http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Vegan contest

26 juni 2014    Femke van den Heuvel   

Blogger @VlamIndePan won zilver in de internationale wedstrijd The vegetarian change in Milaan. Gefeliciteerd!

Wat is mooier dan een prachtig ogend verrassend gerecht met fantastische smaken? Wat is mooier dan een gerecht met passie en nieuwe texturen
Eindelijk weet ik het antwoord. Niet dat ik het eigenlijk niet wist, onbewust wel. Maar soms komt iets maar langzaam naar boven drijven. Ik heb altijd het idee gehad schizofreen te zijn. Nu zal je denken: waar gaat dit verhaal naartoe? Lees nog even verder en het wordt duidelijker.

Ik hou namelijk van eten, van mooi eten van spannende combinaties, van nieuwe smaken. Maar toch heb ik me vaak leeg gevoeld na een prachtig diner ergens in een restaurant. Kunst op je bord, mooie smaken, super attente bediening , maken voor mij geen prijswinnend gerecht. Ik wil namelijk niet alleen gevuld worden, maar ook gevoed!. Voeding blijft natuurlijk de bron van je energie, het is de motor van je lichaam.

Mag het wat spannender?
Op mijn zoektocht naar andere invalshoeken van eten ben ik veel mooie initiatieven en filosofieën tegengekomen. Van vegetariër naar veganist, van macrobioot tot yogi, van rawfoodie tot leven van het licht. Bij allen heb ik wat gevonden, maar miste ik ook iets. Want hoe voedzaam en lekker een bordje linzen ook mogen zijn, het knaagde aan me: Mag het wat spannender?

Waarom kan gastronomisch plezier niet samen gaan met gezondheid en duurzaamheid? Ik bleef vaak alleen met deze vraag. En nu dit weekend knalde het los in Milaan: The vegetarian change. Koks uit heel Europa kwamen bijeen in Milaan om onder leiding van Pietro Leemann, eigenaar van het enige vegetarische sterrenrestaurant van Europa twee plantaardige gerechten - een voorgerecht en een nagerecht - te bereiden met louter lokale ingrediënten.

De jury
De zeer indrukwekkende jury beoordeelde niet alleen op smaak en presentatie, maar ook op duurzaamheid en voedingswaarde. In de jury Pietro Leemann van restaurant Joia,; schrijver over voeding en gezondheid Marco Bianchi; duurzaamheidsexpert Lorenzo Sonognini; opinion leader in de catering industrie Davide Paolini; and Luca Sacchi, een sterrenchef die zelf geen vegetariër is en de maestro van de Italiaanse keuken Gualtiero Marchesi

Wat een uitdaging! Want zoals in mijn vorige blog aangegeven: louter Hollandse producten, betekent ook geen zout, geen suiker, geen olijfolie geen soja geen specerijen geen citrus en in de regelementen stond: geen ui en knoflook om maar wat te noemen. And I loved it, want juist deze uitdaging maakt dat je op zoek gaat, dat je je kennis aanspreekt, je creativiteit, dat je nieuwe wegen inslaat, nieuwe producten leert kennen en nieuwe producenten. En juist daarmee heb ik indruk gemaakt op de jury.

Een stukje uit de juryrapport:
“Als voorgerecht zette Femke een kleurrijk gerecht : lava van voorjaarsgroentes voor. De marinades waarin een deel van de groente bereid waren, onder andere op basis van duindoorn en kombucha, vond de jury sensationeel. Femke werd geprezen om de beheersing van haar technieken en het creatieve gebruik daarvan. Ook het gebruik van louter Nederlandse biologische ingrediënten werd gewaardeerd. In het hoofdgerecht sprongen vooral de tempeh van Nederlandse peulvruchten en de zeewiercrackers in het oog. Verder was de jury lovend over Femke's kennis van haar leveranciers: van alle grondstoffen kent ze de niet alleen de telers, maar ook de productiewijze en de impact ervan op het milieu. Ook de kennis over voeding en gezondheid maakte indruk.”

Dus nu weet ik het antwoord op mijn eerste vragen: Wat is mooier dan een prachtig ogend gerecht met fantastische smaken? Een prachtige ogend gerecht met fantastische smaken, voedingswaarden en respect voor milieu en dier en mens op je bord.

Ik had al gewonnen, toen ik geselecteerd werd om in Milaan te mogen koken. Tussen al deze sterrenkoks te staan met echte visie, met echt prachtig eten, deze koplopers in de nieuwe gastronomische stroming. En wat hebben ze me geïnspireerd! De kroning, beloning, herkenning en erkenning was mijn geheel onverwachte tweede prijs! Hier spreekt een geheeld mens en ik kan nu echt zeggen: you never walk alone.

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Frank Lindner @Frank_Lindner
"Oeh la la, new @foodinspiration #wheels in the making. Thnx @Signmatch! https://t.co/hQHFmpjdV7"

Anke Olthoff @AnkeOlthoff
"RT @foodinspiration: Foodtrend #02 voor 2018: De revival van het souper. De drie-eenheid ontbijt-lunch-diner wankelt. Gasten willen op iede… "

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Success. Second #cookingstream in the books! Next one on Thursday! #cookies pics to come #soon ❤️ 🍤🍝🍭 ❤️ #food… https://t.co/AM5QlBcBB3"

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been… https://t.co/JBnW8iUGaf"

Food Inspiration @foodinspiration
"Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Jannes Stelling  @koeienboerjames
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

De Nieuwe Winkel @denieuwewinkel
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

Food Inspiration @foodinspiration
"#Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het… https://t.co/vmSMNDSuDR"

jpe @jpe485
"@foodinspiration #sportjuweel: wel verdiende winnaar Seppe👍🏽 "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #02: Ontbijt, lunch, souper. https://t.co/iuzPxhh7HS"

Agenda