http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Het komt allemaal door oma

18 november 2014    Tante Tip   

Suiker, van kostbaar goed naar gevaarlijk gif. Het komt door oma, blogt @TanteTipTweet.

Suiker werd vroeger geroemd om zijn geneeskrachtige werking. Het werd gebruikt als medicijn maar staat nu te boek als gif. Waar het vroeger de zieken zou genezen, is het nu iets waar we ziek van worden. Suiker ging van kostbaar goed, via geneesmiddel, genotsmiddel en voedingsmiddel naar gif.

Hoe kan het, dat iets wat zo slecht voor je is, toch zo ongekend populair is? Waarom is het ambacht van het bakken nu zo geliefd? Bakken is hipper dan ooit. Waar je vroeger bij het worstelen met deeg en het maken van taart vooral aan je oma dacht, wint bakken nu vooral terrein bij een jongere generatie.

Heruitvinden van tradities
Diezelfde oma heeft er indirect voor gezorgd dat we ons bewust zijn van de sluipmoordenaar die suiker is. De huidige trend van het heruitvinden van tradities doet ons uitpluizen waar ons voedsel vandaan komt. We storten ons massaal op het beheersen van oude ambachten. We bakken zelf brood en telen appels. Die we vervolgens naar grootmoeders recept verwerken tot appelmoes. En omdat we klassieke bereidingen volgen, leren we dat er in onze fabrieksvoedingsmiddelen veel meer suiker zit dan vroeger. En passant komen we erachter dat zelfgemaakte appelmoes anders smaakt dan die van Meneer Hak.

Suiker is gif
Volgens de tegenstanders van suiker moet er een grote doodskop op een pak suiker staan. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de werking van suiker op het menselijk lichaam en de resultaten zijn schokkend. Er is een diabetesepidemie in Nederland. Jaarlijks komen er naar schatting 70.000 diabetici bij. En dan zijn we nog niet eens begonnen over alle andere kwalen waar suiker mee geassocieerd wordt. Als we weten dat suiker zo slecht voor ons is, hoe kan het dan toch dat we massaal aan het bakken zijn geslagen. Dat televisie programma’s zoals Heel Holland Bakt en Bake my day ongekend populair zijn? De finale van Heel Holland Bakt werd door maar liefst 2,3 miljoen mensen bekeken. De bakboeken zijn niet aan te slepen, en winkels breiden hun assortiment bakartikelen in razend tempo uit.

Suiker is verslavend
Wim van den Brink, hoogleraar Verslavingszorg in het Academisch Medisch Centrum, vertelt dat bij testen met ratten is gebleken dat ratten zelfs liever suiker hebben dan cocaïne. De ratten werd geleerd op een pedaaltje te trappen en in ruil daarvoor kregen ze een heel zoet drankje. Het bleek dat ratten heel graag dat pedaaltje intrapten. Toen het zoete drankje werd verwijderd bleven de ratten verwoed op het pedaaltje trappen in de hoop alsnog een beloning te krijgen. Ze waren verslaafd.

Suiker is nostalgie
Door de crisis is er een trend in gang gezet, waarin een hang naar nostalgie van grote invloed is. Men is op zoek naar het gevoel van vroeger, toen het leven nog makkelijk was. Toen die oma appeltaart bakte. De bewegingen die hiermee samenhangen noemen we: ‘huisgemaakt’ en het eerder genoemde heruitvinden van tradities. Het branden van koffie, het brouwen van bier, het bakken van brood, het beenhouwen van vlees én het bakken van taarten.

Suiker is troost
Zoet staat voor liefde, warmte en geborgenheid. Het geeft troost. Als je jezelf zielig vindt, lekker een taartje eten. Juist wanneer je je niet prettig voelt ben je al gauw geneigd iets zoets te eten. En dan het liefst recepten uit onze kindertijd, schijnbaar omdat deze gerechten het meeste soelaas bieden. Recepten die opoe maakte toen je klein was geven comfort en troost. Há daar is ze weer die oma.

Ja, suiker is slecht voor je. Maar willens en wetens, onder invloed van dopamine, trends en troost, blijven we onszelf vergiftigen. Bedankt oma! 

Foto: Jeanny (CC)

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende… https://t.co/u7GNHEpqxG"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo… https://t.co/Q6a3t0STbi"

GolleySlaterGroup @Golley_Slater
"RT @GolleySlaterPR: From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast chic… "

Golley Slater PR @GolleySlaterPR
"From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast… https://t.co/3PVogR4coy"

Agenda