http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Vooruit kijken naar Rio

14 juli 2014    Ido Essed   

Trendscout @IdoEssed blikt vooruit op zijn trip naar Rio. Wat zijn zijn plannen en hoe goed is zijn Portugees?

Afgelopen weekend was ik jarig. Ik werd 30. Dat schijnt een leeftijd te zijn waarop je moet gaan nadenken over je toekomst. Dat moet ik zeker, en in mijn specifieke geval betreft dat de zeer nabije toekomst. Want over ruim een maand mag ik een week naar Rio de Janeiro om daar de trends op het gebied van hospitality te gaan spotten.

Om niet helemaal onbeslagen ten ijs te komen, was ik vorige week vrijdag bij Food Inspiration HQ voor de nodige tips & tricks. Rio wordt mijn ontmaagding op het gebied van trends scouten (please, be gentle), dus ik kan alle hulp goed gebruiken.

Eu não falo bem português
Dat betekent: ik spreek niet zo goed Portugees. En dat is nog vrij optimistisch uitgedrukt, want eigenlijk spreek ik helemaal geen Portugees. De mensen daar wel en hun Engels schijnt niet zo goed te zijn. Hun Nederlands nog minder, dus wordt het lastig uitleggen dat ik m’n caipirinha’s graag groot, sterk en ijskoud drink. Daarom is m’n belangrijkste taak om contact te leggen met de lokale foodies.

Enfin, m’n globale planning. Om de trends in Rio te begrijpen moet ik me er eerst wat meer in verdiepen. Ik wil mijn reis dan ook beginnen met een klein inkooponderzoek. Markten en groothandels bezoeken dus. Want ik wil weten waar de Braziliaanse Abraham z’n mostarda haalt. En natuurlijk wil ik óók een kijkje in z’n keuken.

Kijkje in de keuken
Via Food Inspiration ben ik in contact gekomen met Mark, een Nederlandse kok die al jaren in de stad woont en werkt. Hij heeft er een aantal restaurants en is ingewijde in hip and happening Rio. Hij wil mij wel introduceren bij z’n inkoopkanalen. Bovendien is hij bereid z’n keuken ter beschikking te stellen voor een workshop waarvoor hij een bekende Braziliaanse chef probeert te strikken.

Zo wil ik de basis van de Braziliaanse keuken onder de knie krijgen. Klinkt als een goed plan en misschien kan ik haar ook nog wel een trucje of twee leren. Al ben ik bang van niet…

Favela’s
Mark beheerst de taal wel, in tegenstelling tot ondergetekende. Hij heeft mij daarom aangeboden om me mee te nemen naar de favela’s. Vroeger waren deze niet toegankelijk voor de gemiddelde foodtrendscout, maar tegenwoordig schijnt er meer gekookt dan geschoten te worden.

De krottenwijken van Rio vormen het toneel van tientallen huiskamerrestaurants en –barretjes, stuk voor stuk met een eigen specialiteit. De perfecte plek om de traditionele Braziliaanse keuken mee te pakken.

Lokale initiatieven en haute cuisine
Ervan uitgaande dat ik de favela’s overleef, wil ik verder op zoek gaan naar de nieuwste lokale initiatieven. De Braziliaanse keuken is een smeltkroes van wereldkeukens, dus ik verwacht er de meest uiteenlopende zaken tegen te komen. Daarbij zijn er in Rio een aantal van de beste restaurants van Brazilië te vinden. Die worden uiteraard ook op een bezoekje getrakteerd.

Nu maar hopen dat de Brazilianen de afstraffing van afgelopen zaterdag snel vergeten zijn, anders ben ik bang dat ik alles gewoon alleen moet gaan doen…

Reacties

Rens Zwakenberg
Rens Zwakenberg - 15-07-2014 11:57
"Leuk stuk, veel succes daar Ido!"

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Frank Lindner @Frank_Lindner
"Oeh la la, new @foodinspiration #wheels in the making. Thnx @Signmatch! https://t.co/hQHFmpjdV7"

Anke Olthoff @AnkeOlthoff
"RT @foodinspiration: Foodtrend #02 voor 2018: De revival van het souper. De drie-eenheid ontbijt-lunch-diner wankelt. Gasten willen op iede… "

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Success. Second #cookingstream in the books! Next one on Thursday! #cookies pics to come #soon ❤️ 🍤🍝🍭 ❤️ #food… https://t.co/AM5QlBcBB3"

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been… https://t.co/JBnW8iUGaf"

Food Inspiration @foodinspiration
"Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Jannes Stelling  @koeienboerjames
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

De Nieuwe Winkel @denieuwewinkel
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

Food Inspiration @foodinspiration
"#Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het… https://t.co/vmSMNDSuDR"

jpe @jpe485
"@foodinspiration #sportjuweel: wel verdiende winnaar Seppe👍🏽 "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #02: Ontbijt, lunch, souper. https://t.co/iuzPxhh7HS"

Agenda