http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Weg met amateurs

27 juni 2014    Frank Lindner   

Food is trending. Nadeel is dat iedereen denkt alles van wijn te weten en te kunnen koken op sterrenniveau…

In de vorige eeuw zat food in een verdomhoekje. Eten was je brandstof. Hoe anders is het nu? Iedereen meent zich tegen de wereld van eten en gastvrijheid aan te kunnen bemoeien als expert. Jan en alleman waant zich anno 2014 meesterfijnproever en toprecensent tijdens het uit eten gaan. Tegen de bediening wordt even fijntjes gezegd dat de duif met de vrienden van het maandelijkse kookclubje toch echt veel beter was bereid dan door de chef.

Deelnemers aan een bekend kookprogramma op de Nederlandse buis zeggen na een halve dag meedraaien in een gerenommeerd restaurant doodleuk op camera dat ze zich dit werk met gemak wel dagelijks zien doen. Daarbij vergeten ze even dat de hele lunchservice in de shit was gelopen en de keuken vergelijkingen toont met een bloederig Middeleeuwse slagveld.

Culinaire ambities?
Maar het meest opvallende dat ik de afgelopen tijd ben tegengekomen is het televisieprogramma House of Food. Op nota bene ‘muziekzender’ MTV is iedere week een slopend lang, ergernis opwekkend programma te zien over een stel jongeren die zonder enige kookopleiding ‘chef ambities’ hebben. Op de website van het programma staat te lezen dat de deelnemers zijn geselecteerd op basis van hun culinaire ambities en hun passie voor eten en drinken.

Waarom krabbelt er dan telkens wel een deelnemer aan het begin van een opdracht terug? Zoals bij vis fileren. Eerste reactie: van een kandidaat bij het zien van een aantal verse vissen. “Ik wist niet dat we ook echt hele dieren gingen aanraken. Dat doe ik niet hoor. Zijn dat vissen?” Wauw, wat een passie voor eten en drinken. En wat een culinaire ambitie.

Real-life soep
Alle foute real-life soap (of is het in het geval van House of Food soep?) clichés kloppen. Ja, ze zitten in een huis vol met camera’s. Ja, er blijkt er ineens eentje gay. Ja, een aantal heeft een hele moeilijke jeugd gehad. Ja, iedereen zoent en vrijt met iedereen. Ja, tijdens de les snijtechnieken krijgen er een paar ruzie en is het zwaaien met de koksmessen geblazen. Ja, echt werkelijk niemand in dit programma kan koken of heeft maar een milligram talent voor het vak.

Echt heel jammer dat het vak dat door zo ontzettend veel mensen dagelijks met onuitputtelijke passie en inzet wordt bedreven in dit programma te grabbel wordt gegooid. Een waarschuwing voor alle professionals in onze branche: pas op voor amateurs die denken dat ze op hetzelfde niveau als jij staan. Voor alle amateurs ook een waarschuwing: blijf alsjeblieft ver weg van de wereld van de foodprofessionals, of heb tenminste het lef om hun werk te respecteren.

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Loren Spee @loren_spee
"John Mariani: Oregon #wine Pioneer David Adelsheim Promises.... #foodinspiration #foodpic https://t.co/IIsjrG5ah6 https://t.co/vDzYn6DM2l"

Berry Rops @BerryRops
"RT @foodinspiration: Leuke persoonlijke blog van @MWMRol van @Rabobank over de campagne #overdevloerbijdeboer / By Food Inspiration https:/… "

Jaymee @_TheMumDiaries
"Making @SlimmingWorld friendly #PulledPork smells yuk! Hope it tastes better! #Dinner #FoodInspiration #fdbloggers "

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"Bolognese the original!!!! #food#italy#italian #italianchef #chef #italianfood#instafood #kitchen #foodblogger#food… https://t.co/68G1KhGHnL"

africanfoodyummy @africanfoodyum2
"Lunch Time | Yam Chips & Mackerel Sauce #lunch #yam #mackerel #sauce #foodinspiration #thursday… https://t.co/y0HjdhMz6C"

Nadia Melford @NadiaMelford
"NO #pizza FOR YOU!. #instafood #foodphotography #foodinspiration https://t.co/TZWNTn9MlL https://t.co/TSIQ3IGVL7"

Nadia Melford @NadiaMelford
"Indian Town Will Be #vegetarian For 17 Days. #indianfood #foodinspiration https://t.co/xnMtYix2Aq https://t.co/6etamoQt6P"

Rose Toa @ross_toa
"Stone Brewing plans craft beer hotel. #drinks #foodinspiration #organic https://t.co/Tf5UsFNxKP https://t.co/fT0fZIf7nr"

Arjan de Boer @Arjantweets
"Yeah! Weer mooier dit jaar #tml17 @foodinspiration https://t.co/q7rWPoYDyE"

Arjan de Boer @Arjantweets
"Wij ook weer @foodinspiration meet-up? https://t.co/6mAsuenEe6"

Agenda