http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Weg met onze denkwijze!

28 juli 2014      

Blogger @broncht over wat we van kinderen kunnen leren. Moeten we dan niet, net als hen de spelregels herschrijven?

Deze blog gaat over de natuurlijke leefwereld van kinderen en wat wij ervan kunnen leren. Over ons foutief denkpatroon. Over de wereld van volwassenen waar enkel beperkingen bestaan. Over de wereld van kinderen waar alles mogelijk is. En een beetje over mijn twee dochters.

Ze hadden namelijk een spelletje bedacht om zo vaak mogelijk de bal in de wasmand te gooien. Wat mij opvalt is dat ze bij mislukking de spelregels ‘on the spot’ aanpassen en veranderen. De andere speler had geen enkel moeite met die verandering. Aanpassingen en veranderingen werden niet in vraag gesteld en onmiddellijk aanvaard. Er is een onderling vertrouwen dat elke aanpassing en verbetering het succes ten goede komt.

Doelen
Niets bijzonders, zou je zo denken. Maar nu komt het: bij elk succesvolle worp werden de spelregels ook aangepast! En dit is nieuw voor mij. Je zou denken dat bij succes de gebruikte methode gehandhaafd wordt, maar dit is niet zo.

En toen begreep ik het. Het gaat kinderen niet om succes of mislukking. Het gaat hen om doelen. En elk doel brengt nieuwe mogelijkheden en nieuwe doelen.

Resultaten
Kinderen denken in termen van resultaten. Ze weten dat om hun doelen te bereiken, zij eerst door de vele obstakels langs de weg heen moeten. Een resultaat dat niet overeenkomt met wat ze willen, zien ze niet als een mislukking. Ze zien het als een obstakel dat ze moeten aanpakken, willen ze hun doel bereiken. Er is geen goed en fout in hun wereld, enkel wat werkt en wat niet werkt. Zo conditioneren ze zichzelf om resultaten op die manier te benaderen. Wat ze in feite doen, is een ‘mindset’ van kansen creëren. Ze weten dat elke actie tot een resultaat leidt waar ze geen directe controle over hebben, en ze moeten omgaan met dat resultaat in een poging om verder te gaan naar wat ze uiteindelijk willen.

Dit standpunt heeft een ongelooflijke impact op hun geloofssysteem. Omdat zij mislukking niet kennen, conditioneren ze zichzelf om te geloven dat elk resultaat hen alsmaar dichter brengt bij hun doel. Dit sterkt hen in de overtuiging dat ze hun doel zullen bereiken. Er is geen ‘wat als…’ maar enkel de zekerheid dat als ze blijven timmeren aan de weg richting doel en blijven leren van hun obstakels, zij er uiteindelijk zullen geraken. Onbewust begint dit geloofssysteem hun algemene filosofie te beïnvloeden. Ze beginnen te denken: "Als ik dit al kan bereiken, wat zou ik nog kunnen doen?'. En zo begint een continue cyclus van succes. Na een bepaalde tijd heeft ‘mislukking’ geen waarde meer en zien ze kansen in alles wat ze tegenkomen. En dan gaan ze naar school.

Mislukking
Ons opvoedingspatroon staat haaks op hun natuurlijk leergedrag. ‘Wij stigmatiseren mislukking’, zei ooit sir Ken Robinson. En dat is zo. Een 4 op 10 is in onze volwassen ogen ‘gebuisd’, terwijl een kind van nature dit resultaat ziet als ruimte voor verbetering.

Maar dit is een discussie voor een andere keer. Terug naar het spelletje van mijn twee dochters. Zo ging het eraan toe: eerst werd er beurtelings geworpen. Na een tijdje bedachten ze dat je bij elk succesvolle worp je aan de beurt bleef. Dit werd gauw ‘saai’ en dus ging bij elk succesvol worp de mand ietsje verder.

Na een tijdje was het verschil tussen mijn twee dochters te groot. De jongste kon het nooit halen van haar grote zus, en dus mocht ze vanop een kortere afstand beginnen. Want om succesvol te zijn is er een uitdaging nodig. Als je steeds wint, wordt het saai en is de fun weg, voor zowel verliezer als winnaar. Het is veel leuker als ze allebei winnen.

Concurrentie
Dit vind ik nog veel interessanter. In een cultuur die de wereld vaak als een gigantische concurrentie ziet, past deze denkwijze niet echt. In onze volwassen geest, zijn er winnaars en verliezers. En als iemand anders verliest, is dat een kans meer voor de winnaar. Maar deze mentaliteit van concurrentie is gebaseerd op een verkeerde premisse. Het gaat ervan uit dat de taart eindig is, dat meer succes van iemand gelijk is aan minder succes van een ander. Dat is uiteraard niet zo. Kijk maar naar de coffee scene. Barista’s danken hun succes aan de groeiende community. Hoe meer koffiezaken er komen hoe succesvoller ze elk worden. Wat zij doen is niet heel verschillend van kinderen. Ze delen hun kennis en hun ervaringen, hun resultaten. Spelregels worden ‘tailormade’ aangepast aan elk individu en niet andersom.

‘Le succès engendre le succès’, zei ooit kunstschilder en dichter Francis Picabia. Succes kweekt meer succes. Willen we succesvol zijn, en willen we dat ons succes tot meer succes leidt, dan moeten we anders gaan denken. Anders gaan gedragen. En net zoals kinderen de spelregels steeds herschrijven. 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende… https://t.co/u7GNHEpqxG"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo… https://t.co/Q6a3t0STbi"

GolleySlaterGroup @Golley_Slater
"RT @GolleySlaterPR: From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast chic… "

Golley Slater PR @GolleySlaterPR
"From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast… https://t.co/3PVogR4coy"

Agenda