http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Weg met amateurs

27 juni 2014    Frank Lindner   

Food is trending. Nadeel is dat iedereen denkt alles van wijn te weten en te kunnen koken op sterrenniveau…

In de vorige eeuw zat food in een verdomhoekje. Eten was je brandstof. Hoe anders is het nu? Iedereen meent zich tegen de wereld van eten en gastvrijheid aan te kunnen bemoeien als expert. Jan en alleman waant zich anno 2014 meesterfijnproever en toprecensent tijdens het uit eten gaan. Tegen de bediening wordt even fijntjes gezegd dat de duif met de vrienden van het maandelijkse kookclubje toch echt veel beter was bereid dan door de chef.

Deelnemers aan een bekend kookprogramma op de Nederlandse buis zeggen na een halve dag meedraaien in een gerenommeerd restaurant doodleuk op camera dat ze zich dit werk met gemak wel dagelijks zien doen. Daarbij vergeten ze even dat de hele lunchservice in de shit was gelopen en de keuken vergelijkingen toont met een bloederig Middeleeuwse slagveld.

Culinaire ambities?
Maar het meest opvallende dat ik de afgelopen tijd ben tegengekomen is het televisieprogramma House of Food. Op nota bene ‘muziekzender’ MTV is iedere week een slopend lang, ergernis opwekkend programma te zien over een stel jongeren die zonder enige kookopleiding ‘chef ambities’ hebben. Op de website van het programma staat te lezen dat de deelnemers zijn geselecteerd op basis van hun culinaire ambities en hun passie voor eten en drinken.

Waarom krabbelt er dan telkens wel een deelnemer aan het begin van een opdracht terug? Zoals bij vis fileren. Eerste reactie: van een kandidaat bij het zien van een aantal verse vissen. “Ik wist niet dat we ook echt hele dieren gingen aanraken. Dat doe ik niet hoor. Zijn dat vissen?” Wauw, wat een passie voor eten en drinken. En wat een culinaire ambitie.

Real-life soep
Alle foute real-life soap (of is het in het geval van House of Food soep?) clichés kloppen. Ja, ze zitten in een huis vol met camera’s. Ja, er blijkt er ineens eentje gay. Ja, een aantal heeft een hele moeilijke jeugd gehad. Ja, iedereen zoent en vrijt met iedereen. Ja, tijdens de les snijtechnieken krijgen er een paar ruzie en is het zwaaien met de koksmessen geblazen. Ja, echt werkelijk niemand in dit programma kan koken of heeft maar een milligram talent voor het vak.

Echt heel jammer dat het vak dat door zo ontzettend veel mensen dagelijks met onuitputtelijke passie en inzet wordt bedreven in dit programma te grabbel wordt gegooid. Een waarschuwing voor alle professionals in onze branche: pas op voor amateurs die denken dat ze op hetzelfde niveau als jij staan. Voor alle amateurs ook een waarschuwing: blijf alsjeblieft ver weg van de wereld van de foodprofessionals, of heb tenminste het lef om hun werk te respecteren.

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Conceptional @Conceptional
"RT @foodinspiration: Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe ster… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe s… https://t.co/p8bkYKj8bg"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/IJ2l5wZzNK"

Penny @fiddleysticks
"People of Twitter, I need healthy snack inspiration. Currently eating far too many biscuits! #foodinspiration #healthysnacks #helpplease "

Velour Imports @velourimports
"CARICOM pledges over US$2-billion at UN Conference #LoveMyBermuda #WeAreBermuda #eatfortheinsta #foodinspiration… https://t.co/GYkuLSKxZG"

WeAreFood2018 @WeAreFood2018
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Louise-Jane🎗 @louisecleaver
"Just watched Rick Stein’s ‘Road to Mexico’. Loads of inspiration for #tacos 🌮 - might try making a vegan version so… https://t.co/rkmeOgKEwl"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/TPQx7dV25S"

Eat Sip Trip @Eat_Sip_Trip
"Sinfully sweet chocolate crepes with chocolate cream, banana, blackberry, blueberry, pomegranate seeds & melted cho… https://t.co/eV9MRwREbQ"

🏴‍☠PirateQueenAna @anatlus89
"Thank you #HEB my work provided us with an early #Thanksgiving lunch! #soyummy ❤️ ☄️ #Turkey #stuffing #corn… https://t.co/7IyjLLHFLS"

Agenda