http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Streetfoodmaffia op retour

7 november 2014    Loeki Kin   

De Berlijnse streetfoodmaffia met Currywurst en Doner heeft de langste tijd gehad, stelt blogger Loeki Kin.

Streetfood in Berlijn groeit gestaag. Bijna twee jaar duurt de streetfoodstrijd inmiddels, een periode waarin vele nieuwe initiatieven uit de grond zijn gestampt om het internationale fenomeen ook in Berlijn op de kaart te zetten. Waarom? Streetfood biedt ongekende mogelijkheden voor creativiteit, het is divers, snel en bovenal ‘lecker’.

Streetfood Maffia
Bergen papierwerk en andere bureaucratische rompslomp werken demotiverend voor de jonge ondernemer. Bovendien wordt het centrum van Berlijn tot op de dag van vandaag gedomineerd door de Duitse streetfoodmaffia met een voorkeur voor Currywurst, Döner en Pretzels. Het papierwerk en de gevestigde orde maken dat het behoorlijk wat voeten in aarde heeft gehad om een aantrekkelijke streetfoodcultuur te vormen. Maar Berliners zijn niet bang en zijn de strijd aangegaan, resulterend in tal van initiatieven en bijeenkomsten in de buitenwijken van de stad.

De strijd
Verschillende creatieve foodtruck-exploitanten ontketenden de streetfoodrevolutie al in 2013 door de handen ineen te slaan en de bekende ‘Markthalle Neun StreetFood Thursday’ op te starten. En niet zonder resultaat. Inmiddels staan Berliners en niet-Berliners iedere donderdag in de rij om van wereldse gerechten te genieten onder het genot van een goed glas wijn. Een van de grootste kwaliteiten van StreetFood Thursday is de altijd veranderende samenstelling van aanbieders, waardoor je zelfs op lange termijn niet verveeld zal raken van dit foodwalhalla. Overigens zijn de porties niet te groot, dus je krijgt de kans om meerdere smaken te beleven. Tip is wel, ga er vóór 20.30 uur heen, want anders vind je mogelijk de hond in de pot.


2014 is het jaar van hoogtepunten op streetfoodgebied. Begin dit jaar werd Bite-Club opgericht in Kreuzberg met als doel een terugkerende Streetfood Party waar een wisselend aanbod van lokale food vendors te vinden is. Tweewekelijks op vrijdag smelten food en muziek samen in een smaakvol feest. En dat was nog maar het begin. Inmiddels is Bite-Club niet meer dé, maar één van de streetfoodbijeenkomsten. Voor iedere maffiafoodtruck lijkt er wel een vernieuwend restaurant, evenement, supper club of innovatieve supermarkt te zijn.

En de initiatieven worden alleen maar ambitieuzer! Foodie-thuishaven Markthalle IX is niet stil blijven zitten sinds de start van Streetfood Thursday en kwam nog maar onlangs met het Stadt Land Food Festival, een samensmelting van verschillende gelegenheden om de huidige staat en de toekomst van de Berlijnse food- en agrarische industrie te ontdekken. Niet alleen de bekende markthal maar ook de omliggende straten en pleinen stonden in het teken van food. Het vierdaagse festival bood naast alle heerlijkheden ook demonstraties van producten en ambachten, workshops en diverse prijsuitreikingen.

Nog groter is Berlin Food Week, waar Berlijns meest gerenommeerde chefs, bakkers en leveranciers samen worden gebracht met ondernemers die successen hebben geboekt met streetfoodevenementen. Berlin Food Week biedt ook een breed scala aan workshops en een tijdelijke editie van Bite Club.

Binnenkort…
Twee jaar duurt deze strijd, maar hij is nog niet helemaal gestreden. Streetfoodmaffia, it’s on! Over een niet zo heel lange tijd worden ook de centrale straten in Berlijn overgenomen door de jonge creatievelingen, die niet bang zijn om nietsvermoedende passanten aan te steken met hun passie voor goed eten.

Foto: Sarahtz (CC 2.0)

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

De Kastanjeboom @kastanjeboom
"Wij doen mee met @foodinspiration @overdevloerbijdeboer/pimpmyfarmshop. Vandaag kan er nog gestemd worden. https://t.co/qRxtSRBCFs"

Forever Freebies @foreverfreebies
"Want free food delivered? Receive $15 off your first order on #UberEATS with promo code: UE-omidd1… https://t.co/hxsM1ikwv8"

Ana C @lifewellness11
"RT @GastroNote_eu: Healthy meals #Cauliflower bread with sweet & sour carrot and roast fennel shavings. #fennel #carrot #tasty #healthyfoo… "

Nard Clabbers @NardClabbers
"RT @nataschakooim: Voedselveranderaars en gamechangers gezocht! Wie hoort er in de #food100!? Aanmelden kan nog! @AgrifoodCapital @foodinsp… "

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"#food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger #foodinspiration… https://t.co/TZkOacMkFa"

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"#food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger #foodinspiration… https://t.co/zaweRaAoWs"

Nicole Kleuskens PS @nicolekleuskens
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Natascha Kooiman @nataschakooim
"Voedselveranderaars en gamechangers gezocht! Wie hoort er in de #food100!? Aanmelden kan nog! @AgrifoodCapital… https://t.co/qSSkejETBE"

ElskeTweet @ElskeTweet
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Agenda