http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Stop de vreetwedstrijd

16 augustus 2014    Frank Lindner   

Wat is het nut van extreme vreetwedstrijden, vraagt @Frank_Lindner zich af.

Begin deze maand vormde snackbar Curry & Chili in Berlijn het toneel voor het eerste wereldkampioenschap pittig eten. De gelegenheid adverteert zich als ‘Berlins Schärfster Imbiss’. Op de site staat ook: ‘Hier dürfen Männer noch weinen’.

Tijdens het ‘pittige’ WK werden de deelnemers beproefd in hoeverre ze het eten van pepers en een currywurst met hete saus aankonden. Met iedere ronde werd een hetere saus geserveerd. In de finale van het kampioenschap kwamen worsten met saus op tafel met waarden van 7,7 miljoen Scoville. Ik weet niet of je bekend bent met deze schaal, maar deze meet de heetheid van chilipeper en pittige sauzen. En ik weet niet of de waarde van 7,7 miljoen je iets zegt, maar de gemiddelde Nederlander vindt 500 tot 1.000 Scoville meer dan heet. Sambal Oelek scoort 2.000 Scoville, Tabasco 5.000 en Amerikaanse agenten gebruiken een pepperspray die tot maximaal 5.000.000 Scoville gaat.

(Vr)eetwedstrijden
Voor mij is het WK Pittig Eten een eetwedstrijd. Ik vind het een bizarre wedstrijd en als kok zou ik alle deelnemers aan dit kampioenschap de toegang aan mijn restaurant op voorhand ontzeggen. Wat kan je nog proeven als je traint en meedoet met dit soort extreme eetwedstrijden? Maar goed, een eetwedstrijd dus, omdat het hier om een extremiteit van een ingrediënt gaat. Niet per se om de hoeveelheid. Erger nog vind ik de ‘vreetwedstrijden’. Daar gaat het om het in een korte tijd zoveel mogelijk eten naar binnen te proppen.

Professioneel proppen
In het land waar alles ‘bigger’, ‘better’ en ‘faster’ is, wonen mensen die vreetwedstrijden winnen als officieel beroep beoefenen. De Amerikaan Joey Chestnut wint al zeven jaar op jaar de Nationale wedstrijd om het eten van de meeste hotdogs. Traditiegetrouw worden ze op Independence Day gehouden. Dit jaar werkte Chestnut op 4 juli 69 hotdogs in een tijd van 10 minuten weg en won de wedstrijd. Hamburgers zijn voor hem ook geen probleem: 28 stuks in 2 minuten is zijn topprestatie. Chestnut geniet landelijke bekendheid, wordt rondgereden in open karren en schittert in televisiereclames.

Gladiatoren
Zijn professionele vreters de Romeinse gladiatoren van onze tijd? Het gaat namelijk van tijd tot tijd goed mis tijdens of kort na de wedstrijden. Tijdens het WK Pittig Eten moesten hulpverleners met regelmaat ingrijpen omdat deelnemers moesten braken en bijna stikten in hun eigen slijm. In juli van dit jaar stierf een 48-jarige Amerikaan tijdens een amateur hotdog-vreetwedstrijd. In 2012 stierf een man in Florida na het inslikken van tientallen levende insecten. Drie jaar geleden won een 77-jarige man uit de Oekraïne een eetwedstrijd waar knoedels op het menu stonden. Kort na de overwinnen zakte hij in elkaar en stierf.

Ieder dag hebben een kleine miljard mensen op deze planeet nog altijd te weinig te eten en leiden honger. Dat we in Westerse landen zo slordig en raar met ons voedsel om durven te gaan geeft eens te meer aan hoe ontkoppelt we zijn van ons eten. Ik zet daarom bij deze graag mijn vraagtekens bij het nut en de noodzakelijkheid van het organiseren van (vr)eetwedstrijden.
 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

ModestroveLondon @modestrove
"Pretty ice cream cones 🌷 📷 Pinterest #FoodInspiration https://t.co/ahD3N0RZg1"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration morgen mal so in den Tag zu starten #sonntagstipp #cheesetea #sundaybreakfast https://t.co/vJQ82q7doW"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration! Dank an @DieWaid . So lässt es sich auch prima in den sonnigen #Samstag starten. Muss bald mal wi… https://t.co/fdzpAqffyf"

Lobke Elbers @LobkeElbers
"Wat willlen millennials at work? @foodinspiration voor hospitality & food professionals, bevraagt eigen teammembers: https://t.co/4E5HQi2bXb"

Doug Koob @dougkoob
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

British Gems @BritishGems
"Fantastic #foodinspiration pics being sent in, are you cooking up a #BritGemTasty meal tonight? https://t.co/9QYq9sVfoW"

Natasja Bloem @NatasjaBloem
"RT @Hanssteenbergen: Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Yvon @Angenita_Tweets
"RT @Desemenzo: Gisteren wat ben je lekker en leuk Gulpener #fipioneers @foodinspiration bedankt voor de perfecte organisatie @Gulpener #gas… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Agenda