http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Klaar voor vertrek

15 augustus 2014    Ido Essed   

Trendwatchen in Rio: hoe stoom je jezelf klaar? @IdoEssed op de vooravond van #bestjobinfood

In het jaar 1500 werd Brazilië ontdekt door de Portugees Pedro Álvares Cabral. Dankzij een gebrekkige voorbereiding liep hij tegen enkele tegenslagen aan waardoor de expeditie, ondanks de ontdekking, als een mislukking werd beschouwd. Cabral viel in ongenade bij de Portugese koning en werd pas na zijn dood weer in ere hersteld.

Mijn ontdekking van Brazilië
Ruim 500 jaar later, op 16 augustus 2014, is het mijn beurt om op expeditie naar Brazilië te gaan. Naar Rio de Janeiro om precies te zijn. Aan mij de taak om trends op het gebied van gastvrijheid in kaart te brengen. Omdat het lot van Cabral weinig aanlokkelijk klinkt, ben ik mezelf al enige weken aan het klaarstomen voor deze naderende culinaire ontdekkingsreis.

Aanleg
Natuurlijk, als doorgewinterd carnivoor heb ik me dwars door de fauna van menig land heen gegeten. En ja, sinds m’n tiende stort ik me ieder jaar in het bruisende carnavalsgeweld. Brabants weliswaar, maar toch. Verder doet mijn kaalgeschoren scalp niet onder voor het gemiddelde resultaat van een Brazilian wax.
Toch is er meer voor nodig dan creatief inlevingsvermogen om deze trip tot een succes te maken. Zoals een wijs man ik ooit zei: een gedegen voorbereiding is nooit verspilde tijd.

Reisgidsen
In het verleden heb ik altijd veel gebruik gemaakt van reisgidsen, fora en blogs om mezelf voor te bereiden op reizen naar het buitenland. Ik was alleen nooit op zoek naar de nieuwste concepten en de laatste trends. Op het moment dat er over geschreven wordt, ben je eigenlijk al veel te laat.

Carioca’s
Daarom heb ik me in mijn voorbereiding voornamelijk gericht op de lokale bevolking. Want als er bij mij in de wijk een tof tentje geopend wordt, weet ik dat als buurtbewoner het eerste. Ik ga er van uit dat dat in Rio niet anders is.

Vooralsnog heeft dat geresulteerd in de volgende plannen:

  • Een chef met vijf restaurants laat me zijn visie op de Braziliaanse horeca zien.
  • Een plaatselijke journalist neemt me mee naar de nieuwste foodhotspots in de favela’s.
  • Ik ga een workshop volgen bij Favela Organica, een initiatief dat zero waste kooklessen organiseert met ingrediënten uit favela moestuinen.
  • Een leeftijdgenoot neemt me mee het uitgaansleven in.
  • Ik zal verblijven in een boutique hotelletje met zeven kamers.

Een aantal leuke dingen dus, maar nog niet voldoende om een week mee te vullen. De Braziliaanse mentaliteit is net even wat anders dan de Nederlandse en de reacties op mijn mailtjes zijn dan ook net even wat minder concreet dan dat ik had gehoopt.

Thuiskomen
Maar dankzij mijn Surinaamse roots en woonverleden op Aruba voelt dit alles als thuiskomen. Een warm bad, zogezegd. Daarom ben ik ervan overtuigd dat mijn week binnen de kortste keren vol gepland zit en dat de gastvrije Brazilianen me een fantastische kant van Rio laten zien.

Koffers pakken
Rest mij weinig anders dan het inpakken van m’n koffer. Komende zaterdag trek ik de deur achter me dicht om aan m’n eerste reis als trendscout te beginnen. 

Succeswensen kun je achter laten in de comments. Obrigado!
 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Loren Spee @loren_spee
"Butter-Basted Sous Vide Halibut. #recipes #fishrecipes #foodinspiration https://t.co/K5Ryy2XOXL https://t.co/fnc2aXKvqA"

ModestroveLondon @modestrove
"Pretty ice cream cones 🌷 📷 Pinterest #FoodInspiration https://t.co/ahD3N0RZg1"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration morgen mal so in den Tag zu starten #sonntagstipp #cheesetea #sundaybreakfast https://t.co/vJQ82q7doW"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration! Dank an @DieWaid . So lässt es sich auch prima in den sonnigen #Samstag starten. Muss bald mal wi… https://t.co/fdzpAqffyf"

Lobke Elbers @LobkeElbers
"Wat willlen millennials at work? @foodinspiration voor hospitality & food professionals, bevraagt eigen teammembers: https://t.co/4E5HQi2bXb"

Doug Koob @dougkoob
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

British Gems @BritishGems
"Fantastic #foodinspiration pics being sent in, are you cooking up a #BritGemTasty meal tonight? https://t.co/9QYq9sVfoW"

Natasja Bloem @NatasjaBloem
"RT @Hanssteenbergen: Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Yvon @Angenita_Tweets
"RT @Desemenzo: Gisteren wat ben je lekker en leuk Gulpener #fipioneers @foodinspiration bedankt voor de perfecte organisatie @Gulpener #gas… "

Agenda