http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.fr http://www.foodinspiration.com

Waste Bucket Challenge

16 oktober 2014    Thomas Luttikhold   

Blogger @ThomasLuttik vraagt op #wereldvoedseldag aandacht voor waste. Doe mee met de #wastebucketchallenge!

Deze zomer heb jij vast een filmpje voorbij zien komen waarbij iemand een emmer met ijswater over zijn hoofd gooide. Grote namen deden mee zoals: Rene Redzepi, Gordon Ramsay en zelf was ik nogal jaloers op Jose Andres (even googelen!). Misschien deed jij zelf ook wel mee aan dit wereldwijde initiatief

#wastebucketchallenge

Het succes was immens. Echter, er was ook kritiek. Zo zien veel mensen, onder wie ik, niet de directe link tussen een emmer ijswater en het bestrijden van een ziekte. Ook was er de verspilling van water, wat mij op een ander idee bracht. Waarom geen challenge met iets dat echt in overvloed is? Juist, afval!

Het 'recept' is simpel: men neme visgraten. ingewanden, rotte aardbeien, de soep van gisteren, sinaasappelschillen en vla die over de datum is. Dit laten we een nachtje staan, verzamelen we in een mooie Amerikaanse afvalton en gooien we vroeg in de ochtend over ons hoofd. Et voila, de #wastebucketchallenge is een feit!

Wereldvoedseldag

Maar waarom, hoor ik je denken? Vandaag is het Wereldvoedseldag. Van alle 'speciale' dagen in het jaar in mijn optiek wel één van de belangrijkste. De dag is immers uitgeroepen door de Verenigde Naties om stil te staan bij ons voedsel. Echter, vind ik het belangrijk om ook stil te staan bij het voedsel dat we wel hebben, maar verspillen.

De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks vijftig kilo aan goed voedsel weg. Bizar veel. Dit betreft voornamelijk: brood, zuivel, groente, pasta en rijst en de hoeveelheid staat gelijk aan circa 65 warme maaltijden. Kortom, 1/6 van een jaar aan avondmaaltijden.

Emmer afval

Hiervoor wil ik graag aandacht vragen. Zodoende stond ik daar vroeg in de ochtend met een volle emmer voedselresten boven mijn hoofd. Hiermee wil ik mijn druppel op de gloeiende plaat gooien en bewustwording oproepen voor de hoeveel eten die wij eigenlijk weggooien. Het gaat het probleem niet oplossen, maar met dit ludieke filmpje wordt het in ieder geval ook niet slechter.

Laten we hopen dat ook deze rage opgepikt wordt door vooraanstaande chefs zoals Gordon Ramsay of Rene Redzepi, ook al heb ik hier een hard (en vies) hoofd in. Als ik heel eerlijk ben, ben ik eigenlijk al blij als ik één iemand hiermee kan bereiken. Dan heb ik in ieder geval niet voor niets een emmer afval over mijn hoofd gekeild.

Ooh, mocht je het je afvragen? Na twee keer mijn haren wassen en enkele keren douchen stonk ik naar nog vis!

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Barry @use_your_loaf
"RT @Councilestate1: Really looking forward to this afternoons cookery class! Still time to jump on board and join us! #FoodInspiration😊#Foo… "

Alice Morris @realAliceMorris
"RT @Councilestate1: Really looking forward to this afternoons cookery class! Still time to jump on board and join us! #FoodInspiration😊#Foo… "

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"Escribe Te !!! #food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood#instafood #kitchen #foodblogger#foodinspiratio… https://t.co/ZNrbcgHTAK"

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"#food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger #foodinspiration… https://t.co/rG1NWvMHX9"

NewcastleCan @NewcastleCan
"RT @Councilestate1: Really looking forward to this afternoons cookery class! Still time to jump on board and join us! #FoodInspiration😊#Foo… "

CouncilEstateCook @Councilestate1
"Really looking forward to this afternoons cookery class! Still time to jump on board and join us! #FoodInspiration😊… https://t.co/iGejV5EvNP"

Food Inspiration @foodinspiration
"Recap #FoodUnplugged! Barefood luxury met ruim 600 #food #professionals op het kazerneterrein in Ede. Check it out!… https://t.co/IxEXnS5PIx"

Adam Peterson @Adomelis
"RT @Ocado: Need dinner inspiration? Try this tasty warm salad: #FoodInspiration https://t.co/8D5xIh7LpC https://t.co/dHfK5bVgIM"

Javier López Romero @Superfotero
"Mi versión del "Arroz tres delicias" #recipes #recipe #receta #comida #food #recetas… https://t.co/eWbzD00t6Q https://t.co/wM5x0HWo4Z"

Natascha Kooiman @nataschakooim
"@FoodInspiration lanceert campagne OVER DE VLOER BIJ DE BOER! Daarmee biedt ze de boerenproducten van ons land de er… https://t.co/ZpkWYJD8Lv"

Agenda