http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Minder is meer

22 augustus 2014    Frank Lindner   

Stukken tuin op je bord. Moet dat nou? @Frank_Lindner blogt over de kunst van het weglaten.

Gewapend met parapluutjes banen mijn lief en ik ons een weg door de middeleeuwse straatjes van het Franse wijnstadje Chinon. We gaan meedoen met wat voor de Fransen het belangrijkste onderdeel van de dag is: le dejeuner.

Er is opvallend veel volk op de been. In auto’s, op brommertjes of te voet. Iedereen baant zich tussen 12.00 en 14.00 uur een weg naar z’n vaste stek voor een menu du marché of plat du jour.

Fuck you, tralalala
We stappen binnen bij restaurant l’Ardoise. Lilly Allen klinkt door de speaker en zingt vrolijk ‘fuck you, tralalalala’. Een hartelijk welkom. Het is druk, we hebben het laatste tweetje. Ze doen hier goede zaken. Op de menukaart staat onder aan iedere pagina de naam van de chef. Die is vast trots op zijn werk. Het ‘menu du jour’ is vandaag helaas niet te krijgen. Wel het ‘menu gastronomique’, bestaande uit vooraf een trio van verschillende ravioli’s, als hoofd gerookt varkensvlees met artisjok. Als dessert opnieuw een trio, maar dan van verschillende desserts.

Gevaarte
Het wachten op het voorgerecht begint. Er worden amuses gebracht. De gastvrouw legt uit dat we een gazpacho van tomaat met vlees van rode mul, een warm crèmesoepje van kaas en een gegratineerde bladerdeegstengel voor ons hebben. De kleine amuseglaasjes worden op een groots uitgevallen, langwerpige leistenen plaat geserveerd. De gastvrouw krijgt met moeite het gevaarte tussen ons, de gevulde wijnglazen en al het overige dat op de tafel staat in. De glaasjes glijden over het gladde oppervlak alsof het nooit de bedoeling kan zijn geweest dat ze stil zouden blijven staan. We worden getriggerd door de borden die uit de keuken komen voor de naburige tafels. Groteske vormen, grote glazen op een te hoge voet met in de glazen grote kelken van filodeeg. Hier ligt dan vervolgens het daadwerkelijke gerecht in. Dat moeten die gemarineerde garnalen zijn. Goed dat wij die drie ravioli’s hebben gekozen. Mis.

Handtekening
Op een leistenen donkergrijze stoeptegel komt een bolvormig whiskyglas waarin een glazen kommetje hangt. Verder een ronde steen met daartegenaan gelegd een bladerdeegstengel die met kaas is gegratineerd. Wel een ander vormpje dan bij de amuse. Nu zit er een lus in. Op het bord vinden we ook een doorsnede van een bamboestengel met daarin gedroogde stukken groen van prei en loof van een bosje wortelen. Dit stuk tuin is er voor de show en voegt aan de eetbaarheid van het gerecht net zoveel toe als dat de steen doet, of de ‘dubbele beglazing’ voor de ravioli: niets.
Nogmaals: er liggen losse stenen op onze borden. Best zware ook. Ik blijk balsamicocrème aan mijn rechtermouw te hebben zitten. Rechts onderaan het donkergrijze bord stond nog de handtekening van de chef. Ik heb er nu een veeg door staan. We vrezen het hoofdgerecht. Uit het niets komt de gastvrouw met twee normaal uitziende witte aardewerken borden. Zouden ze onze verbaasde blikken hebben opgemerkt? De kuilvormige ronde borden zijn afgedekt door bijpassende cloches. Even is er de neiging om net als bij ‘Wie is de Chef?’ hardop af te tellen. Maar we verzinnen een nieuw format: ‘Wat is de Chef?’ en ‘Wat heeft de Chef?’ De cloches gaan gelijktijdig van de borden af. Een fantastische geur komt omhoog, recht onze neusholtes in. Lekker vlees, prima aardappelpuree, goed gegaarde artisjokkenharten, spekjes, gekonfijte kleine uitjes, een verdwaalde champignon en een saus, wauw! Wat een lekker, mooi, simpel gerecht. Goed op smaak, zo hoort het te zijn. Van de hel naar de hemel.

Poedersuiker
Voldaan zien we met genoegen het dessert tegemoet. Te meer omdat bij de belendende tafeltjes er ook gewoon een paar kleine kommetjes en bakjes met dessertjes verschijnen. Vooruit dan, nog een keer die vierkante leistenen borden als ondergrond. Daar kan de bediening voor een laatste maal mee worstelen bij het uitserveren en ophalen. Als het dessert al staat krijgen we doodleuk de laatste slokken rood uit onze pinchet. Ik in mijn glas, mijn lief overal behalve ín haar glas. Het maakt ook allemaal niet meer uit. Ik heb poedersuiker aan mijn rechtermouw zitten. Met een mal is de handtekening van de chef op het bord gestanst.

De bovenstaande ervaring was al een tijdje geleden, maar sindsdien ben ik aanhanger van de kunst van het weglaten. Of versier en garneer je gerechten in ieder geval functioneel. Ik eet toch geen steen?
 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Conceptional @Conceptional
"RT @foodinspiration: Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe ster… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe s… https://t.co/p8bkYKj8bg"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/IJ2l5wZzNK"

Penny @fiddleysticks
"People of Twitter, I need healthy snack inspiration. Currently eating far too many biscuits! #foodinspiration #healthysnacks #helpplease "

Velour Imports @velourimports
"CARICOM pledges over US$2-billion at UN Conference #LoveMyBermuda #WeAreBermuda #eatfortheinsta #foodinspiration… https://t.co/GYkuLSKxZG"

WeAreFood2018 @WeAreFood2018
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Louise-Jane🎗 @louisecleaver
"Just watched Rick Stein’s ‘Road to Mexico’. Loads of inspiration for #tacos 🌮 - might try making a vegan version so… https://t.co/rkmeOgKEwl"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/TPQx7dV25S"

Eat Sip Trip @Eat_Sip_Trip
"Sinfully sweet chocolate crepes with chocolate cream, banana, blackberry, blueberry, pomegranate seeds & melted cho… https://t.co/eV9MRwREbQ"

🏴‍☠PirateQueenAna @anatlus89
"Thank you #HEB my work provided us with an early #Thanksgiving lunch! #soyummy ❤️ ☄️ #Turkey #stuffing #corn… https://t.co/7IyjLLHFLS"

Agenda