http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Koffieliefde in Berlijn

17 juli 2014    Loeki Kin   

Zomerblogger Loeki reisde voor ons af naar Berlijn en werd op slag verliefd! #koffie #bestjobinfood

Goede koffie is voor mij extase, een soort liefde op het eerste gezicht, telkens weer! Vooral als hij ook op mij is... Een van de meest opwindende eigenschappen van Berlijn vind ik dan ook de groeiende koffiecultuur.

Naast het feit dat een kop koffie tegen een aantrekkelijke prijs over de toonbank gaat, is ook de kwaliteit ervan aanzienlijk verbeterd. Misschien doordat Berliners zichzelf durven uitdagen om het net een beetje anders te doen. Bijvoorbeeld door zelf ter plaatse hun eigen bonen te branden. Of door te experimenteren met Filterkaffee. Voor het gemak en voor het geluk heb ik er een handjevol geprobeerd.

Alleen voor de èchte
De industriële, grauwe karaktereigenschappen van de stad zie je regelmatig terug in het interieur van koffiezaken. The Barn Roastery is een minimalistische plek aan de Schönhauser allee met voorin het café en achterin de branderij. Het concept is in het leven geroepen door de eigenaar om een gesprek over koffie op gang te brengen en focust daarom alleen op de kleine doelgroep van ‘èchte koffieliefhebbers´.

Ze serveren bij The Barn alleen maar koffie op een wijze die volgens hen de beste is. Suiker vind je er niet, evenals Sojamelk; deze producten hebben een te sterke smaak en gaan dus ten koste van de koffie.

Zo zijn ook de koffie-spijscombinaties beperkt. Een aantal cakejes en sandwiches zijn er te bestellen, als ze maar niet afleiden van hetgeen waar het echt om gaat: koffie. De focus op alleen de hoogste kwaliteit maakt dat de prijzen iets boven het gemiddelde in Berlijn liggen. Maar de koffie avonturier kan zijn geluk niet op met het speciale brew-barmenu, waarvan de verwerking het gevoel oproept weer even terug te zijn bij scheikunde in de vijfde klas. Naast het strikte menu biedt het eigenwijze concept geen ruimte voor Laptops en ook niet voor kinderen... Zoals je merkt is The Barn niet weggelegd voor alleman, maar als je akkoord kunt gaan met de ‘regels’ dan staat je een bijzondere koffiebeleving te wachten.

Third-wave-coffee
Als je gewoon van een bak zwart goud mét suiker wilt genieten zonder je veroordeeld te voelen door de dienstdoende Barista, is Bonanza Coffee Heroes een welkome plek. ‘Don’t Die Before Trying’ staat op de voorgevel geschreven en dit was ik ook zeker niet van plan. De koffiebrander heeft een prominente plaats bij binnenkomst, met daarvoor een laboratorium-achtige werktafel waarachter een medewerkster een koffie van het filterkoffie menu bereidt. De inrichting is wederom minimalistisch, met een paar hoge tafels en stoelen en een enkel hip peertje ter verlichting van het schaarse meubilair.

De Bonanza Coffee Heroes waren overigens de eersten die de ‘third-wave-coffee’ naar Berlijn brachten. Third wave coffee refereert aan een beweging in de koffiegeschiedenis die koffie beschouwt als ambacht in plaats van een doorsnee product. De stroming focust op het voortbrengen van hoge-kwaliteitskoffie van boon tot kop; alle stadia van koffieproductie worden met dezelfde precisie benaderd met als resultaat een andersoortige koffie van de hoogst haalbare kwaliteit. 

De Bonanza helden waren dus heuse koffiepioniers binnen de doodgewone koffiecultuur van Berlijn. Misschien kan ik zelfs concluderen dat zij de huidige Berlijnse koffierevolutie hebben ontketend?

Yummie-ness
Niet per se voor de koffie maar eerder de befaamde entourage van cake en andere yummie-ness ben ik naar Aunt Benny in Friedrichshain gegaan. Een Scandinavisch interieur met warmhouten meubilair en hoge kamerplanten geeft een aantrekkelijk huislijk gevoel, bovengemiddeld in ieder geval voor Berlijner begrippen. Niet gek dat ik daar de rust kon vinden om het aantrekkelijke menu op het krijtbord uitvoerig te bestuderen en zowel een broodje als de flinke glutenvrije chocoladecake te bestellen (om te delen).

Er wordt gefluisterd in Berlijn, dat het gaat om de ‘best brownie in townie’... En in mijn heerlijke coffee-chocolate rush durf ik zomaar te stellen: Best brownie indeed! Whoo! En op de koffie ook niets aan te merken… Maar nu wel genoeg cafeïne voor een weekend. 

Reacties

anonymous
Brenda - 17-08-2014 12:12
"Hmm heerlijk een goede bak koffie. Helemaal mooi als de aankleding en het servies van de koffiezaak ook helemaal in stijl zijn. De volledige beleving, daar gaat het om! Ik kan het wel waarderen, zo'n zaak als the Barn Roastery. "
anonymous
Brenda - 17-08-2014 12:12
"Hmm heerlijk een goede bak koffie. Helemaal mooi als de aankleding en het servies van de koffiezaak ook helemaal in stijl zijn. De volledige beleving, daar gaat het om! Ik kan het wel waarderen, zo'n zaak als the Barn Roastery. "

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Frank Lindner @Frank_Lindner
"Oeh la la, new @foodinspiration #wheels in the making. Thnx @Signmatch! https://t.co/hQHFmpjdV7"

Anke Olthoff @AnkeOlthoff
"RT @foodinspiration: Foodtrend #02 voor 2018: De revival van het souper. De drie-eenheid ontbijt-lunch-diner wankelt. Gasten willen op iede… "

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Success. Second #cookingstream in the books! Next one on Thursday! #cookies pics to come #soon ❤️ 🍤🍝🍭 ❤️ #food… https://t.co/AM5QlBcBB3"

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been… https://t.co/JBnW8iUGaf"

Food Inspiration @foodinspiration
"Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Jannes Stelling  @koeienboerjames
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

De Nieuwe Winkel @denieuwewinkel
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

Food Inspiration @foodinspiration
"#Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het… https://t.co/vmSMNDSuDR"

jpe @jpe485
"@foodinspiration #sportjuweel: wel verdiende winnaar Seppe👍🏽 "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #02: Ontbijt, lunch, souper. https://t.co/iuzPxhh7HS"

Agenda