http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Moois van moeder Aarde

2 november 2014    Femke van den Heuvel   

Eindelijk ging blogger @VlamIndePan naar het feest der feesten Salone del Gusto. Slowfood heaven of niet?

Salone del Gusto, het feest der feesten voor de echte slow foodie. Waar anders dan in het prachtige Italië?! Eens in de twee jaar ontmoeten foodies én producenten vanuit alle continenten elkaar hier in Turijn, bij dit heuse foodspektakel. Een spektakel dat groeit en groeit en waarvoor ik nu eindelijk ook eens tijd heb gemaakt.

Geen peulenparade!

Ik arriveer twee dagen te vroeg. Turijn is een prachtige stad, met bijzonder veel mooie culinaire broedplaatsen en tot mijn genoegen een temperatuur van 24˚C. Heerlijk weer om rustig warm te lopen voor het grote feest dus. Met zakenrelaties Han en Bart Kroon van Horecavers neem ik een kijkje bij de opbouw van Slowfood Nederland en al snel wordt het me duidelijk: deze beurs is way to big om al het moois te ontdekken in de halve dag die ik tot mijn beschikking heb.

Han Kroon, een actieve groothandelaar in groentes die zich fanatiek inzet voor het behoud van Nederlandse ‘onvergetelijke’ groentes, werkt hier duidelijk aan zijn missie. Hij brengt de Bloemendaalse gele kool, de Friese waldboontjes, de Soesterknollen en meer van dat lekkere spul voor de Ark van Smaak. Even voel ik me trots op zo veel Hollands glorie op dit internationale voedselfeest.

Geen groenten en granen

Al tijdens de opbouw heb ik het door: het aanbod van dierlijke proteïnen in de vorm van kaas, vlees en vis is wel heel erg overweldigend. Prachtig hoor, die ambachtelijke kazen, handgemaakte worsten en handgeplukte oesters, maar wel een beetje veel van het goede voor een (milieu)bewuste flexi als ik. Ook het biologische aanbod is veel kleiner dan ik verwachtte.

Teleurgesteld? Ja, best wel! Ik had gehoopt op meer aandacht voor groenten, granen en bonen. Puntje van aandacht als ze me straks een enquêteformulier geven...

Ark van Smaak

Het mooiste vind ik de Ark van Smaak op de Terra Madre , met honderden ‘bedreigde’ voedingsmiddelen. Vijftig soorten appels, tig kleuren mais, vele soorten kleuren en maten pompoenen. Wat een rijkdom van moeder Aarde! En, o!, dat Koreaanse templefood, fabulous!

Dan valt me het afwijkende aanbod op de markt op, in vergelijking met de Ark van Smaak. Geldt hier het economische stelsel ook? Zijn groentegerechten minder rendabel? Zijn groenten, granen en bonen nog steeds niet spectaculair of hip genoeg? Ik zou de variëteit van de Ark van Smaak graag op de markt terugzien. Weer een punt van aandacht als ze me straks een enquêteformulier geven...

Paradijselijk genieten

Dan het volgende punt op mijn agenda: meewerken met sterrenchef Antonia Klugmann aan haar diner op de salone: Antonia’s vision. Antonia heeft haar eigen moestuin en weet ongelooflijk veel van de rijkdom van haar eigen provincie, Venetië, en de regionale producenten. Ze kookt weliswaar niet vegetarisch, maar met enorm veel aandacht en liefde voor groenten hebben we gezamenlijk een meer dan geweldig 6-gangendiner bereid. Zo heb ik de gefrituurde schil van aardpeer gegeten, een gerecht van de tweede groei van de artisjokstengel bereid, allerlei wilde kruiden uit haar regio geplukt, pruimen uit eigen tuin verwerkt en ijs van kamille met lokale honing op een Italiaanse merengue met matcha-gembercrumble gegeten. 

Het maakt me dankbaar en blijmoedig, het paradijs op mijn bord. Absoluut een doorslaggevend punt van aandacht als ze me straks een enquêteformulier geven... 

 

De ideeën van Femke zijn verwoord door Mirjam Jansen.

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende… https://t.co/u7GNHEpqxG"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo… https://t.co/Q6a3t0STbi"

GolleySlaterGroup @Golley_Slater
"RT @GolleySlaterPR: From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast chic… "

Golley Slater PR @GolleySlaterPR
"From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast… https://t.co/3PVogR4coy"

Agenda