http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Eenvoud met smaak

30 september 2014    Esmee Kohler   

Blogger @esmeedia neemt ons mee naar New York en ziet een gat in de Hollandse markt: ceviche!

Deze zomer mocht ik New York onveilig maken en ik kan je verklappen: hier kun je waanzinnig goed eten. Achter dat Amerikaanse imago van hamburgers, cola, vet, veel en nog meer schuilt een prachtige keuken met heerlijke smaken uit allerlei culturen. Verstopt tussen de chaos van toeterende taxi's, toeristen en wolkenkrabbers zijn pareltjes te vinden. Plekken waar de liefde voor eten vanaf druipt.

Esperanto was één van die goed bewaarde culinaire schatten. Dit kleurrijke Latijns-Amerikaanse restaurantje in East Village veroverde meteen mijn hart. Binnen stond een ouderwets jazz bandje te spelen waardoor je het gevoel kreeg een andere tijd binnen te stappen.

De ober, een donkere latino met soepele heupen en onweerstaanbare glimlach, was gezegend met de vriendelijkheid van de Noord-Amerikanen en de mañana mañana attitude van de Zuid-Amerikanen. Oftewel: hij gaf ons alle tijd om rustig door het menu te bladeren, van de muziek te genieten en op ons dooie gemak te starten met een goed glas wijn. Die typisch Amerikaanse rush is namelijk iets waarvoor Europeanen een beetje allergisch zijn. We willen zelf bepalen hoe snel we eten. Aan de andere kant willen we wel direct worden geholpen wanneer we daarom vragen. Dat is iets wat hier in Nederland nog weleens mis gaat. Die balans was in dit verborgen tentje echter in perfecte harmonie.

Ceviche – alleen de naam klinkt al prachtig

Een koele zomerbries en prachtig plekje in het open raam maakten het geheel af. Terwijl ik daar zat met geliefde en glas rood bedacht ik mij dat het leven niet gelukkiger kon worden. Tot ik in dit bewuste restaurant kennis maakte met de menukaart.

We begonnen de avond met ceviche. Ceviche - alleen de naam klinkt al prachtig - is een heerlijk gerecht van verse rauwe vis. Gegaard in citrussap en vaak gekruid met peper en ui. Zolang je super verse vis gebruikt, is dit echt goddelijk. Een viscocktail met temperament en allure. Daar in Esperanto werd ik betoverd door die fijne frisse smaak van dit gerecht. Ceviche is vooral populair in Latijns-Amerika, maar daar moet snel verandering in komen. Ik zie een gat in de Hollandse markt! Welke bewuste Nederlander wordt immers niet verliefd op deze moderne en gezonde variant van de klassieke garnalencocktail? Eentje zonder overdaad aan romige sauzen als mayonaise of slagroom?

Na de ceviche kreeg ik het paradepaardje voorgeschoteld: tonijnsteak met een salsa van mango en avocado. Die combinatie van smaken, de perfecte bereiding en juist ook de eenvoud maakten dit tot een fantastisch gerecht. De volmaakte tonijn wordt maar heel kort gebakken. Lichtbruin en krokant van buiten en sappig en roze van binnen. Deze steak zorgde, in combinatie met de zoete smaak van de mango, voor een hemelse smaakexplosie. Het bijgerecht maakte het af: zoete aardappelfrietjes. Zoet en zout tegelijkertijd en daardoor waanzinnig smaakvol. De krokante patatjes met een simpel en licht pittig sausje waren zeer verslavend.

De kracht van de eenvoud

Daar is volgens mij ook behoefte aan in Nederland. De kracht van de eenvoud. Een paar pure smaken die fantastisch combineren en zo een gerecht maken. Geen poespas, geen toeters en bellen, geen ingewikkeld gedoe. Geen wirwar van verwarrende smaken maar een paar duidelijk te onderscheiden pure ingrediënten van hoge kwaliteit. Dit in samenhang met een totaalplaatje van goede muziek, ontspannen sfeer en de juiste bediening kunnen een restaurant boven de rest doen uitstijgen. Het gaat om een simpel en doeltreffend totaalconcept.

Ja, ik zie het al voor me. Een klein industrieel tentje met vintage accenten. Relaxte sfeer, goede bediening, fijne muziek, vrolijke mensen en de keuze uit honderd soorten ceviches. Of je nu van zoet, zout, bitter of pittig houdt, er is voor iedereen wat wils. Aangevuld met de heerlijkste bijgerechten. Denk aan geroosterde pompoen, vers knapperig brood en gepofte aardappel. De naam: Eenvoud met Smaak. Een mooie fantasie. Welke fantastische kok wordt mijn partner?

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Frank Lindner @Frank_Lindner
"Oeh la la, new @foodinspiration #wheels in the making. Thnx @Signmatch! https://t.co/hQHFmpjdV7"

Anke Olthoff @AnkeOlthoff
"RT @foodinspiration: Foodtrend #02 voor 2018: De revival van het souper. De drie-eenheid ontbijt-lunch-diner wankelt. Gasten willen op iede… "

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Success. Second #cookingstream in the books! Next one on Thursday! #cookies pics to come #soon ❤️ 🍤🍝🍭 ❤️ #food… https://t.co/AM5QlBcBB3"

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been… https://t.co/JBnW8iUGaf"

Food Inspiration @foodinspiration
"Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Jannes Stelling  @koeienboerjames
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

De Nieuwe Winkel @denieuwewinkel
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

Food Inspiration @foodinspiration
"#Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het… https://t.co/vmSMNDSuDR"

jpe @jpe485
"@foodinspiration #sportjuweel: wel verdiende winnaar Seppe👍🏽 "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #02: Ontbijt, lunch, souper. https://t.co/iuzPxhh7HS"

Agenda