http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Mikado broodstengels

18 september 2014    Creative Chef   

Creative Chef bevordert interactie aan tafel met mikado broodstengels. Alles voor de psychologische smaak!

Wat is eten toch leuk, gezellig en lekker! Maar hoe komt dat? De basis waarin ik geloof is dat je het fenomeen ‘eten’ moet opsplitsen in twee aspecten: namelijk de fysieke smaak en de psychologische smaak.

De fysieke smaak heeft als basis de behoefte om te eten. Als je lichaam voedingstoffen nodig heeft geeft ze dat aan. Om te onderscheiden of het goed voor je is, niet giftig, vers en voedzaam heeft je lichaam allerlei zintuigen die hun werk doen. Met het gegeven fysieke smaak is niet zoveel te doen. Denk bijvoorbeeld aan een wielrenner die snel een banaan eet terwijl hij de Tour de France rijdt. Hij zal niet nadenken tijdens het eten over gezelligheid en de smaak van deze ultiem voedzame, biologisch geteelde banaan.

Gebruik de psychologische smaak

De psychologische smaak. Dat is waar de Creative Chef zich voor interesseert. Want als ik een proeverij houd en ik weet dat de banaan van de wielrenner heel bijzonder is geteeld en uit een dorpje komt waar ik vroeger altijd kwam met mijn familie, dan smaakt die beter dan een andere banaan!

Of nog simpeler gezegd, de Franse vissoep die ik heb gegeten in Marseille tijdens het diner waar ik mijn vrouw ten huwelijk vroeg was de allerlekkerste ter wereld. Ik durf te wedden dat als ik die soep had gegeten op de bank, midden in de winter tijdens de berichtgeving van het acht uur-journaal over de slechte economie en dalende cijfers in de horeca, dat die soep mij niet zo goed had gesmaakt als in Marseille.

Kortom, als je als restaurateur of chef-kok niet alleen denkt over wat er op het bord komt te liggen, maar het hele fenomeen dineren doortrekt naar de spelregels van de psychologische smaak, dan zullen de gasten sneller naar jouw restaurant komen.

Hoe doe je dat?

Bij een eetbeleving komen een heleboel dingen kijken. Ik ga uit van de volgende aspecten:

  • Marketing - Hoe zet je het gerecht/diner in de markt ?
  • Informatie - Hoe communiceer je de verhalen achter het eten aan de gast ?
  • Tijd - Tijd in alle facetten, herinnering maar ook timing zijn relevant bij een eetbeleving?
  • Zintuigen - Hoe prikkel je de zintuigen op een manier dat je gasten versteld staan?
  • Associatie - Hoe roep je associaties met het eten op die de eetbeleving versterken?
  • Presentatie - Hoe presenteer je je diner?
  • Interactie - Hoe zorg je voor interactie tussen de gasten?

Interactie tijdens diner

Mijn eerste onderwerp is het fenomeen interactie. Stelt u zich eens voor, u heeft een diner met onbekende mensen. In het begin zijn dat soort dinertjes altijd een beetje stijfjes. Dus hoe zorg je ervoor dat het ijs snel gebroken is tussen de gasten? Juist ja, door interactie tijdens het dineren te bevorderen.

Met mikado broodstengels! Serveer ze met een beetje olie en zeezout. Leg het wel even uit aan de gasten, sommigen snappen het echt niet of hebben een beetje aanmoediging nodig. Maar over het algemeen zal je merken dat het al vrij snel erg gezellig wordt!

Je kan ze met van allerlei soorten deeg maken, ik gebruik meestal gewoon pizzadeeg. Aan het einde rol ik een beetje kleurstof in de puntjes om het spelelement extra aan te zetten.

Tot de volgende keer. Dan kom ik met nog veel meer ideeën en tips!

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Rick Heijnen @rickheynen66
"RT @ISPCGentLiege: Trends en tradities in de spotlight op VISION dit jaar! We ontvangen je graag op onze gloednieuwe stand van Sligro-ISPC!… "

IlfornaiodiFiesole @FornaioFiesole
"#Buongiorno con gli #spumini #ilfornaiodifiesole #pastry #sweetmorning #cioccolato #blackandwhite #FoodOscars… https://t.co/nSnwGTsbOO"

Koppert Cress @koppertcress
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

EspressoGalerie @EspressoGalerie
"Tomaten-Mozarrella Teller 😍 Das macht satt und glücklich 😁 🍎🍎🍎 #Tomaten #tomatoes #Käse… https://t.co/MWV2HCyyLa https://t.co/tr9jYdhsHF"

Edwin Klaasen @Desemenzo
"@foodinspiration @altonikelderman @JavaCoffeeCo @FeverTreeMixers @koppertcress @LightspeedHQ @MaesInox @MePGroup… https://t.co/RSL530BMqA"

Sarina Hurley @sanlisucte1973
"RT @RogerLanghout: @foodinspiration wat een zalige editie weer! Ik kan er weer tegenaan. "

Food Inspiration @foodinspiration
"@Desemenzo @Leadersclub_be @FIBelgie @cminecc Bedankt dat je er bij was @Desemenzo! "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: "Je hebt geen trends zonder tradities", aldus de Belgische Godfather der gastronomie Peter Goossens tijdens #VISION18.… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Het jaarthema van Food Inspiration luidt: We gaan op reis! Trendwatcher Herman Konings @soeproza beaamt het belang van… "

Agenda