http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Zuurkool is verdomde hip

19 november 2014    Thomas Luttikhold   

Zuurkool is verdomde hip stelt @ThomasLuttik in zijn nieuwste blog. Met dank aan paardenzweet.

Een tijdje geleden schrok ik me een hoedje. Mijn meest betrouwbare nieuwssite kopte de headline: Groenten laten rotten. ‘Het zou toch niet?’, was mijn eerste reactie als Waste Watcher. Toen ik vervolgens las dat onze eigen voedselgoeroe Hans Steenbergen het in dat nieuwsbericht over fermenteren had, viel het kwartje. Voedsel fermenteren is namelijk hip. De huidige trend is overgewaaid uit Zuid-Korea. Echter, de traditie om groenten te fermenteren ligt veel dichterbij dan we denken, namelijk bij onze voorouders.

Tataren

Het fermenteren van voedsel is niets nieuws. De Romeinen deden het met knollen en kool en schreven deze kennis op. Het duurde alleen nog 1.500 jaar voordat Europa een recept voor de kiezen kreeg met de zuurkool zoals we het nu kennen. Het recept is afkomstig van de Tataren en is met enig geluk uitgevonden. De Tataren reden op hun paarden vanuit Mongolië richting Oost-Europa. Om zichzelf van voedsel te voorzien namen ze kool mee voor onderweg. Gesneden kool, want dit paste namelijk makkelijker in hun zadeltassen dan hele kolen. Na drie weken reizen kwamen ze erachter dat hun kool anders van smaak en textuur was. De kool was zuur. Door transpiratie van het paard, voornamelijk het zout in het paardenzweet, werd de kool beïnvloed. De kool fermenteerde en kreeg daardoor zijn unieke zure smaak. Zuurkool was geboren!

Zuurkool aan boord

Na deze ontdekking steeg zuurkool snel in populariteit. Niet alleen in Oost-Europa, maar ook in het Westen van Europa was men snel op de hoogte van deze relatief simpele methode om groente lang houdbaar te houden. Zo is bekend dat de ontdekkingsreizigers Christoffel Columbus en James Cook nooit gingen varen zonder een lading zuurkool aan boord. Ook onze eigen broeders van de V.O.C. namen zuurkool mee voor onderweg. Simpelweg omdat zuurkool een perfecte preventie was tegen scheurbuik.

De winter komt eraan 

Voor onze eigen voorouders had zuurkool ook een belangrijke betekenis. Vroeger, toen de winters nog echt straf waren, was het noodzakelijk om enkele potten zuurkool in de kelder te hebben staan. Het was de enige zekerheid van groenten tijdens midwinter. Het inmaken van zuurkool, dat vaak gebeurde in iconische Keulse potten en die bij mijn opa en oma altijd in de keuken stonden, was een traditie om klaar te zijn voor de winter.

Zuurkool is hip 

Anno 2014 is de heilige waarde van zuurkool helaas weg. De technieken om voedsel te conserveren beperken zich allang niet meer tot transpirerende paarden. Daarnaast is scheurbuik een aandoening van vroeger en zijn de winters allang niet meer zo straf waardoor het aanmaken van een eigen voorraadkast niet meer noodzakelijk is. Toch is dat kleine beetje zuurkool op je bord van historische waarde. Daarom vind ik het tof om 'groenten te laten rotten’. Vooral als de Tataren, de Oost-Indiëvaarders, ontdekkingsreizigers én mijn voorouders het al deden. Dat zijn namelijk niet de minsten. Mijn verdict is dan ook helder: zuurkool is verdomde hip!

Bereid je voor op de winter, maak je eigen zuurkool:

 Foto: Rex Roof (CC)

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Frank Lindner @Frank_Lindner
"Oeh la la, new @foodinspiration #wheels in the making. Thnx @Signmatch! https://t.co/hQHFmpjdV7"

Anke Olthoff @AnkeOlthoff
"RT @foodinspiration: Foodtrend #02 voor 2018: De revival van het souper. De drie-eenheid ontbijt-lunch-diner wankelt. Gasten willen op iede… "

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Success. Second #cookingstream in the books! Next one on Thursday! #cookies pics to come #soon ❤️ 🍤🍝🍭 ❤️ #food… https://t.co/AM5QlBcBB3"

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been… https://t.co/JBnW8iUGaf"

Food Inspiration @foodinspiration
"Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Jannes Stelling  @koeienboerjames
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

De Nieuwe Winkel @denieuwewinkel
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

Food Inspiration @foodinspiration
"#Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het… https://t.co/vmSMNDSuDR"

jpe @jpe485
"@foodinspiration #sportjuweel: wel verdiende winnaar Seppe👍🏽 "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #02: Ontbijt, lunch, souper. https://t.co/iuzPxhh7HS"

Agenda