http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Ondankbare honden?

4 november 2014    Esmee Kohler   

Waarom zien we in Nederland toch zo weinig doggy bags? Blogger @esmeedia vraagt het zich af.

De doggy bag: in de Verenigde Staten is het een volledig ingeburgerd fenomeen. Afgelopen zomer was ik in New York en werd ik weer geconfronteerd met dit vernuftige zakje. Ook ik waagde mij er tijdens die vakantie meermaals aan en stiekem genoot ik de dag daarna nog meer van dat stuk overgebleven pizza. Het heeft iets bevredigends: geen verspilling en je weet al hoe goed hij gaat smaken. Daarbij heb ik een zwak voor koud geworden voedsel maar dat heeft hoogstwaarschijnlijk meer te maken met een persoonlijke voorkeur.

Toen ik weer terugkwam in Nederland heb ik echter nooit meer eten mee naar huis genomen en elke keer vraag ik mij af: waarom lukt het in ons zuinige kikkerlandje dan niet? Waarom lijkt het alsof er nog steeds een taboe rust op deze leftover zakjes?

Doggy bag tegen voedselverspilling

Je zou zeggen dat wij Hollanders er wel voor te porren zijn. We letten immers goed op de centjes en houden van sparen, punten en zegeltjes. Daarbij bleek uit onderzoek van Natuur & Milieu dat maar liefst 78 procent van de Nederlanders een hekel heeft aan voedselverspilling! De doggy bag lijkt ons dus op het lijf geschreven.

Toch beginnen we er niet echt aan. We roepen misschien dat we tegen verspillen zijn, maar ondertussen wordt er jaarlijks wel zo’n 50 miljoen kilo voedsel verkwist in de horeca. Dat is ook niet opmerkelijk als je kijkt naar de cijfers. Uit hetzelfde onderzoek van Natuur & Milieu blijkt namelijk dat 80 procent van de Nederlanders zijn overgebleven eten nooit meeneemt. Hierbij spelen vooral schaamte (55 procent) en onbekendheid (53 procent) een rol.

50.000 doggy bags

Natuur & Milieu wil wat aan die twee problemen doen en startte in augustus een campagne om mensen bewust te maken van deze verspilling. Zij deelden daarvoor zo’n 50.000 doggy bags uit onder restaurants. Een prachtig initiatief, maar gek genoeg zie ik er nog weinig van terug. Ik ga regelmatig uit eten en heb nog nooit een doggy bag aangeboden gekregen en er – eerlijk is eerlijk – ook nog nooit zelf om gevraagd.

Het lijkt wel of wij collectief onze kop in het zand steken. Hoewel er wel een heleboel ‘no food waste’ lunches en dinertjes worden georganiseerd die volledig draaien op leftovers van restaurants, de doggy bag vormt nog geen onderdeel van onze restaurantroutine. Het blijft een ‘speciale’ handeling die niet zomaar geaccepteerd wordt door onze cultuur.

Afdankertje voor de hond

Heeft het te maken met de luxe? Zien wij uiteten gaan als een privilege en heeft het wat onsmakelijks om dat overgebleven pastarestje mee te nemen? Of ligt het aan de naam? Ergens doet het toch denken aan het afdankertje dat je thuis aan de hond voert. De vraag is alleen: zijn wij hier niet stiekem zelf de ondankbare honden?

Misschien dat we de doggy bag daarom moeten restylen. In plaats van een zak voor de hond moet het een extra surprise zijn. Een ‘tastes even better tomorrow bag’, verpakt in een mooi vormgegeven doosje met veel glitter en glamour. Een compleet feestje dat met veel confetti wordt aangeboden door het personeel.

Of het werkt weet ik niet maar één ding is zeker, we moeten er wel wat mee, want zeg nu zelf: weggooien van goed voedsel is toch eigenlijk gewoon onacceptabel?  

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Loren Spee @loren_spee
"Butter-Basted Sous Vide Halibut. #recipes #fishrecipes #foodinspiration https://t.co/K5Ryy2XOXL https://t.co/fnc2aXKvqA"

ModestroveLondon @modestrove
"Pretty ice cream cones 🌷 📷 Pinterest #FoodInspiration https://t.co/ahD3N0RZg1"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration morgen mal so in den Tag zu starten #sonntagstipp #cheesetea #sundaybreakfast https://t.co/vJQ82q7doW"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration! Dank an @DieWaid . So lässt es sich auch prima in den sonnigen #Samstag starten. Muss bald mal wi… https://t.co/fdzpAqffyf"

Lobke Elbers @LobkeElbers
"Wat willlen millennials at work? @foodinspiration voor hospitality & food professionals, bevraagt eigen teammembers: https://t.co/4E5HQi2bXb"

Doug Koob @dougkoob
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

British Gems @BritishGems
"Fantastic #foodinspiration pics being sent in, are you cooking up a #BritGemTasty meal tonight? https://t.co/9QYq9sVfoW"

Natasja Bloem @NatasjaBloem
"RT @Hanssteenbergen: Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Yvon @Angenita_Tweets
"RT @Desemenzo: Gisteren wat ben je lekker en leuk Gulpener #fipioneers @foodinspiration bedankt voor de perfecte organisatie @Gulpener #gas… "

Agenda