http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Kleine iBeacons maken horeca Big brother

13 november 2014    Frank Lindner   

We weten wie je bent, waar je zit en hebben je order al klaar. @Frank_Lindner over microlocalization in de horeca.

Tien jaar geleden konden gasten van de toen hippe Baja Beach Club in Rotterdam RFID-chips in hun arm laten plaatsen. Hiermee kon men zonder tussenkomst van geld drankjes afrekenen aan de bar. Tegenwoordig gaat contactloos betalen in de horeca er minder heftiger aan toe.

Stille introductie
In de altijd drukke koffiebar Coupa Café in Palo Alto, Californië heeft start-up techbedrijf Good Time Labs de nieuwste stap onder moderne bestel- en betaaltechnieken gelanceerd. Hun systeem luistert naar de naam Downtown. Downtown maakt gebruik van iBeacons, een techniek van Apple waar bijna niemand nog van heeft gehoord,maar die in 2013 stilletjes is geïntroduceerd. Een iBeacon is een klein draadloos kastje dat via Bluetooth kan communiceren met iOS-apparaten zoals de iPhone en iPad. In het geval van Downtown staat het op tafel naast de menukaart en de condimenten.

Wie & wat & waar!
Vooraf kun je als gast je bestelling in de Downtown-app opgeven en direct afrekenen. Als je gaat zitten dan weet het bakentje op tafel precies wie je bent, aan welke tafel je zit en activeert je order. Personeel is alleen nog nodig om de bestelling uit te serveren. Of de gast krijgt een push-bericht dat de bestelling aan de bar kan worden afgehaald. Downtown is volledig mobiel, er hoeft niet te worden geswiped met een kaart of smartphone, of dus alsnog apart aan een kassa te worden afgerekend.

Op de vierkante centimeter
De nieuwste technologieën stellen ondernemers in staat om meer van hun gasten te weten te komen. Nieuwe systemen registreren zoveel meer dan een invuloefening op het klanttevredenheidskaartje. Gasten zijn op microlocation niveau te volgen waarmee een ondernemer ziet of iemand binnen in de zaak is of niet. Met de iBeacon is ook op hypermicrolocation te monitoren. Oftewel binnen in het café, restaurant of hotel kun je zien waar iemand zich bevindt. En hier op inspelen! Zeker in fastservice en fast casual locaties zoals de koffiebar waar Downtown is gelanceerd kan het systeem goed werken. Het decentraliseert namelijk de point of sale. Met veel apps kun je vooraf bestellen, inchecken en je bestelling laten komen, maar niet direct betalen. Zo ontstaan er alsnog op drukke momenten lange rijen bij de kassa.

Gast als personeel?
Driekwart van de Nederlanders had in 2013 een smartphone. Wordt dankzij mobiel betalen en apps zoals Downtown de gast straks het personeel? Je hoeft als ondernemer alleen nog iemand in dienst te hebben die de bestellingen maakt en de tafels een beetje netjes oudt. iBeacons hebben toekomst in de food & hospitality, daar ben ik van overtuigd. Maar tijdens een avondje uit in een leuk restaurant heb ik liever de affineur persoonlijk aan tafel dan een pushbericht met de vraag of we kaas als supplement aan het menu willen toevoegen.

Krijg je niet genoeg van trends en ontwikkelingen in food & hospitality? Vraag dan de gratis preview aan van het Food Inspiration Trendreport 2015 en stay ahead of the game. Doen! Via trendreport.foodinspiration.nl 
 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

ModestroveLondon @modestrove
"Pretty ice cream cones 🌷 📷 Pinterest #FoodInspiration https://t.co/ahD3N0RZg1"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration morgen mal so in den Tag zu starten #sonntagstipp #cheesetea #sundaybreakfast https://t.co/vJQ82q7doW"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration! Dank an @DieWaid . So lässt es sich auch prima in den sonnigen #Samstag starten. Muss bald mal wi… https://t.co/fdzpAqffyf"

Lobke Elbers @LobkeElbers
"Wat willlen millennials at work? @foodinspiration voor hospitality & food professionals, bevraagt eigen teammembers: https://t.co/4E5HQi2bXb"

Doug Koob @dougkoob
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

British Gems @BritishGems
"Fantastic #foodinspiration pics being sent in, are you cooking up a #BritGemTasty meal tonight? https://t.co/9QYq9sVfoW"

Natasja Bloem @NatasjaBloem
"RT @Hanssteenbergen: Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Yvon @Angenita_Tweets
"RT @Desemenzo: Gisteren wat ben je lekker en leuk Gulpener #fipioneers @foodinspiration bedankt voor de perfecte organisatie @Gulpener #gas… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Agenda