http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Vers van het stadsplatteland

6 augustus 2014    Loeki Kin   

Van niemandsland naar stadsplatteland. Zomerblogger Loeki ontdekte voor ons Prinzessinnengarten, in Berlijn.

Urban Agriculture gaat in mijn beleving net een stapje verder dan de redelijk gevestigde trend Urban Farming. Ik zie Urban Agriculture als een overkoepelend begrip voor alle vormen van landbouw en groen in de stad; het stadsplatteland. Als hoveniersdochter werd ik door mijn vader weleens uitgedaagd om me voor te stellen hoe een stad zou zijn zonder groen. Pas toen ik daar bewust over nadacht werd ik gegrepen door de contrasten tussen natuur en stedelijkheid; het belang van groen zowel vanuit gezondheid als esthetische gedachte. De afgelopen jaren is dat bewustzijn behoorlijk gegroeid.

Van niemandsland naar stadsplatteland
Zo ook in Berlijn. In deze sociaal bewuste stad die openstaat voor dergelijke initiatieven lukte het Robert Shaw met zijn non-profit organisatie ´Nomadisch Grün’ een stuk niemandsland in Kreuzberg te cultiveren en om te toveren tot het idyllische Prinzessinnengärten. Met hulp van vrienden, activisten en buren werd het stuk grond ter grootte van een voetbalveld aan de Moritzplatz in 2009 opgeschoond van jaren oud vuil en werden de beginselen van de prinsessentuin aangelegd.

Waar ze het van doen
Sindsdien is de Prinzessinnengärten uitgegroeid tot een plaats waar meer gebeurt dan alleen het verbouwen van stedelijke groenten. De verkoop van verbouwde groenten alleen zou financieel gezien hopeloos zijn, daarom worden ze naast verkoop ook direct verwerkt, gekookt en verkocht bij een verkooppunt of geserveerd in het tuincafé. Andere inkomsten worden gegenereerd uit fondsen voor educatieve projecten, constructie van stadstuinen, advies, presentaties, tours, donaties en sponsoren.

Een nieuwe utopie
Prinzessinnengärten is een plaats geworden voor diverse activiteiten; een levendige ontmoetingsplaats waar bezoekers kunnen deelnemen aan culturele evenementen waarvan educatie een belangrijk onderdeel uitmaakt. Prinzessinnengärten is een plaats om te leren en te experimenteren. Het principe van samen werken en relaxen, het genieten van lokaal verbouwde groenten in een stedelijke omgeving voelt bijna utopisch aan. Mensen van ver buiten Kreuzberg voelen zich hiertoe aangetrokken en komen zo nu en dan meehelpen; niemand heeft zijn eigen tuintje, alles wordt in samenwerking opgebouwd. Je kunt je inschrijven voor vrijwillige meewerkdagen.

Groene Nomaden
De tuin is in zijn geheel mobiel opgebouwd, ten behoeve van de ‘groene nomaden’. Alle faciliteiten zijn gebouwd in hergebruikte containers, zodat ze gemakkelijk te verplaatsen zijn. De gewassen zijn verbouwd in verhoogde ‘stapelbedden’ van kratjes of in oude verpakkingen als rijstzakken of gerecyclede frisdrankpakken, zodat ze onafhankelijk van de ondergrond kunnen groeien en bloeien. De combinatie met organische potgrond en plant-voedingsmiddelen maakt het mogelijk om op bestrate of zelfs vervuilde ondergrond gezonde voeding te produceren. Bovendien maakt de mobiele tuin het mogelijk om relatief gemakkelijk te verhuizen naar een andere locatie, wanneer het stadsbestuur denkt aan herbestemming van het kavel waarop de tuin gesitueerd is. In het geval van de Prinzessinnengärten wordt de grond gehuurd van de stad, privatisering van het kavel is dus een denkbare optie.

Rijke oases
De razendsnelle verstedelijking vergroot de urgentie van het creëren van een gezond en prettig leefklimaat. Nomadisch Grün transformeert vanuit dit principe tijdelijk ongebruikte stedelijke plaatsen als bouwkavels, parkeerplaatsen en zelfs daken tot kleine groene oases van stedelijke landbouw en sociale ontmoetingen. Met voeding als universele interesse, worden sociaaleconomisch zichtbare resultaten geboekt: de vergroting van stedelijke biodiversiteit, een verlaagde CO2 uitstoot, het vernieuwen en verrijken van het microklimaat en educatie en bewustzijn onder de stedelingen.

De stadswinkel
Het stadsplatteland; ik stel me een omgeving voor waar ieder onontgonnen stukje stad wordt benut om landbouw te bedrijven. Met stadsakkers, stadsboeren, stadsgroenten en stadsdieren. En een stadswinkel waar dorpsmensen naartoe komen voor vers fruit en échte stadskaas! Wie weet, op een dag…

Beeld: Marco Clausen
Luister hier een interview met mede-oprichter van Prinzessinnengärten Marco Clausen.

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Frank Lindner @Frank_Lindner
"Oeh la la, new @foodinspiration #wheels in the making. Thnx @Signmatch! https://t.co/hQHFmpjdV7"

Anke Olthoff @AnkeOlthoff
"RT @foodinspiration: Foodtrend #02 voor 2018: De revival van het souper. De drie-eenheid ontbijt-lunch-diner wankelt. Gasten willen op iede… "

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Success. Second #cookingstream in the books! Next one on Thursday! #cookies pics to come #soon ❤️ 🍤🍝🍭 ❤️ #food… https://t.co/AM5QlBcBB3"

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been… https://t.co/JBnW8iUGaf"

Food Inspiration @foodinspiration
"Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Jannes Stelling  @koeienboerjames
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

De Nieuwe Winkel @denieuwewinkel
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

Food Inspiration @foodinspiration
"#Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het… https://t.co/vmSMNDSuDR"

jpe @jpe485
"@foodinspiration #sportjuweel: wel verdiende winnaar Seppe👍🏽 "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #02: Ontbijt, lunch, souper. https://t.co/iuzPxhh7HS"

Agenda