http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Eet je groente jongen

26 september 2014    Frank Lindner   

De meeste groente-waste komt van jongeren. Logisch, want lakse opvoeding, zegt @frank_lindner.

We zitten in het Jaar van de Voedselverspilling. En dus worden er extra veel onderzoeken gedaan naar food waste, of zo lijkt het tenminste. Zo schrijft het AD deze week dat Nederlanders volgens een recente analyse vijftig kilo groente per persoon per jaar verspillen. Jongeren tot dertig jaar blijken de meeste groente weg te gooien. Verontrustend nieuws in mijn ogen. Gaan we het ooit weer leren? Onze groentjes eten?

Wil wel, kan niet

Ouderen van boven de 60 jaar verkwisten de minste groente, zo wordt gesteld. Het ‘minste’ betekent alsnog dat er wekelijks bijna 30% van de overgebleven groenteaankopen van senioren in de prullenbak verdwijnt. De youngsters mikken iedere week tot wel bijna 60% weg uit hun groentelades. Aardappels, bloemkool en sla worden het meeste weggegooid. Te lang laten liggen is de oorzaak van de verspilling, zo melden de onderzoekers. Ik zeg: gebrek aan kookinzicht, smaakreferentie en creativiteit. De verspilling staat in groot contrast met dat iedereen wel weet dat groente goed voor je is en dat ze bovendien lekker zijn. Van alle mensen vindt 92% groenten gezond. Groenten zijn lekker zegt 82%. 83% beweert dat het normaal is om twee ons groente per dag te eten. Maar 5% van de volwassen mensen haalt dit streven. Slechts 1% van de jongeren krijgt dagelijks die twee ons aan groentjes binnen.

Mexicaans worstelen

De grootste boosdoener is volgens mij dat mensen, en jongeren in het bijzonder, niet meer weten wat ze met hun groenten moeten doen. Ze hebben niet geleerd hoe groenten smaken en hoe je ze kunt verwerken in de keuken. Er is dus een wereld te winnen in het opvoeden van mensen tot volwaardige groenteverslinders. Wie moet die opvoeding voor zijn/haar rekening nemen? Campagnes als ‘Gek op Groente’? Chefs die 80-20 hoog in het vaandel hebben? Wat mij betreft ligt de belangrijkste verantwoordelijkheid bij ouders en opvoeders. Maar al te vaak zie ik jonge kinderen ‘thuis’ en ‘uit’ met een bordje eten voor zich waar amper groente op ligt. Vlees en koolhydraten gaan er moeiteloos in, maar als het ‘groene gevaar’ aan bod komt, dan volgt er tussen ouders en kroost een wedstrijdje temperamentvol Mexicaans worstelen. Vervolgens is het: ‘Laat maar, Puck heeft al zoveel gegeten’. Alleen niet van de goede, gezonde groenten. Zo leren ze het nooit. Het van generatie op generatie kwijtraken van kennis en smaakervaring over groente komt perfect naar voren in de cijfers uit de eerder aangehaalde onderzoeken.

Nooit meer waste

Bijgaand wat inspiratie om nooit meer bloemkool weg te hoeven gooien, want er is zoveel meer dan ‘met een papje’. Grill of rook bloemkool in zijn geheel of grote stukken in een smoker of gesloten barbecue. Snijd bloemkool fijn tot formaat couscouskorrel, lekker in salades. Pak eens een dwarsdoorsnede van een bloemkool en bak deze in een koekenpan of grillpan. Afsnijsels, overgebleven roosjes en stengels van alle soorten groente vormen een prima basis voor een soep die je in twintig minuten op tafel hebt staan. Zet een gesnipperd uitje aan in wat boter. Groente toevoegen en laten smoren met deksel op de pan. Litertje of anderhalf water toevoegen plus een bouillonblokje. Even laten trekken en blenderen met de staafmixer. Presto, nooit meer groente weggooien!

Volgend jaar wil ik andere percentages zien wanneer het onderzoek naar groente-waste wordt herhaald. Ook als het niet meer het Jaar van de Voedselverspilling is.  

Reacties

anonymous
Tessa - 30-09-2014 14:01
"Maar 5% eet 2 ons groenten, echt waar!? Mag ik dan ook polenta en bloemkool 'puree' in de strijd gooien? Lekker vloeibaar warm maar nog lekkerder afgekoeld, in plakken gesneden en kort gegrild/gebakken. Mét een lekkere lap proteine én een frisse salade ;)."

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Conceptional @Conceptional
"RT @foodinspiration: Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe ster… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe s… https://t.co/p8bkYKj8bg"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/IJ2l5wZzNK"

Penny @fiddleysticks
"People of Twitter, I need healthy snack inspiration. Currently eating far too many biscuits! #foodinspiration #healthysnacks #helpplease "

Velour Imports @velourimports
"CARICOM pledges over US$2-billion at UN Conference #LoveMyBermuda #WeAreBermuda #eatfortheinsta #foodinspiration… https://t.co/GYkuLSKxZG"

WeAreFood2018 @WeAreFood2018
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Louise-Jane🎗 @louisecleaver
"Just watched Rick Stein’s ‘Road to Mexico’. Loads of inspiration for #tacos 🌮 - might try making a vegan version so… https://t.co/rkmeOgKEwl"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/TPQx7dV25S"

Eat Sip Trip @Eat_Sip_Trip
"Sinfully sweet chocolate crepes with chocolate cream, banana, blackberry, blueberry, pomegranate seeds & melted cho… https://t.co/eV9MRwREbQ"

🏴‍☠PirateQueenAna @anatlus89
"Thank you #HEB my work provided us with an early #Thanksgiving lunch! #soyummy ❤️ ☄️ #Turkey #stuffing #corn… https://t.co/7IyjLLHFLS"

Agenda