http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

‘Being vegan in Berlin is eeeeasy!’

24 september 2014    Loeki Kin   

Zomerblogger Loeki Kin ontdekte het walhalla voor veganisten: Berlijn!

Ik was onder de indruk van het scala aan mogelijkheden in Berlijn voor een veganist. Zelf ben ik geen veganist en ook geen vegetariër. Wat? Ik ben niet eens een echte ‘flexitariër’. Als mij vlees wordt voorgeschoteld ben ik de laatste die zich verontschuldigd en zegt: ‘Sorry, donderdag is mijn vega-dag, heb je ook iets zonder vlees?’

Dat is ook precies de reden waarom ik respect heb voor vegetariërs; zij staan ergens voor en durven zich hiernaar te gedragen zonder zich te conformeren aan sociale wenselijkheid. Ik wil mijn vrienden niet in de weg zitten en bovendien al dat lekkers dan gewoon opeten.

Overigens zijn de meeste westerlingen inmiddels wel gewend aan vegetariërs. Niemand kijkt er nog van op als je zegt dat je een vleesloos dieet volgt en in ieder restaurant is wel een vega-optie op de menukaart te vinden.

Veganisten doorgeslagen?

Voor een veganist is dit anders. Veganisten worden nog weleens gezien als vegetariërs die een beetje zijn doorgeslagen in hun idealisme. Ze worden nog niet goed begrepen en zelfs een beetje buitengesloten. Misschien is dat de reden dat ik geen échte veganist kan opnoemen in mijn directe omgeving? Enfin, om een beter begrip te krijgen van de drijfveer van een veganist heb ik de definitie opgezocht. Volgens de Vegan Society is ‘veganisme een leefwijze die streeft naar uitbanning van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid jegens dieren voor de productie van eten, kleding of welk ander doel dan ook, indien praktisch mogelijk.’

Een logische, mooie filosofie als je het mij vraagt! Maar in de praktijk lijkt het erop dat veganisme zo ontzettend grote voeten in de aarde heeft dat we niet meer kunnen spreken over een drempel, maar eerder een muur. Kort gezegd is het gewoon veel gedoe om een veganistisch dieet te volgen.

Maar niet in Berlijn! In Berlijn is ook die muur gevallen en vind je in iedere buurt wel een initiatief dat bijdraagt aan het gemak van een veganist. Van supermarkt tot fast-food restaurant, veganistisch te over.

Pêle Mêle

Om een beeld te krijgen van het Berlijns veganisme, besloot ik het gewoon uit te proberen. Op basis van een aantal goede reviews kwam ik uit bij Pêle Mêle, een klein café/restaurant. Daar aankomend raakte ik even in de war; ik zag nergens een duidelijk bord met ‘vegan’ of iets dergelijks en het café zag er doodgewoon uit, simplistisch maar stijlvol ingericht met licht hout en witte tafels.

Slechts de menukaart verraadde het veganistische karakter van dit concept. De keuze hiervoor is bewust gemaakt. De eigenaren willen niet dogmatiseren, in hun ogen is het heel gewoon en voor iedereen toegankelijk. Fast Rabbit daarentegen, communiceert luid en duidelijk met hun Vegan Fastfood. ‘Delicious as Fuck’ scandeert helder door de ruimte heen. Bij Fast Rabbit kun je snel je eigen veganistische rol samenstellen, zo besteld en het staat ook snel op tafel.

Dit zijn slechts twee voorbeelden van tal aan mogelijkheden die er op wijzen dat een veganist zijn heil in Berlijn moet gaan zoeken. Vraag is wel, is het een duurzame trend? Of is het slechts een hype die net zo snel overwaait als hij is aangewaaid? De tijd zal het ons leren.. 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Loren Spee @loren_spee
"Butter-Basted Sous Vide Halibut. #recipes #fishrecipes #foodinspiration https://t.co/K5Ryy2XOXL https://t.co/fnc2aXKvqA"

ModestroveLondon @modestrove
"Pretty ice cream cones 🌷 📷 Pinterest #FoodInspiration https://t.co/ahD3N0RZg1"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration morgen mal so in den Tag zu starten #sonntagstipp #cheesetea #sundaybreakfast https://t.co/vJQ82q7doW"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration! Dank an @DieWaid . So lässt es sich auch prima in den sonnigen #Samstag starten. Muss bald mal wi… https://t.co/fdzpAqffyf"

Lobke Elbers @LobkeElbers
"Wat willlen millennials at work? @foodinspiration voor hospitality & food professionals, bevraagt eigen teammembers: https://t.co/4E5HQi2bXb"

Doug Koob @dougkoob
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

British Gems @BritishGems
"Fantastic #foodinspiration pics being sent in, are you cooking up a #BritGemTasty meal tonight? https://t.co/9QYq9sVfoW"

Natasja Bloem @NatasjaBloem
"RT @Hanssteenbergen: Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Yvon @Angenita_Tweets
"RT @Desemenzo: Gisteren wat ben je lekker en leuk Gulpener #fipioneers @foodinspiration bedankt voor de perfecte organisatie @Gulpener #gas… "

Agenda