http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Kut paddenstoelen

28 oktober 2014    Nick Twaalfhoven   

Blogger @dutchfooddesign over de paddenstoelenpolonaise in zijn huis. Voor hem even geen mycologie avonturen meer.

Het is weer herfst! Dat betekent paddenstoelen! Sinds een aantal jaar is de paddenstoelentrend helemaal uit zijn voegen gebarsten. Schizofreen zie ik kaplaarskoppeltjes door het bos wandelen op zoek naar paddenstoelen. Ik zie een mevrouw Kaplaars vol enthousiasme een paddenstoel uit de grond rukken, dan rent ze vol trots - rode koontjes op de wangen - naar meneer Kaplaars, ‘kijk Henk, eekhoorntjesbrood!’. Henk is dus meneer Kaplaars… (zucht).

Bij het voorbij lopen van het stel zie ik dat ze een bosboleet heeft geplukt. Ik zal ze maar in de waan laten. Als ze vanavond voor hun gasten denken eekhoorntjesbrood met pasta te serveren kauwen ze gewoon lekker op bosboleten, denk ik bij mezelf. Ze zullen met zijn allen heerlijk de placebo-smaak van het eekhoorntjesbrood proeven. Lekker he, zelf geplukt, veel beter dan uit de winkel!

Afkeer tegen de paddenstoelenpluktrend

Ik ben een tijdje geleden gestopt met paddenstoelen zoeken. Ik vond ze toch niet. Maar wanneer mijn afkeer tegen de paddenstoelenpluktrend echt begon, was toen ik een aantal van die fantastische paddenstoelpakketten kocht. Voor het geld dat ik neerlegde kon ik een jaar lang kastanjechampignons kopen, maar nee, die wilde ik zelf kweken (God knows why?).

Het begon allemaal bij de koop van mijn huis vorig jaar. In het huis zit een vochtige kelder. Dat weet ik omdat het nieuwe stucwerk in de etage erboven er inmiddels weer afbladdert door optrekkend vocht... (2x zucht).

Kastanjechampignons in de kelder

Afijn, de kelder onder mijn food design studio was lekker vochtig en ruim, laat ik maar eens wat paddenstoelpakketen kopen en proberen, dacht ik. Ik kocht oesterzwammen, bruine en witte kastanjechampignons en Shiitake. Wie denkt zo’n pakket gewoon in de kelder te dumpen en een week later te kunnen plukken, ho maar!

Elk pakket heeft een andere handleiding, bijvoorbeeld de bruine kastanjechampignon:
De compostzak 4 dagen laten opwarmen bij een tempratuur van 20 tot 25 graden, dan de compostzak in een emmer water doen, dan de zak weer 5 tot 8 dagen opwarmen bij 20 tot 25 graden, wanneer de hele zak onder wit pluis zit mag hij in een koelere ruimte van 15 tot 18 graden, als je geluk hebt kun je dan twee keer oogsten.

Paddenstoelenpolonaise in huis

Je begrijpt dat met vier verschillende pakketten er een heuse paddenstoelenpolonaise in mijn huis ontstond. Ik heb nog nooit een schimmel zoveel liefde en aandacht gegeven en verplaatst. De shiitake waren hopeloos. Een keer heb ik van de stronk drie paddenstoelen kunnen oogsten, twee maanden heb ik het stronkje trouw bevochtigd, maar alles wat daarop groeide was niet voor consumptie vatbaar. Misschien wel voor junkies, maar niet voor mij in ieder geval. 

Voordat de oesterzwammen uitkwamen, ging er een geruime tijd overheen. Toen ze uitgroeiden oogstte ik ze iets te laat waardoor ik een door wormpjes aangevreten bak terug vond op het balkon. 2-0 voor de paddenstoelen. De champignons gingen redelijk, twee keer een bakje vol van kunnen plukken, 2-2 was de einduitslag, dacht ik.

Even geen mycologie avonturen meer

Inmiddels word ik door bovenstaand experiment geplaagd door een ware schimmelplaag in mijn kelder, iets waarvan voor dit experiment geen sprake was. Alles wat in de kelder staat en een vingerafdruk heeft, is volgroeid met grijze schimmel. Niks kan ik meer opslaan in de geteisterde kelder. Als alles onder de champignons zou zitten zou ik er nog wel om kunnen lachen. Check onderstaande foto’s voor het resultaat. Voor mij even geen mycologie avonturen meer. 

Reacties

anonymous
Edwin Florès - 30-10-2014 17:40
"Nou Nou Nick, gij bent dus echt geen kenner he. What the fuck is een bosboleet..? "
anonymous
Rick van den berg - 30-10-2014 23:07
"Hey Edwin, Voor alles wat u niet weet maar wel een ander, probeer Google eens. Mogelijk een uitkomst voor dit soort domme opmerkingen."
anonymous
Nick Twaalfhoven - 31-10-2014 10:25
"Zo zie je maar Edwin, kennis van paddenstoelen is echt jou gebied. Ook jij hebt mij met je inspirerende verhaal het bos ingekregen, maar tevergeefs.. Zo noem ik nog altijd de 'rode paddenstoel met witte stippen' de kabouters spillenbeen paddenstoel, en dat zou ook wel niet kloppen."

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Charles Ager @CharlesAger
"Happy #NationalPumpkinCheesecakeDay 🎃 Celebrate by baking one yourself, we found a great recipe:… https://t.co/i99fZ6v2c3"

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @Hanssteenbergen: Wil je de inhoud lezen van alle presentaties van de #fidays 2017. Lees hier het uitgebreide artikel. https://t.co/UUPz"

Natalie Lorrant @NatalieLorrant
"Secrets Behind Famous Southern #recipes. #cheese #foodinspiration https://t.co/cDlPw7BNJH https://t.co/2CA2vZ7EnA"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Mmmm ... something special about Marcona @almonds. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/GrjYVHaXY0"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Hij is binnen en we zijn best wel trots !! 😍 Ons jaarboek 2018 met de nieuwste concepten, cijfers uit de markt & city… "

Edwin Klaasen @Desemenzo
"Wat was je leuk! @foodinspiration #fidays https://t.co/VyXpNKmFl4"

Doug Koob @dougkoob
"Amsterdam Food & Beverage Trend Tour for Portland team hosted by @foodinspiration #fidays… https://t.co/Nrjk54mBvI"

Ethereal Heart Fdn @EHFoundation237
"RT @foodinspiration: Bam! Nog even nagenieten van de #fidays. Blok vast 15 & 16 oktober 2018 in je agenda voor de 10e editie! #food #trends… "

HFDV @HfdvVzw
"RT @foodinspiration: Bam! Nog even nagenieten van de #fidays. Blok vast 15 & 16 oktober 2018 in je agenda voor de 10e editie! #food #trends… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"Wil je de inhoud lezen van alle presentaties van de #fidays 2017. Lees hier het uitgebreide artikel. https://t.co/UUPzCkblpY"

Agenda