http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.fr http://www.foodinspiration.com

Geniet van de pruimentijd!

30 juli 2014    Thomas Luttikhold   

De pruimentijd is begonnen! Wat ligt er in het schap en wat te doen met een overschot? Waste watcher @ThomasLuttik:

Juli is dé maand van pruim! De Nederlandse pruim wel te verstaan, want de 'immigrantpruimen' zijn er al enkele maanden eerder. De NL-pruim is een lekkernij die voor mij de zomer markeert. Anders dan het werkwoord doet geloven, is dit Nederlandse zomerproduct écht wel te pruimen. Er is alleen één probleem met deze Nederlandse pruim. Het oogstseizoen is bijzonder kort. Er komen plots enorm veel pruimen op de markt, wat betekent dat het risico op 'waste' hoog is. Laat dit nu net datgene zijn waar ik een bloedhekel aan heb.

De NL-pruim is te verkrijgen van juli tot oktober. Het grappige is dat de verschillende soorten pruimen elkaar in razend tempo afwisselen. Eind juli ligt de 'Opal' in de schappen, deze is te herkennen aan een roodblauwe kleur met een gele binnenkant. Vanaf de 3de week in augustus kun je de 'Jubileum' in de schappen verwachten. Deze heeft dezelfde kleur als de 'Opal' alleen ietwat groter. Eind augustus vind je de rode pruim, 'Reine victoria', in de schappen. En last but not least: de 'Bleue de Belgique' ligt vanaf begin september in de schappen en is te herkennen aan zijn intense blauwe kleur.

Raapfruit
De snelle opeenvolging van nieuwe pruimsoorten in Nederland leidt er toe dat de pruimenmarkt per week kan verschillen. Je hoeft geen afgestudeerd waste watcher te zijn om te begrijpen dat hiermee het risico tot verspilling toeneemt. Een doorn in mijn oog, aangezien dit product een veel betere eindbestemming kent dan de welbekende groene kliko. Sterker nog, vele pruimen weten de weg naar de supermarkt niet eens te vinden, omdat ze als raapfruit in het weiland blijven liggen.

Uiteraard zou ik ze direct van de grond oprapen en verwerken tot een overheerlijke pruimenjam of een lekker sterk pruimendrankje. Zodoende til ik de uiterste houdbaarheid van de pruim tot ver over de winter. Heerlijk toch, zo kun je voor de kachel nog een beetje genieten van de Nederlandse zomer. Hierdoor hoef ik mij niet meer te ergeren aan het feit dat dit zomerse wondertje er alleen is in de zomermaanden. Wellicht hebben we daarom in Nederland een spreekwoord dat luidt: 'Het genieten begint pas wanneer de rijpste pruimen zijn geplukt.'

Mijn eigen methode voor pruimenjam uit de oude doos vind je hier.

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Yasmine Krause @Yasmine36590938
"RT @mrsallencooks: Another day, another #chicken #kebab Served with #chargrilled #veg #mrsallencooks #foodie #foodinspiration #foodblogger… "

Eva Speier @evadovevai
"RT @Ocado: Need dinner inspiration? Try this tasty warm salad: #FoodInspiration https://t.co/8D5xIh7LpC https://t.co/dHfK5bVgIM"

Nadia Melford @NadiaMelford
"Party-Perfect Truffles. #foodinspiration #sweets #foodbloggers #yum https://t.co/iFFHOhu3Ao https://t.co/JRmX0caSlC"

Hoeve Kazan @HoeveKazan
"RT @foodinspiration: Boerenproducten en -bedrijven in de spotlights met de campagne OVER DE VLOER BIJ DE BOER / By @foodinspiration #overde… "

Doris Voss 🐰🍀 @tijdvooreten
"RT @foodinspiration: Angelique Schmeinck (@smaakvrienden) maakte het allergrootste eetschilderij ooit waar 525 mensen van hebben gegeten. T… "

Ocado @Ocado
"Need dinner inspiration? Try this tasty warm salad: #FoodInspiration https://t.co/8D5xIh7LpC https://t.co/dHfK5bVgIM"

The Tiny Brain Burst @ttbbstudio
"Shooting scrumptious shots @TheTinyBrainBurst #CreativeStudio #FoodPhotography #FoodInspiration https://t.co/ito6ggFW1d"

Fitfoodamour @fitfoodamour
"Feeling the need for some healthy eating inspiration from @hemsleyhemsley @deliciouslyella & @madeleine_shaw_… https://t.co/0JLbjIKvmK"

Ton Hanegraaf @tonhanegraaf
"RT @foodinspiration: Boerenproducten en -bedrijven in de spotlights met de campagne OVER DE VLOER BIJ DE BOER / By @foodinspiration #overde… "

GRO @GRO_Holland
"RT @foodinspiration: Een kleine greep uit de workshops en colleges van vandaag #foodunplugged @HenriBV @NadiaZerouali @PapasPasta @DutchCui… "

Agenda