http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Hallo-ik-ben-Ido

2 juli 2014    Ido Essed   

Hallo-ik-ben-ido. Dat is de titel van de Nouncy pagina waarmee ik me drie maanden geleden inschreef voor de #bestjobinfood.

Op deze Nouncy pagina vind je 9 redenen waarom ik geknipt ben voor de #bestjobinfood. Toegegeven, deze redenen zijn hier en daar wat aangezet. Kwestie van likes scoren. Alles is geoorloofd als het gaat om liefde voor eten, nietwaar? Toch koos de kritische jury mij in mei tot winnaar. Er zal dus vast wel een kern van waarheid inzitten. Ik ben een foodie in hart en nieren, dat moge duidelijk zijn. Om alle mythes uit de wereld te helpen, zal ik me bij deze even voorstellen. Voor het echie.

Chef Spoel
Op m’n veertiende stond ik bij de plaatselijke bistro in de afwas. Ik was meteen verkocht. Als Chef Spoel proefde ik voor het eerst van de wondere wereld die horeca heet. Het smaakte naar meer.

Van de afwas kwam ik via de bediening in het walhalla terecht voor elke food freak: de Keuken. Daar bracht ik zoveel uren door dat ik met drie studies mocht (lees: moest) stoppen. Was het niet vanwege een gebrek aan studiepunten, dan wel omdat ik niet vaak genoeg kwam opdraven.

Een paplepel gastvrijheid
Een gebrek aan interesse was waarschijnlijk de echte reden. Al m’n tijd en aandacht ging namelijk naar koken en alles wat daarmee te maken heeft: keukens, messen, beurzen, pannen, apparatuur et cetera. Als tweede zoon van een Surinaamse vader en een Brabantse moeder is gastvrijheid me met de paplepel ingegoten. Werken in de horeca was daar een logisch gevolg van.

Althans, dat vond ik.

Het grote-mensen-bestaan
Begin 2010 zag ik toch kans een studie af te ronden. Na vijf lange jaren verliet ik het Amsterdam Fashion Institute met een diploma in m’n achterzak. Afscheid van het AMFI betekende ook afscheid van de keuken. Het grote-mensen-bestaan stond immers voor de deur. Het afscheid was echter van korte duur.

Na twee weken werkzaam te zijn in m’n nieuwe kantoorbaan, was ik terug bij visrestaurant De Oesterbar op het Leidseplein. Daar bestierde ik op maandag- en dinsdagavond weer mijn oude partie. Naast mijn m’n 9-tot-5-baan, welteverstaan. Daarnaast kookte ik twee weekenden per maand vrijwillig in buurthuis De Pijp. Tsja, ik hou er nou eenmaal van.

Reizen!
Inmiddels doe ik het iets rustiger aan en focus ik me op mijn baan bij mijn huidige werkgever Scotch & Soda. Deze stelt me in de gelegenheid m’n andere grote hobby na te leven: reizen.

Als productie coördinator reis ik naar alle landen waar we onze kleding produceren. Gecombineerd met vakanties bracht me dat dit jaar vooralsnog naar Hongkong, Turkije, Myanmar, Thailand en India. Ofwel: kippengewrichten, kebab, vliegende mieren, pad thai en voedselvergiftiging.

Tijd voor het hoofdgerecht
Prima appetizers dus, maar ik ben klaar voor het hoofdgerecht. Ik heb namelijk nog wat ruimte bewaard voor een Braziliaans stempeltje in mijn paspoort. Hoe leuk ik m’n baan ook vind, het blijft fantastisch om met hospitality bezig te zijn.

Ik kan dan ook niet wachten om lekker te gaan happen in Brazilië. Beetje zoals Suarez eigenlijk. 

Bekijk hier nog eens de terugblik op een zinderende strijd om de trip naar Rio:

Terugblik sollicitatieronde #bestjobinfood from Food Inspiration on Vimeo.

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Loren Spee @loren_spee
"Butter-Basted Sous Vide Halibut. #recipes #fishrecipes #foodinspiration https://t.co/K5Ryy2XOXL https://t.co/fnc2aXKvqA"

ModestroveLondon @modestrove
"Pretty ice cream cones 🌷 📷 Pinterest #FoodInspiration https://t.co/ahD3N0RZg1"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration morgen mal so in den Tag zu starten #sonntagstipp #cheesetea #sundaybreakfast https://t.co/vJQ82q7doW"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration! Dank an @DieWaid . So lässt es sich auch prima in den sonnigen #Samstag starten. Muss bald mal wi… https://t.co/fdzpAqffyf"

Lobke Elbers @LobkeElbers
"Wat willlen millennials at work? @foodinspiration voor hospitality & food professionals, bevraagt eigen teammembers: https://t.co/4E5HQi2bXb"

Doug Koob @dougkoob
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

British Gems @BritishGems
"Fantastic #foodinspiration pics being sent in, are you cooking up a #BritGemTasty meal tonight? https://t.co/9QYq9sVfoW"

Natasja Bloem @NatasjaBloem
"RT @Hanssteenbergen: Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Yvon @Angenita_Tweets
"RT @Desemenzo: Gisteren wat ben je lekker en leuk Gulpener #fipioneers @foodinspiration bedankt voor de perfecte organisatie @Gulpener #gas… "

Agenda