http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Kleine iBeacons maken horeca Big brother

13 november 2014    Frank Lindner   

We weten wie je bent, waar je zit en hebben je order al klaar. @Frank_Lindner over microlocalization in de horeca.

Tien jaar geleden konden gasten van de toen hippe Baja Beach Club in Rotterdam RFID-chips in hun arm laten plaatsen. Hiermee kon men zonder tussenkomst van geld drankjes afrekenen aan de bar. Tegenwoordig gaat contactloos betalen in de horeca er minder heftiger aan toe.

Stille introductie
In de altijd drukke koffiebar Coupa Café in Palo Alto, Californië heeft start-up techbedrijf Good Time Labs de nieuwste stap onder moderne bestel- en betaaltechnieken gelanceerd. Hun systeem luistert naar de naam Downtown. Downtown maakt gebruik van iBeacons, een techniek van Apple waar bijna niemand nog van heeft gehoord,maar die in 2013 stilletjes is geïntroduceerd. Een iBeacon is een klein draadloos kastje dat via Bluetooth kan communiceren met iOS-apparaten zoals de iPhone en iPad. In het geval van Downtown staat het op tafel naast de menukaart en de condimenten.

Wie & wat & waar!
Vooraf kun je als gast je bestelling in de Downtown-app opgeven en direct afrekenen. Als je gaat zitten dan weet het bakentje op tafel precies wie je bent, aan welke tafel je zit en activeert je order. Personeel is alleen nog nodig om de bestelling uit te serveren. Of de gast krijgt een push-bericht dat de bestelling aan de bar kan worden afgehaald. Downtown is volledig mobiel, er hoeft niet te worden geswiped met een kaart of smartphone, of dus alsnog apart aan een kassa te worden afgerekend.

Op de vierkante centimeter
De nieuwste technologieën stellen ondernemers in staat om meer van hun gasten te weten te komen. Nieuwe systemen registreren zoveel meer dan een invuloefening op het klanttevredenheidskaartje. Gasten zijn op microlocation niveau te volgen waarmee een ondernemer ziet of iemand binnen in de zaak is of niet. Met de iBeacon is ook op hypermicrolocation te monitoren. Oftewel binnen in het café, restaurant of hotel kun je zien waar iemand zich bevindt. En hier op inspelen! Zeker in fastservice en fast casual locaties zoals de koffiebar waar Downtown is gelanceerd kan het systeem goed werken. Het decentraliseert namelijk de point of sale. Met veel apps kun je vooraf bestellen, inchecken en je bestelling laten komen, maar niet direct betalen. Zo ontstaan er alsnog op drukke momenten lange rijen bij de kassa.

Gast als personeel?
Driekwart van de Nederlanders had in 2013 een smartphone. Wordt dankzij mobiel betalen en apps zoals Downtown de gast straks het personeel? Je hoeft als ondernemer alleen nog iemand in dienst te hebben die de bestellingen maakt en de tafels een beetje netjes oudt. iBeacons hebben toekomst in de food & hospitality, daar ben ik van overtuigd. Maar tijdens een avondje uit in een leuk restaurant heb ik liever de affineur persoonlijk aan tafel dan een pushbericht met de vraag of we kaas als supplement aan het menu willen toevoegen.

Krijg je niet genoeg van trends en ontwikkelingen in food & hospitality? Vraag dan de gratis preview aan van het Food Inspiration Trendreport 2015 en stay ahead of the game. Doen! Via trendreport.foodinspiration.nl 
 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Conceptional @Conceptional
"RT @foodinspiration: Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe ster… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe s… https://t.co/p8bkYKj8bg"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/IJ2l5wZzNK"

Penny @fiddleysticks
"People of Twitter, I need healthy snack inspiration. Currently eating far too many biscuits! #foodinspiration #healthysnacks #helpplease "

Velour Imports @velourimports
"CARICOM pledges over US$2-billion at UN Conference #LoveMyBermuda #WeAreBermuda #eatfortheinsta #foodinspiration… https://t.co/GYkuLSKxZG"

WeAreFood2018 @WeAreFood2018
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Louise-Jane🎗 @louisecleaver
"Just watched Rick Stein’s ‘Road to Mexico’. Loads of inspiration for #tacos 🌮 - might try making a vegan version so… https://t.co/rkmeOgKEwl"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/TPQx7dV25S"

Eat Sip Trip @Eat_Sip_Trip
"Sinfully sweet chocolate crepes with chocolate cream, banana, blackberry, blueberry, pomegranate seeds & melted cho… https://t.co/eV9MRwREbQ"

🏴‍☠PirateQueenAna @anatlus89
"Thank you #HEB my work provided us with an early #Thanksgiving lunch! #soyummy ❤️ ☄️ #Turkey #stuffing #corn… https://t.co/7IyjLLHFLS"

Agenda