http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.fr http://www.foodinspiration.com

Van riek tot vork

10 juli 2014    Karin Egberink   

Weet waar je eten vandaan komt! Blogger @KarinEgberink over het project Van riek tot vork van @YFM_U.

De afstand tussen boer, producent en consument wordt steeds groter. Veel kinderen weten niet waar melk precies vandaan komt, we eten massaal groenten en fruit geproduceerd aan de andere kant van de wereld, maar weten niet wat er om de hoek eigenlijk verbouwd wordt.

Toch lijkt er een verschuiving plaats te vinden; weten waar je weten vandaan komt. Het is een populair thema in kranten, kookboeken, bij restaurants op de kaart en ook in de supermarkten zie je steeds meer streekproducten.

Hap, slik, listening
Tijdens culturele zondag eind mei wilden wij vanuit YFM Utrecht dit thema aan de kaak stellen. In samenwerking met Theatergroep Troubemour nodigden we zo’n negentig mensen - verdeeld over de dag - uit om plaats te nemen aan een prachtig gedekte tafel op Domplein. Op zich al een mooie plek, maar genieten van een heerlijk gerecht in de zon maakte het nog mooier.

Maar niet zomaar eten, niet hap slik en weg. De deelnemers kregen een koptelefoon op en hoorden het verhaal van drie boeren over het product en de productiewijze. Terwijl ze genoten van de aardappelsalade, het stoofpotje of de petit four van ijs hoorden zij het verhaal van de betreffende boer. Op tafel stond ook een foto van de boer zodat het gerecht en de stem ook een gezicht kreeg. Met Van Riek tot Vork proberen we het gat tussen boer en consument te dichten.

De eerste editie van Van riek tot vork was een groot succes en krijgt dan ook zeker een vervolg. Benieuwd? Bekijk de video: 

Van Riek tot Vork - Youth Food Movement Utrecht & Theatergroep Troubamour from Youth Food Movement Utrecht on Vimeo.

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Barry @use_your_loaf
"RT @Councilestate1: Really looking forward to this afternoons cookery class! Still time to jump on board and join us! #FoodInspiration😊#Foo… "

Alice Morris @realAliceMorris
"RT @Councilestate1: Really looking forward to this afternoons cookery class! Still time to jump on board and join us! #FoodInspiration😊#Foo… "

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"Escribe Te !!! #food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood#instafood #kitchen #foodblogger#foodinspiratio… https://t.co/ZNrbcgHTAK"

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"#food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger #foodinspiration… https://t.co/rG1NWvMHX9"

NewcastleCan @NewcastleCan
"RT @Councilestate1: Really looking forward to this afternoons cookery class! Still time to jump on board and join us! #FoodInspiration😊#Foo… "

CouncilEstateCook @Councilestate1
"Really looking forward to this afternoons cookery class! Still time to jump on board and join us! #FoodInspiration😊… https://t.co/iGejV5EvNP"

Food Inspiration @foodinspiration
"Recap #FoodUnplugged! Barefood luxury met ruim 600 #food #professionals op het kazerneterrein in Ede. Check it out!… https://t.co/IxEXnS5PIx"

Adam Peterson @Adomelis
"RT @Ocado: Need dinner inspiration? Try this tasty warm salad: #FoodInspiration https://t.co/8D5xIh7LpC https://t.co/dHfK5bVgIM"

Javier López Romero @Superfotero
"Mi versión del "Arroz tres delicias" #recipes #recipe #receta #comida #food #recetas… https://t.co/eWbzD00t6Q https://t.co/wM5x0HWo4Z"

Natascha Kooiman @nataschakooim
"@FoodInspiration lanceert campagne OVER DE VLOER BIJ DE BOER! Daarmee biedt ze de boerenproducten van ons land de er… https://t.co/ZpkWYJD8Lv"

Agenda