? En wat vooral niet! @SannyV vertelt het in haar blog.

‘How are you today? My name is Karen and I’ll be taking care of you tonight. Can I start you off with some water?’ Zo begint een etentje in Amerika meestal. Of eigenlijk altijd. En dat is best prettig. Geen onderhandelingen over gratis water of twintig minuten wachten op je eerste drankje. Wat kunnen we leren van de Amerikanen? Maar ook: wat niet?

Inmiddels ben ik ruim negen maanden in Amerika en na vijf jaar zelf in de horeca te hebben gewerkt in Nederland denk ik best een beetje te weten hoe het hoort. Amerika is een land van uitersten. Waar sommige gewoontes behoorlijk ámazing zijn (altijd gratis koffie refills), zijn andere tenenkrommend (moet ik beginnen over een beker waar 1.2 liter frisdrank in past?). Daarom een tweeluik over service in de Amerikaanse horeca: ‘overnemen’ en ‘lekker daar laten please’.

Overnemen

Immer attent

In Amerika heb ik nog nooit slechte service meegemaakt. Nog. Nooit. Een bar langs de weg, een chique restaurant in Philadelphia, de werknemers zijn immer attent. 'Wat vond je van dit bier?' 'Wil je een andere proberen?' 'Even voorproeven?' De filosofie in dit land: wat je ook doet, doe het vol overgave.

Would you like a box?

Of het nou wel of niet verspilling terugbrengt, een doggy bag is fijn omdat je de volgende ochtend koude pizza kunt eten. Of Pad Thai. Niemand noemt het hier overigens een doggy bag – wat ook een vrij vies begrip is – maar gewoon ‘a box’. Soms verschijnen de dozen al na tien minuten op tafel, dat is dan weer minder gezellig. Zie ook: Snelheid II.

Snelheid I: eten en door

Je komt ergens binnen en hebt dertig minuten om te lunchen. De host zet je aan tafel, binnen no-time staat er iemand met een menukaart en als de bestelling langer dan vijf minuten duurt, krijg je de diepste verontschuldigingen. Uitgegeten? Hop, de rekening ligt al op tafel. Zie ook hier: Snelheid II.

Lekker daar laten please

Snelheid II

Shuffle it down! De Amerikanen hebben het uitgevonden. Als het even kan eten ze staand. Lekker lang tafelen? Ik smeek vaak om een beetje pauze tussen het voor- en hoofdgerecht. En dan de rekening die zonder pardon op tafel wordt gelegd. ‘Take all the time you need’. Jaja, maar er is wel een wachtlijst van ongeveer twintig mensen die óók op een tafel wachten en trouwens, ze staan dáár. Opgepropt in de portiek naar je te staren.

Salarissen horecapersoneel

Die enorme servicegerichtheid is fijn, maar heeft een minder vriendelijke reden. De salarissen voor horecapersoneel zijn laag en elke fooi is nodig om er enigszins van te kunnen leven. Een dagje chagrijnig kijken betekent 50% minder salaris. Het minimumloon in North Carolina – waar ik nu ben - is 5,84 euro per uur. In Nederland is dat voor gediplomeerd horecapersoneel 9,41 euro en 8,57 voor ongediplomeerd personeel.

Wat zeggen we dan? Elk voordeel… Juist. Neemt niet weg dat werken in de horeca een vak is dat serieus moet worden genomen. Als je stiekem niet zo’n ‘mensen-mens’ bent, moet je misschien eens uitkijken naar iets anders. Verhuisdozen vouwen bijvoorbeeld.

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

De Kastanjeboom @kastanjeboom
"Wij doen mee met @foodinspiration @overdevloerbijdeboer/pimpmyfarmshop. Vandaag kan er nog gestemd worden. https://t.co/qRxtSRBCFs"

Forever Freebies @foreverfreebies
"Want free food delivered? Receive $15 off your first order on #UberEATS with promo code: UE-omidd1… https://t.co/hxsM1ikwv8"

Ana C @lifewellness11
"RT @GastroNote_eu: Healthy meals #Cauliflower bread with sweet & sour carrot and roast fennel shavings. #fennel #carrot #tasty #healthyfoo… "

Nard Clabbers @NardClabbers
"RT @nataschakooim: Voedselveranderaars en gamechangers gezocht! Wie hoort er in de #food100!? Aanmelden kan nog! @AgrifoodCapital @foodinsp… "

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"#food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger #foodinspiration… https://t.co/TZkOacMkFa"

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"#food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger #foodinspiration… https://t.co/zaweRaAoWs"

Nicole Kleuskens PS @nicolekleuskens
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Natascha Kooiman @nataschakooim
"Voedselveranderaars en gamechangers gezocht! Wie hoort er in de #food100!? Aanmelden kan nog! @AgrifoodCapital… https://t.co/qSSkejETBE"

ElskeTweet @ElskeTweet
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Agenda