http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Recensie. of niet!

29 oktober 2014    Arjan Siemerink   

Het blogstokje van de #fipioneers is door @chefKorianders doorgegeven aan @asiemerink. Arjan over hobbyrecensenten:

Eten, daar heeft iedereen op welke manier dan ook wat mee. Voor de één zijn lust en zijn leven, voor de ander pure noodzaak. Ik schaar mijzelf onder de eerste categorie. Zowel in mijn werk als privé is het een rode draad in mijn leven.

Geoutilleerde keukens

In de jaren dat ik mij professioneel met eten bezighoud, heb ik gemerkt dat gasten en consumenten steeds meer weten of in ieder geval denken te weten over eten. Het grote aanbod aan kookprogramma’s en magazines hebben het aantal amateurkoks explosief doen groeien in de afgelopen jaren. Waarmee ik bij deze wel even duidelijk wil maken dat ik deze groep niet onderschat. Ik ben bij een aantal van deze fanatieke kookgekken thuis geweest en die hebben een geoutilleerde keuken waar veel chefs een moord voor zouden doen.

Koken inspireert, jij bent degene die creëert en er zelf van profiteert. Zowel het compliment van de ‘eter’ of gewoon zelf erachter komen dat hetgene wat je hebt gecreëerd wel verdomd goed is gelukt…wat een gevoel geeft dat! Ik vind het dus niet gek dat iedereen aan het koken slaat.

Het onverbiddelijke oordeel van de gast

Toch zijn er een aantal zaken waar ik wel moeite mee heb. Kijk, als chef maak je de keus om lekker te koken, maar ook met name volgens je eigen signatuur. Voor de ene chef is het lokaal product het allerbelangrijkste. Voor de ander gaat het erom dat het allerbeste product wordt gebruikt, ook al komt het van de andere kant van de wereld. Uiteindelijk geeft de gast het onverbiddelijke oordeel en dit is het probleem van de chef en zijn restaurant. Kun je nog wel voldoen aan de wens of het verwachtingspatroon van je gast?

Gastronomisch geweld

Ik weet uit eigen ervaring hoe het is om met je team dag en nacht alles te geven. Je maakt met z’n allen extreem lange dagen, vaak onder aardig wat stress.

Super attente bediening, de ene tongstrelende amuse volgt de andere op en alle gerechten sluiten naadloos aan bij de wijn die de sommelier met een prachtig verhaal in het schone kristallen glas schenkt. Wat een ervaring….! En dan de dag erna nagenieten van deze heerlijke avond vol gastronomisch geweld.

Maar dan nog wel even een recensie op internet plaatsen. Hoe zuur is het dan om de volgende dag, van die ogenschijnlijk tevreden gast, een kritische recensie op internet te lezen waarin te lezen is dat hij het een beetje belachelijk vond om zolang te moeten wachten voordat er iemand bij binnenkomst kwam om zijn jas aan te nemen. En dan zij, die het een tekortkoming vond dat de handdoeken op het toilet niet netjes genoeg gevouwen zijn.

Je mag kritisch zijn maar…

Hobbyrecensenten, daar heb ik in tegenstelling tot hobbykoks wel moeite mee! Ook al lijkt het soms misschien niet zo, maar chefs zijn ook mensen. En het runnen van een restaurant is mensen(gekken)werk. Begrijp me niet verkeerd, je mag kritisch zijn, maar plaats het wel in de juiste context. Laat het de maître of chef weten als er iets niet zo is geweest als verwacht. Geef ze tenminste de kans dit goed te maken in plaats van dit later op het wereldwijde web te slingeren. Iedereen verdient immers een tweede kans, toch?

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Tagliatelle with porcini, basil and shaved parmigiano reggiano. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/XXObVv8blD"

Michiel @Michielstweets
"So true... The End of good enough... is the new trend in the market. #foodinspiration https://t.co/AAaGmasf1t"

Theo van Brussel @tvanbrussel
"RT @foodinspiration: Hij is binnen en we zijn best wel trots !! 😍 Ons jaarboek 2018 met de nieuwste concepten, cijfers uit de markt & city… "

Charles Ager @CharlesAger
"Happy #NationalPumpkinCheesecakeDay 🎃 Celebrate by baking one yourself, we found a great recipe:… https://t.co/i99fZ6v2c3"

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @Hanssteenbergen: Wil je de inhoud lezen van alle presentaties van de #fidays 2017. Lees hier het uitgebreide artikel. https://t.co/UUPz"

Natalie Lorrant @NatalieLorrant
"Secrets Behind Famous Southern #recipes. #cheese #foodinspiration https://t.co/cDlPw7BNJH https://t.co/2CA2vZ7EnA"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Mmmm ... something special about Marcona @almonds. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/GrjYVHaXY0"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Hij is binnen en we zijn best wel trots !! 😍 Ons jaarboek 2018 met de nieuwste concepten, cijfers uit de markt & city… "

Edwin Klaasen @Desemenzo
"Wat was je leuk! @foodinspiration #fidays https://t.co/VyXpNKmFl4"

Doug Koob @dougkoob
"Amsterdam Food & Beverage Trend Tour for Portland team hosted by @foodinspiration #fidays… https://t.co/Nrjk54mBvI"

Agenda