http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Klaar voor vertrek

15 augustus 2014    Ido Essed   

Trendwatchen in Rio: hoe stoom je jezelf klaar? @IdoEssed op de vooravond van #bestjobinfood

In het jaar 1500 werd Brazilië ontdekt door de Portugees Pedro Álvares Cabral. Dankzij een gebrekkige voorbereiding liep hij tegen enkele tegenslagen aan waardoor de expeditie, ondanks de ontdekking, als een mislukking werd beschouwd. Cabral viel in ongenade bij de Portugese koning en werd pas na zijn dood weer in ere hersteld.

Mijn ontdekking van Brazilië
Ruim 500 jaar later, op 16 augustus 2014, is het mijn beurt om op expeditie naar Brazilië te gaan. Naar Rio de Janeiro om precies te zijn. Aan mij de taak om trends op het gebied van gastvrijheid in kaart te brengen. Omdat het lot van Cabral weinig aanlokkelijk klinkt, ben ik mezelf al enige weken aan het klaarstomen voor deze naderende culinaire ontdekkingsreis.

Aanleg
Natuurlijk, als doorgewinterd carnivoor heb ik me dwars door de fauna van menig land heen gegeten. En ja, sinds m’n tiende stort ik me ieder jaar in het bruisende carnavalsgeweld. Brabants weliswaar, maar toch. Verder doet mijn kaalgeschoren scalp niet onder voor het gemiddelde resultaat van een Brazilian wax.
Toch is er meer voor nodig dan creatief inlevingsvermogen om deze trip tot een succes te maken. Zoals een wijs man ik ooit zei: een gedegen voorbereiding is nooit verspilde tijd.

Reisgidsen
In het verleden heb ik altijd veel gebruik gemaakt van reisgidsen, fora en blogs om mezelf voor te bereiden op reizen naar het buitenland. Ik was alleen nooit op zoek naar de nieuwste concepten en de laatste trends. Op het moment dat er over geschreven wordt, ben je eigenlijk al veel te laat.

Carioca’s
Daarom heb ik me in mijn voorbereiding voornamelijk gericht op de lokale bevolking. Want als er bij mij in de wijk een tof tentje geopend wordt, weet ik dat als buurtbewoner het eerste. Ik ga er van uit dat dat in Rio niet anders is.

Vooralsnog heeft dat geresulteerd in de volgende plannen:

  • Een chef met vijf restaurants laat me zijn visie op de Braziliaanse horeca zien.
  • Een plaatselijke journalist neemt me mee naar de nieuwste foodhotspots in de favela’s.
  • Ik ga een workshop volgen bij Favela Organica, een initiatief dat zero waste kooklessen organiseert met ingrediënten uit favela moestuinen.
  • Een leeftijdgenoot neemt me mee het uitgaansleven in.
  • Ik zal verblijven in een boutique hotelletje met zeven kamers.

Een aantal leuke dingen dus, maar nog niet voldoende om een week mee te vullen. De Braziliaanse mentaliteit is net even wat anders dan de Nederlandse en de reacties op mijn mailtjes zijn dan ook net even wat minder concreet dan dat ik had gehoopt.

Thuiskomen
Maar dankzij mijn Surinaamse roots en woonverleden op Aruba voelt dit alles als thuiskomen. Een warm bad, zogezegd. Daarom ben ik ervan overtuigd dat mijn week binnen de kortste keren vol gepland zit en dat de gastvrije Brazilianen me een fantastische kant van Rio laten zien.

Koffers pakken
Rest mij weinig anders dan het inpakken van m’n koffer. Komende zaterdag trek ik de deur achter me dicht om aan m’n eerste reis als trendscout te beginnen. 

Succeswensen kun je achter laten in de comments. Obrigado!
 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende… https://t.co/u7GNHEpqxG"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo… https://t.co/Q6a3t0STbi"

GolleySlaterGroup @Golley_Slater
"RT @GolleySlaterPR: From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast chic… "

Golley Slater PR @GolleySlaterPR
"From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast… https://t.co/3PVogR4coy"

Agenda