http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Recensie. of niet!

29 oktober 2014    Arjan Siemerink   

Het blogstokje van de #fipioneers is door @chefKorianders doorgegeven aan @asiemerink. Arjan over hobbyrecensenten:

Eten, daar heeft iedereen op welke manier dan ook wat mee. Voor de één zijn lust en zijn leven, voor de ander pure noodzaak. Ik schaar mijzelf onder de eerste categorie. Zowel in mijn werk als privé is het een rode draad in mijn leven.

Geoutilleerde keukens

In de jaren dat ik mij professioneel met eten bezighoud, heb ik gemerkt dat gasten en consumenten steeds meer weten of in ieder geval denken te weten over eten. Het grote aanbod aan kookprogramma’s en magazines hebben het aantal amateurkoks explosief doen groeien in de afgelopen jaren. Waarmee ik bij deze wel even duidelijk wil maken dat ik deze groep niet onderschat. Ik ben bij een aantal van deze fanatieke kookgekken thuis geweest en die hebben een geoutilleerde keuken waar veel chefs een moord voor zouden doen.

Koken inspireert, jij bent degene die creëert en er zelf van profiteert. Zowel het compliment van de ‘eter’ of gewoon zelf erachter komen dat hetgene wat je hebt gecreëerd wel verdomd goed is gelukt…wat een gevoel geeft dat! Ik vind het dus niet gek dat iedereen aan het koken slaat.

Het onverbiddelijke oordeel van de gast

Toch zijn er een aantal zaken waar ik wel moeite mee heb. Kijk, als chef maak je de keus om lekker te koken, maar ook met name volgens je eigen signatuur. Voor de ene chef is het lokaal product het allerbelangrijkste. Voor de ander gaat het erom dat het allerbeste product wordt gebruikt, ook al komt het van de andere kant van de wereld. Uiteindelijk geeft de gast het onverbiddelijke oordeel en dit is het probleem van de chef en zijn restaurant. Kun je nog wel voldoen aan de wens of het verwachtingspatroon van je gast?

Gastronomisch geweld

Ik weet uit eigen ervaring hoe het is om met je team dag en nacht alles te geven. Je maakt met z’n allen extreem lange dagen, vaak onder aardig wat stress.

Super attente bediening, de ene tongstrelende amuse volgt de andere op en alle gerechten sluiten naadloos aan bij de wijn die de sommelier met een prachtig verhaal in het schone kristallen glas schenkt. Wat een ervaring….! En dan de dag erna nagenieten van deze heerlijke avond vol gastronomisch geweld.

Maar dan nog wel even een recensie op internet plaatsen. Hoe zuur is het dan om de volgende dag, van die ogenschijnlijk tevreden gast, een kritische recensie op internet te lezen waarin te lezen is dat hij het een beetje belachelijk vond om zolang te moeten wachten voordat er iemand bij binnenkomst kwam om zijn jas aan te nemen. En dan zij, die het een tekortkoming vond dat de handdoeken op het toilet niet netjes genoeg gevouwen zijn.

Je mag kritisch zijn maar…

Hobbyrecensenten, daar heb ik in tegenstelling tot hobbykoks wel moeite mee! Ook al lijkt het soms misschien niet zo, maar chefs zijn ook mensen. En het runnen van een restaurant is mensen(gekken)werk. Begrijp me niet verkeerd, je mag kritisch zijn, maar plaats het wel in de juiste context. Laat het de maître of chef weten als er iets niet zo is geweest als verwacht. Geef ze tenminste de kans dit goed te maken in plaats van dit later op het wereldwijde web te slingeren. Iedereen verdient immers een tweede kans, toch?

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

De Kastanjeboom @kastanjeboom
"Wij doen mee met @foodinspiration @overdevloerbijdeboer/pimpmyfarmshop. Vandaag kan er nog gestemd worden. https://t.co/qRxtSRBCFs"

Forever Freebies @foreverfreebies
"Want free food delivered? Receive $15 off your first order on #UberEATS with promo code: UE-omidd1… https://t.co/hxsM1ikwv8"

Ana C @lifewellness11
"RT @GastroNote_eu: Healthy meals #Cauliflower bread with sweet & sour carrot and roast fennel shavings. #fennel #carrot #tasty #healthyfoo… "

Nard Clabbers @NardClabbers
"RT @nataschakooim: Voedselveranderaars en gamechangers gezocht! Wie hoort er in de #food100!? Aanmelden kan nog! @AgrifoodCapital @foodinsp… "

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"#food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger #foodinspiration… https://t.co/TZkOacMkFa"

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"#food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger #foodinspiration… https://t.co/zaweRaAoWs"

Nicole Kleuskens PS @nicolekleuskens
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Natascha Kooiman @nataschakooim
"Voedselveranderaars en gamechangers gezocht! Wie hoort er in de #food100!? Aanmelden kan nog! @AgrifoodCapital… https://t.co/qSSkejETBE"

ElskeTweet @ElskeTweet
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Agenda