http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.fr http://www.foodinspiration.com

Eat This -Wereldvoedseldag 2014

27 oktober 2014    Karin Egberink   

In het teken van @wereldvoedsel organiseerde @YFM_U voor de tweede keer Van Riek tot Vork, @KarinEgberink was erbij:

Op 16 oktober was het Wereldvoedseldag. Een dag om stil te staan bij de vraag wat voedsel voor ons betekent. Door mijn interesse en werk in de voedselindustrie sta ik hier eigenlijk elke dag bij stil maar tijdens mijn studie in Italië realiseerde ik me pas echt dat voor het overgrote deel van de mensen dit niet geldt. Ook realiseerde ik me hoe raar ons voedselsysteem eigenlijk in elkaar zit. Aan de ene kant van de wereld verhongeren mensen terwijl aan de andere kant van de wereld er welvaartziektes bestaan zoals obesitas. In het Westen is er een overvloed maar steeds meer initiatieven starten met de vraag ‘hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen op de wereld voldoende voedsel heeft’. Boeren zoeken naar andere oplossingen en multinationals houden zich steeds meer bezig met duurzaamheidsvraagstukken. Dit is waarbij op Wereldvoedseldag wordt stil gestaan.

Om meer aandacht te vragen voor deze speciale dag zijn er in de twee weken voorafgaand aan 16 oktober door heel Nederland verschillende activiteiten georganiseerd. In Rotterdam werd een avond georganiseerd om stadsbewoners kennis te laten maken met de boeren uit de omgeving. In Groningen werden een ‘vistival’ georganiseerd om mensen uit de stad meer kennis te laten maken met vis uit de Waddenzee; want hoewel Groningen dichtbij zee ligt, eten weinig Groningers vis.

Van Riek tot Vork in Utrecht

Vanuit YFM Utrecht waren we natuurlijk ook van de partij. Wij deden zelfs de kick-off! Op het binnenplein van de Universiteitsbibliotheek in de binnenstad dekten we een lange tafel met mooie borden, leuke glazen, kandelaars, bloemen en… foto’s van boeren.

‘Van Riek tot Vork’ is terug! Al eerder schreef ik over ons evenement op culturele zondag in Utrecht. Mensen worden uitgenodigd om aan een mooie gedekte tafel plaats te nemen en te genieten van een heerlijk gerecht. Terwijl ze eten krijgen ze een koptelefoon op met een opname van een boer. Nee, correctie niet een boer. De boer die het product wat ze op dat moment eten heeft geproduceerd. Graag willen we boer en consument dichter bij elkaar brengen. Waar komt je eten vandaan?, wie heeft het geproduceerd?, wat voor werk gaat er allemaal aan vooraf voordat dat product bij je op het bord ligt?

Andere doelgroep, andere gesprekken

Dit keer bestond onze doelgroep uit studenten. Studenten hebben vaak wat minder te besteden en denken al gauw dat biologisch of lokaal duur is. Dit was precies de reactie die we van veel mensen die dag kregen. We gingen dan ook graag met hen in gesprek. Natuurlijk kopen wij ook niet elke dag biologisch of lokaal en kweken we ook niet altijd onze eigen groenten. Een belangrijke boodschap voor ons is bewuster bezig zijn met voedselkeuzes. Koop niet gedachteloos maar denk erover na. Ik probeer bepaalde producten biologisch te kopen, maar sommige groente of fruitsoorten die biologisch zijn, komen van de andere kant van de wereld. Dan maak ik liever de keuze voor niet bio maar uit Nederland zodat er minder foodmiles worden gemaakt.

Ik ging in gesprek met een student over het direct kopen bij de boer. Nee, joh, daar hoef je helemaal niet voor naar het ‘platteland’. Elke vrijdag is er een bio/boerenmarkt in de stad. Boer Rafi van biologische tuinderij De Raatakker staat hier elke week met een mooi verhaal; hij was een van de boeren waarvan we de opname lieten horen tijdens het eten. Leuk zijn dan de reacties, je ziet de meeste deelnemers echt nadenken over wat ze net gegeten hebben en over wat de boer in de opname gezegd heeft. Nog een interessant gesprek dat ik voerde en precies het probleem en de boodschap symboliseerde was met een jongeman. Hij nam plaats aan de tafel, kreeg het gerecht en keek wat verbaasd naar de koptelefoon. Na een minuut, amper 2 happen gegeten, stond hij op. ‘Sorry hoor, maar hier heb ik dus echt geen tijd voor, ik moet verder met mijn scriptie. Ik dacht dat het even snel een gratis hapje was’.  

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Yasmine Krause @Yasmine36590938
"RT @mrsallencooks: Another day, another #chicken #kebab Served with #chargrilled #veg #mrsallencooks #foodie #foodinspiration #foodblogger… "

Eva Speier @evadovevai
"RT @Ocado: Need dinner inspiration? Try this tasty warm salad: #FoodInspiration https://t.co/8D5xIh7LpC https://t.co/dHfK5bVgIM"

Nadia Melford @NadiaMelford
"Party-Perfect Truffles. #foodinspiration #sweets #foodbloggers #yum https://t.co/iFFHOhu3Ao https://t.co/JRmX0caSlC"

Hoeve Kazan @HoeveKazan
"RT @foodinspiration: Boerenproducten en -bedrijven in de spotlights met de campagne OVER DE VLOER BIJ DE BOER / By @foodinspiration #overde… "

Doris Voss 🐰🍀 @tijdvooreten
"RT @foodinspiration: Angelique Schmeinck (@smaakvrienden) maakte het allergrootste eetschilderij ooit waar 525 mensen van hebben gegeten. T… "

Ocado @Ocado
"Need dinner inspiration? Try this tasty warm salad: #FoodInspiration https://t.co/8D5xIh7LpC https://t.co/dHfK5bVgIM"

The Tiny Brain Burst @ttbbstudio
"Shooting scrumptious shots @TheTinyBrainBurst #CreativeStudio #FoodPhotography #FoodInspiration https://t.co/ito6ggFW1d"

Fitfoodamour @fitfoodamour
"Feeling the need for some healthy eating inspiration from @hemsleyhemsley @deliciouslyella & @madeleine_shaw_… https://t.co/0JLbjIKvmK"

Ton Hanegraaf @tonhanegraaf
"RT @foodinspiration: Boerenproducten en -bedrijven in de spotlights met de campagne OVER DE VLOER BIJ DE BOER / By @foodinspiration #overde… "

GRO @GRO_Holland
"RT @foodinspiration: Een kleine greep uit de workshops en colleges van vandaag #foodunplugged @HenriBV @NadiaZerouali @PapasPasta @DutchCui… "

Agenda