http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

My moment, my food

10 september 2014    Janne Wellens   

Onze Vlaamse blogger @Jannewellens over goesting en meer nog over het niet vervullen van die persoonlijke behoefte.

Het is vrijdagavond en volgens mijn virtuele agenda staat er een gezellig dineetje gepland. Oef, eindelijk het uiteten zelf. Vier maanden, ja vier, namen de tijdrovende voorbereidingen in beslag.

Een datum vastprikken is een kwestie van knopen doorhakken, maar een restaurant uitkiezen met 2 veggies, een lactose intolerantje, salade-hater en een anti-gluten persoon is een heel ander verhaal. Helaas zijn dit nog maar de allergieën en ik-lust-dat-niet opsommingen. Waar we écht zin in hebben komt veelal op de laatste plaats.

Ik wil het niet hebben over de welbesproken keuzestress, want uiteraard, die is er sowieso. Niet voor niets kennen de vaste menu’s tegenwoordig een grandioos succes. Ik kom misschien wel 10 jaar te laat - Vlamingen verkozen in 2004 het woord als het mooiste van de Nederlandse taal - maar toch wil ik het hebben over goesting, en meer nog over het niet vervullen van die persoonlijke behoefte. Ik pols even bij omstaande vrienden en zij hebben zin in de meest uiteenlopende lekkernijen gaande van La trappe bier, sushi tot een pompoensoepje op mama’s wijze. Ga nu met deze mensen op restaurant en niemand zal er zijn gading vinden. Compromissen sluiten it is, en daar hebben we nu net géén goesting in.

Moodfood

Ja, de consument is anno 2014 best veeleisend, maar hoe gelukzalig zou het zijn om op restaurant geserveerd te worden met exact datgene waar jij zin in hebt? Waar is die goesting hulplijn, en begrijp me nu niet verkeerd, waar kernwoorden als pikant, Aziatisch, geen ui, kleine honger en krokant een uur later leiden tot een verrassend lekker gerecht aan mijn voordeur? Waar is die katerbar waar ik op de zoveelste day after terecht kan voor een portie verantwoorde vettigheid op een bedje van vitamine C en een dafalgan on the side? En soms, heel soms, heb ik gewoon geen honger, en wil ik zonder neerbuigende blikken een kindermenu bestellen. 

Onze mood is tamelijk wispelturig en dit uit zich ook in wat we willen verorberen.  Vreemd genoeg kom ik tijdens dergelijke momenten toch niet aan mijn trekken in de al bestaande horeca concepten. Zie ik hier even een buitengewone kans? Bovendien is er data in overvloed. Als Facebook gepersonaliseerde advertenties kan uitsturen, kunnen wij in de toekomst dan ook geen made-to-measure schotels presenteren, eveneens aangepast aan onze emotie van de dag? Als Suitcase, het online retailconcept dat na een intake gesprek letterlijk een suitcase opstuurt met een nieuwe garderobe, de drukbezette man kan kleden, kunnen wij deze dan ook niet op dezelfde manier voeden? Hoog tijd om tegen de stroming in te zwemmen en ken je klant voor hij jou kent. Beter nog, weet hoe deze zich voelt voordat hij ooit van jouw zaak gehoord heeft. 

Focus op de mens

Meer concreet: vergeet voor een keer de heersende foodtrends van het moment. Focus je op de mens en zijn goesting. Laat je volledig inspireren door je klanten. Pas je menu aan op een bepaalde mood, of vergeet zelfs het bestaan van die weinigzeggende blaadjes. Op aanvraag kan je bijvoorbeeld eens eindigen met het voorgerecht of op een hete zomerdag een driegangen ijslolly menu aanbieden. Luister, kijk en presenteer iets dat een klant doet kalmeren op een stressy dag. Via diverse big data kom je er snel achter wie die tweedezitters zijn, nodig ze uit voor een bemoedigende maaltijd. Gebruik op een regenachtige dag een vleugje humor in je dressering en serveer stiekem een alcoholvrije cocktail aan de jarige, want dat loopt meestal toch uit de hand. Flexibiliteit is hierbij de sleutel tot succes. Elke persoon is uniek, ook zijn goesting. Meer nog, steek eens extra tijd in je klantenbestand, verzamel zoveel mogelijk informatie over de door jou gekozen doelgroep. Zie het niet als een meerwaarde, maar eerder als de belangrijkste bouwstenen van je succes. 

Liefste food professionals, zie het als een kans, een opportuniteit, om het een keer 100% volgens de goesting van de klant te doen. Grijp deze met mes en vork, kruidt het stevig met een snuifje big data en serveer moodfood, de perfecte balans tussen cravings en een gemoedstoestand. En op vrijdagavond ga ik voortaan zorgeloos gezellig dineren, waar ieder smult van zijn personal gerecht, zonder vooraf te bestellen. 

 

Moodfood, my moment, my food.

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

De Kastanjeboom @kastanjeboom
"Wij doen mee met @foodinspiration @overdevloerbijdeboer/pimpmyfarmshop. Vandaag kan er nog gestemd worden. https://t.co/qRxtSRBCFs"

Forever Freebies @foreverfreebies
"Want free food delivered? Receive $15 off your first order on #UberEATS with promo code: UE-omidd1… https://t.co/hxsM1ikwv8"

Ana C @lifewellness11
"RT @GastroNote_eu: Healthy meals #Cauliflower bread with sweet & sour carrot and roast fennel shavings. #fennel #carrot #tasty #healthyfoo… "

Nard Clabbers @NardClabbers
"RT @nataschakooim: Voedselveranderaars en gamechangers gezocht! Wie hoort er in de #food100!? Aanmelden kan nog! @AgrifoodCapital @foodinsp… "

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"#food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger #foodinspiration… https://t.co/TZkOacMkFa"

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"#food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger #foodinspiration… https://t.co/zaweRaAoWs"

Nicole Kleuskens PS @nicolekleuskens
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Natascha Kooiman @nataschakooim
"Voedselveranderaars en gamechangers gezocht! Wie hoort er in de #food100!? Aanmelden kan nog! @AgrifoodCapital… https://t.co/qSSkejETBE"

ElskeTweet @ElskeTweet
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Agenda