http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Ziek van allergenensnobs

31 oktober 2014    Frank Lindner   

14 allergenen moet je op je menukaart vermelden. @Frank_Lindner is ziek van de allergenensnobs.

Het is bijna 13 december. De dag – en alle dagen daarna – waarop alle restaurants in Europa een allergenendeclaratie moeten kunnen overleggen aan hun gasten en de inspectiediensten. Dit kan met een vermelding van allergenen op de menukaart of op een apart formulier dat te allen tijde in de eetgelegenheid aanwezig moet zijn. Alle gerechten moeten zijn getoetst op 14 allergenen.

En wel op: ei, noten, pinda’s, soja, schaal- en weekdieren, selderij, melk, mosterd, sesam, sulfiet, lupine, glutenbevattende granen en vis. Geen dichtgetimmerde declaratie in huis? Dan volgen sancties. Van twee kanten. Boetes vanuit de inspectiedienst en rechtszaken van gasten die mogelijk onwel zijn geworden omdat er volgens hen toch sporen van noten zaten in hun verder notenvrije avondje uit eten.

Ober, er zit pinda in mijn soep!

Ga er als ondernemer maar aanstaan. Hoe kun je een gerecht überhaupt helemaal allergenenvrij krijgen? Je weet zelf wel hoe groot een gemiddelde horecakeuken is en dat er geen hermetisch en hygiënisch afgesloten ruimtes zijn tussen de parti’s en werkbanken. Zijn alle sporen van de pindasoep verdwenen uit de soepkom na een rondje door de vaatwasser? Kan iemand met een pinda-allergie veilig z’n tomatensoepje uit diezelfde kom krijgen? Op veel verpakkingen in de retail zie je al disclaimers staan als: ‘dit product is gefabriceerd in een omgeving waar ook noten worden verwerkt’. Welke slimme serviesboer komt met een nieuwe lijn voor de horeca die op de rand van elk bord heeft staan: ‘Eet smakelijk, maar het gerecht kan mogelijk sporen bevatten van ei, noten, pinda’s, soja, schaal- en weekdieren, selderij, melk, mosterd, sesam, sulfiet, lupine, glutenbevattende granen en/of vis.’

Wat blijkt uit onderzoek door het Erasmus MC: slechts 1 tot 2 procent van de Nederlanders heeft daadwerkelijk een voedselallergie. Met deze personen voel ik trouwens oprecht mee. Hoe vervelend is het wanneer een simpel avondje uit eten gelijkstaat aan een heldhaftige poging koorddansen boven een smeulende vulkaan? Want dat is leven met een voedselallergie. Maar 98% van de Nederlanders heeft dus geen voedselallergie. Als je een keer niet goed bent geworden van een mosseltje, dan ben je echt niet meteen allergisch voor schaal- en schelpdieren. Blijf gewoon mosselen eten! Als je online bangmakende posts van pseudoartsen over pinda’s wilt geloven, prima. Maar je bent dan echt niet instant allergisch voor pinda’s. Blijf dus zelf nadenken, want door het gedrag van al die allergenensnobs worden de grote problemen van mensen die wel een voedselallergie hebben gebagatelliseerd.

Zo lekker

De mooiste anekdote over geveinsde voedselallergie las is recent in het AD. Mario Ridder vertelde in de krant over een gast waarvoor hij een compleet melk- en botervrij diner van negen gangen had gemaakt. De avond werd afgesloten met een Irish coffee. Toen werd gevraagd of dat wel mocht zei de gast ‘ik vind dat zo lekker, wat maakt het uit.’

Hoe bizar is dat?! Keukenbrigades moeten zich tegenwoordig in allerlei bochten wringen om aan een ieders ‘voedselallergie’ te voldoen. Van bevriende chefs hoor ik dat tegenwoordig tot de helft van hun gasten met een ‘allergie’ binnenkomt. Dat is toch beduidend meer dan de 1-2% die door het Erasmus MC is vastgesteld. Bovendien houden de allergenensnobs er van om vaak pas aan tafel hun lijstje op te lepelen. ‘Nee ik mag geen wortelen, lychee, zeebaars, witlof, kaas, melkchocolade en vettig vlees’. Is dit een kwestie echt niet mogen, of niet zo lekker vinden? Voor 98% van de Nederlanders is het dus dat laatste.

Grondige check-up

Natuurlijk houd je als chef en restaurateur rekening met mensen die echt een allergie voor bepaalde ingrediënten hebben. Zeker wanneer ze het keurig op voorhand tijdens het reserveren doorgeven. Mensen die uit eigen ervaring denken dat ze een levensbedreigende allergie onder de leden hebben, wil ik een grondige check-up adviseren. Mentaal gezien dan. 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Conceptional @Conceptional
"RT @foodinspiration: Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe ster… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe s… https://t.co/p8bkYKj8bg"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/IJ2l5wZzNK"

Penny @fiddleysticks
"People of Twitter, I need healthy snack inspiration. Currently eating far too many biscuits! #foodinspiration #healthysnacks #helpplease "

Velour Imports @velourimports
"CARICOM pledges over US$2-billion at UN Conference #LoveMyBermuda #WeAreBermuda #eatfortheinsta #foodinspiration… https://t.co/GYkuLSKxZG"

WeAreFood2018 @WeAreFood2018
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Louise-Jane🎗 @louisecleaver
"Just watched Rick Stein’s ‘Road to Mexico’. Loads of inspiration for #tacos 🌮 - might try making a vegan version so… https://t.co/rkmeOgKEwl"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/TPQx7dV25S"

Eat Sip Trip @Eat_Sip_Trip
"Sinfully sweet chocolate crepes with chocolate cream, banana, blackberry, blueberry, pomegranate seeds & melted cho… https://t.co/eV9MRwREbQ"

🏴‍☠PirateQueenAna @anatlus89
"Thank you #HEB my work provided us with an early #Thanksgiving lunch! #soyummy ❤️ ☄️ #Turkey #stuffing #corn… https://t.co/7IyjLLHFLS"

Agenda