http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

From Russia without love

20 augustus 2014    Thomas Luttikhold   

Een kilo tomaten voor 10 cent? We laten ons toch niet gek maken?! Blogger @ThomasLuttik over de Russische boycot

Ruim 50 jaar geleden schreef James Bond de legendarische zin: 'From Russia with love' op een ansichtkaart in de gelijknamige film. De iconische zin verloor nooit zijn glans en is wellicht nu actueler dan ooit. Een kaal Russische mannetje met nogal wat macht is boos en dat laat hij weten ook. Hij zorgt ervoor dat de gehele Europese groente- en fruitmarkt compleet in een kramp schiet. Een ouderwetse boycot met een 'pre-Koude Oorlogs' karakter ligt hieraan ten grondslag. From Russia … without love. 

Kaartenhuis
Dit maakte de afgelopen komkommertijd één van de roerigste komkommertijd van de afgelopen decennia. De crisis in Oekraïne wordt op politiek niveau hard gespeeld, met een Russische boycot tot gevolg. Nederlandse groente- en fruitproducenten houden hun hart vast, want hun beloofde Russische afzet is plots meer dan onzeker. Het logische gevolg is dat de prijzen instorten als een kaartenhuis. Er gaan horrorverhalen de rondte dat een kilootje tomaten nauwelijks de 10 eurocent aantikt.

Overkill aan appels
Voor appelboeren, waarvoor het plukseizoen officieel nog moet beginnen, is het misschien al voorbij voordat het begonnen is. Het tegenhouden van de Nederlandse en Poolse appels uit de Russische markt betekent dat er een overkill aan appels komt op de Europese markt. De prijs van een kilo appels zal in dat geval flink kelderen.

Wat kunnen de boeren doen?
Een optie zou kunnen zijn om een deel van het aanbod te vernietigen, om zodoende verwoede pogingen te doen om de balans tussen vraag en aanbod te herstellen. De kans op waste is hierdoor groot. Zonde en onwenselijk, want boeren produceren niet om hun product te vernietigen. Desalniettemin is het behalen van een gezonde boterham prioriteit nummer één.

De oplossing
Wat nou als er een oplossing is? Wat nou als wij die boer wel zijn gezonde boterham kunnen geven, we de appels kunnen redden van de composthoop en daarnaast ook nog iets heel stoers kunnen doen? Ik krijg een plan! Wat dacht je van cider? Een echt mannelijk drankje gemaakt van appelsap. Boeren met overgebleven appels kunnen die inleveren tegen een aandeel van de omzet over de cider dat geproduceerd wordt, waardoor ze een eerlijke vergoeding krijgen voor het fruit dat ze met liefde geteeld hebben. Het is een investering, alleen niet met geld maar met hun product. En wij hebben hier maar 1000 kilo voor nodig om dit van de grond te krijgen!

Give back the love voor deze afgedankte appels en steun daarmee de ontwikkeling van één van de mannelijkste drankjes op de aarde: cider. From Holland, with love! We laten ons toch niet gek maken door zo'n klein kaal mannetje in Moskou?
 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Frank Lindner @Frank_Lindner
"Oeh la la, new @foodinspiration #wheels in the making. Thnx @Signmatch! https://t.co/hQHFmpjdV7"

Anke Olthoff @AnkeOlthoff
"RT @foodinspiration: Foodtrend #02 voor 2018: De revival van het souper. De drie-eenheid ontbijt-lunch-diner wankelt. Gasten willen op iede… "

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Success. Second #cookingstream in the books! Next one on Thursday! #cookies pics to come #soon ❤️ 🍤🍝🍭 ❤️ #food… https://t.co/AM5QlBcBB3"

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been… https://t.co/JBnW8iUGaf"

Food Inspiration @foodinspiration
"Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Jannes Stelling  @koeienboerjames
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

De Nieuwe Winkel @denieuwewinkel
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

Food Inspiration @foodinspiration
"#Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het… https://t.co/vmSMNDSuDR"

jpe @jpe485
"@foodinspiration #sportjuweel: wel verdiende winnaar Seppe👍🏽 "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #02: Ontbijt, lunch, souper. https://t.co/iuzPxhh7HS"

Agenda