http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

12 uur met Jacob Jan Boerma

25 juli 2014    Frank Lindner   

Onze @Frank_Lindner trok een dagje op met Jacob Jan Boerma (@rest_deLeest) in foodstad #Barcelona.

Wat doe je als Jacob Jan Boerma vraagt of je een dag met hem op wil trekken door Barcelona? Je pakt de eerste vlucht heen en de laatste terug.

Aanleiding voor de vraag is de Food Inspiration Talent Day op 7 oktober 2014. Hoe graag de Nederlandse driesterrenchef van restaurant De Leest die dag ook live aanwezig wil zijn tijdens het event, de agenda laat het helaas niet toe. Het ongeëvenaarde enthousiasme voor de foodbranche en zijn betrokkenheid met jonge talenten maakt dat we elkaar op 24 juli in dit verband toch wisten te vinden.

Met cameraman Jeroen Zwaan aan boord landen we ‘s ochtends op de luchthaven van Barcelona. Het belooft een topdag te worden. En met meer dan 30 graden ook een warme. Met een paar belletjes over en weer vinden we Jacob Jan Boerma en Kim Veldman van De Leest en rijden we van het vliegveld richting het centrum van Barcelona.

De crew van de dag (vlnr): Frank Lindner, Jeroen Zwaan en Jacob Jan Boerma 

Verborgen schatten
Eerste stop van de dag is een winkel gespecialiseerd in patisseriebenodigdheden, in de buurt van het Plaça d’Espagna. Over ‘speakeasy’ en verborgen schatten gesproken: alle ramen zijn van melkglas en de naam van de winkel staat in een moeilijk leesbare letter op de gevel. Een A4-tje op de deur verraadt de openingstijden van vandaag. Binnen staan we in een walhalla voor patissiers en chefs. Ingeslagen wordt er van natuurlijke essences die door pascalisatie een nog puurdere smaak hebben dan soortgelijke producten in Nederland. Jacob Jan vertelt dat hij graag vraagt aan locals en collega’s waar hij precies moet zijn om voor de gasten van De Leest iets unieks te bieden.

De auto parkeren we in de buurt van de Plaça de Catalunya en de Passeig de Gràcia. De rest van de dag pakken we taxi’s. Vanuit de zwart-gele auto’s kunnen we perfect de sfeer en levendigheid van de stad ondergaan. We bezoeken onder meer twee markten. De kleine, lokale, niet toeristische Galvany en de grote, bekende, commerciële La Boqueria. Hoe verschillend van grootte en sfeer, bij beide markten lacht het versaanbod je toe. Vis, vlees, groenten en fruit. Jacob Jans ogen beginnen te twinkelen, haast te vonken bij het zien van alle verse producten. Het woord kippenvel valt zeker meerdere keren en de inspiratie begint te stromen. Dat laatste is voor Jacob Jan haast een gegeven, hij denkt ieder uur van de dag aan eten. Ook in z’n vakantie. 

La Boqueria
Rond lunchtijd proeven we op de Boqueria schelpjes gebakken in olie met knoflook, hele calamares van de plancha en gamba’s met peterselie en knoflook. Het residu dat na het pellen van de gamba’s op het bord achterblijft is eigenlijk de ultieme schaaldierensaus, concluderen we. Verse ingrediënten, drie smaken op het bord, eenvoudige bereidingswijze en handelingen. Moeilijker moet goed en lekker eten niet zijn.

Struinen, zoeken en proeven op de versmarkten van Barcelona

Bij de Sagrada Família trekt Jacob Jan een mooie parallel met zijn loopbaan. Net als de kerk die altijd in de steigers staat van Antoni Gaudí, is het werk van een food professial zoals een chef-kok nooit af. Zeker wanneer je de top wilt bereiken. Sterker, het vorig jaar behalen van de derde Michelinster is voor Jacob Jan uiteindelijk één moment op de tijdlijn van zijn loopbaan.

Pan amb tomaquet
De dag eindigen we in Bar Cañete. Een tapasbar met een rijke historie. Specialiteit zijn de verse tapasgerechtjes die je aan de bar van de open keuken eet. Bijzonder is het biertje dat voor de helft bestaat uit getapt blond bier en de andere helft uit amber bier. Beiden wel van de stadsbrouwerij Moritz. We proeven een prachtige tartaar van tonijnvlees, gefrituurde groene pepertjes en kleine paprika’s, ‘pan amb tomaquet’ (geroosterd brood ingesmeerd met olie en tomaat) zoals het hoort, kleine sepiaatjes van de plancha met wortel en bloemkool, een kebabspiesje met gepofte aardappelstukjes, en garnaaltjes in pittige olie.

Op de website van de bar staat een treffende omschrijving van het eten in deze bar. De Spaanse gastronomisch journalist Philippe Regol schrijft: “Food for times of crisis, when people want to know what they’re eating, and take refuge in a tradition.” Sluit mooi aan op Reinventing traditions, het thema van de Food Inspiration Days 2014.

Reinventing traditions bij Bar Cañete

Met nog altijd energie voor tien legt Jacob Jan als we al op weg zijn naar het vliegveld uit hoe Barcelona hem inspireert. Het is niet alleen het aanbod van eten en drinken. Het zijn ook de inwoners en het buitenleven. Zo ontstaat een nieuw te maken dessert omdat Jacob Jan en Kim een bijzonder iemand op straat zien lopen en daar direct een beeld bij hebben. Etalages dragen bij aan het uitwerken van nieuwe ideeën voor het opmaken en serveren van gerechten bij De Leest. En van de belangrijke lessen van deze dag: ga naar buiten, ga op pad, weg van de vier muren van je zaak. Kijk, proef en raak geïnspireerd. 

Na een dag vol indrukken, smaken en sferen uit Barcelona checken we in op de laatste vlucht van de avond naar Amsterdam. 12 uur met Jacob Jan Boerma is een hele mooie ervaring.

Talent Day 2014
Benieuwd wat we allemaal hebben gefilmd, gezien en besproken? Houd dan Food Inspiration Magazine in de gaten. Ben jij een jong talent of young professional die aan het begin staat van een mooie loopbaan in de foodservicebranche? Kom dan naar de Food Inspiration Talent Day op 7 oktober

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Conceptional @Conceptional
"RT @foodinspiration: Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe ster… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe s… https://t.co/p8bkYKj8bg"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/IJ2l5wZzNK"

Penny @fiddleysticks
"People of Twitter, I need healthy snack inspiration. Currently eating far too many biscuits! #foodinspiration #healthysnacks #helpplease "

Velour Imports @velourimports
"CARICOM pledges over US$2-billion at UN Conference #LoveMyBermuda #WeAreBermuda #eatfortheinsta #foodinspiration… https://t.co/GYkuLSKxZG"

WeAreFood2018 @WeAreFood2018
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Louise-Jane🎗 @louisecleaver
"Just watched Rick Stein’s ‘Road to Mexico’. Loads of inspiration for #tacos 🌮 - might try making a vegan version so… https://t.co/rkmeOgKEwl"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/TPQx7dV25S"

Eat Sip Trip @Eat_Sip_Trip
"Sinfully sweet chocolate crepes with chocolate cream, banana, blackberry, blueberry, pomegranate seeds & melted cho… https://t.co/eV9MRwREbQ"

🏴‍☠PirateQueenAna @anatlus89
"Thank you #HEB my work provided us with an early #Thanksgiving lunch! #soyummy ❤️ ☄️ #Turkey #stuffing #corn… https://t.co/7IyjLLHFLS"

Agenda