http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.fr http://www.foodinspiration.com

Het succesingrediënt

26 juni 2014    Krystel Sprietsma   

HELP! Wat is nou toch het succesingrediënt voor een winstgevende food-onderneming?

Veel food ondernemers geven de crisis de schuld van teruglopende omzetten… yeah right! Ik sprak hierover met Pioneer Jos van Bar/Bistro Joseph & Josephines Cocktails. Jos heeft laten zien met zijn mooie bar/bistro dat je juist in tijden van crisis wél succes kunt hebben en zelfs ruimte tot uitbreiding!

Jos gaf mij het stokje door om te gaan bloggen, en mijn topic luidt: 

Hoe komt het dat veel ondernemers, juist in de crisisperiode, wél succes kunnen vieren?

Visualiseer een snoepwinkel, je eigen snoepwinkel, hoe leuk?! Je probeert onderscheidend te zijn doordat je mega klantvriendelijk bent. Je voert een groot en divers assortiment, voor ieder wat wils! Toch haal je niet de omzet die je voor ogen had. Je denkt, misschien toch maar andere dingetjes erbij verkopen.

Misschien Oud-Hollands snoep, dat is voor de oma’s leuk. Maar naast al die harde snoepjes moeten we ook iets aanbieden voor het gebit van die oudere doelgroep, een wafelapparaat biedt uitkomst!

En laatst kwam een aardige verkoper in de winkel, die kinderfietsjes in de aanbieding had. Kinderfietsjes in de verkoop erbij, dat is misschien een extra trigger is om meer kinderen binnen te krijgen.

UItblinken in...
Maar, waar blinkt deze snoepwinkel nu nog in uit? Wat is de reden dat die klant speciaal bij hem binnen loopt? Voor die fijne klantvriendelijkheid? Een duidelijk teken dat de ondernemer in bovenstaande situatie alleen maar bergafwaarts gaat. 

In wanhoop probeert hij van alles, maar is zich er niet van bewust dat hij een Winkel van Sinkel is geworden. Het is totaal onduidelijk wat hij nu verkoopt. Wat is er in deze winkel zo speciaal waarvoor de klant binnenloopt?

Het succesingrediënt
Twee jaar geleden woonde en werkte ik vanuit Barcelona. Ik zag winkels waar klanten graag in de rij staan en de tijd nemen om daar iets te ‘mogen’ kopen. Ja echt, die winkels zijn er!

Zo liep ik op een bewolkte dag in november langs een winkel waar ik een gekke naam op de pui zag: Papabubble. Gezellige drukte in de winkel, een heerlijke zoete lucht. Ik werd van nieuwsgierigheid naar binnen gezogen. Het bleek een snoepwinkel.

Maar waarom zo veel publiek in dit kleine winkeltje? Ik zag twee creatieve ‘snoepmakers’ midden in de winkel bezig met plakkerig gelei. Zo te zien heavy spul. Mijn verbazing was groot toen ik zag wat die grote plakkaten gelei uiteindelijk werden…, namelijk ienie minie liefelijke snoepjes!

Handwerk
De hele winkel ademt passie voor snoep. De shopmanager vertelde me dat alle bijzondere snoepjes in deze winkel gemaakt zijn met simpele ingrediënten als suiker, water en glucose. 'Wij maken de mooiste creaties.... en dit alles met onze eigen handen.'

Ooo wow! Ik ben verkocht! Natuurlijk moest ik een potje snoepjes kopen voor mijn moeder (ze kwam me een week later bezoeken in Barcelona). En ja, ook voor Wendy, ze zou helemaal verliefd worden op deze schattige snoepjes. Voor haar liet ik ‘lieve vriendin’ erin verwerken. Ja, óók teksten verwerken ze in die tiny snoepjes, unbelievable!

Hoe ontdek je jouw succesingrediënt? Waar blink jij in uit? Waarom zou de klant omrijden om naar jouw winkel of onderneming te gaan? 

Even stil staan
Het is enorm lastig om heel kritisch naar je eigen onderneming te kijken. Je zit er namelijk dag en nacht middenin. Je werkt je drie slagen in de rondte en hebt eigenlijk geen tijd om hierbij stil te staan. Heel herkenbaar, ook voor mij. Terwijl het zoooo belangrijk is om af en toe eens afstand te doen.

Het is noodzaak zo nu en dan even uit je eigen onderneming te ontsnappen. Ik hoor je al denken, daar heb ik toch helemaal geen tijd voor? Maar wil je dan niet ontdekken hoe je meer winst uit je onderneming kunt halen? Stilstaan is achteruit gaan, klinkt als een cliché, maar oooh zo waar!

Food Inspiration speelt hier goed op in met het mooie event Food Unplugged, waarmee je per fiets een aantal speciaalboeren bezoekt. Wie wordt mijn fietsbuddy op 12 juli? ;-)

Kijk voor meer info op de website van Food Unplugged. 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Barry @use_your_loaf
"RT @Councilestate1: Really looking forward to this afternoons cookery class! Still time to jump on board and join us! #FoodInspiration😊#Foo… "

Alice Morris @realAliceMorris
"RT @Councilestate1: Really looking forward to this afternoons cookery class! Still time to jump on board and join us! #FoodInspiration😊#Foo… "

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"Escribe Te !!! #food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood#instafood #kitchen #foodblogger#foodinspiratio… https://t.co/ZNrbcgHTAK"

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"#food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger #foodinspiration… https://t.co/rG1NWvMHX9"

NewcastleCan @NewcastleCan
"RT @Councilestate1: Really looking forward to this afternoons cookery class! Still time to jump on board and join us! #FoodInspiration😊#Foo… "

CouncilEstateCook @Councilestate1
"Really looking forward to this afternoons cookery class! Still time to jump on board and join us! #FoodInspiration😊… https://t.co/iGejV5EvNP"

Food Inspiration @foodinspiration
"Recap #FoodUnplugged! Barefood luxury met ruim 600 #food #professionals op het kazerneterrein in Ede. Check it out!… https://t.co/IxEXnS5PIx"

Adam Peterson @Adomelis
"RT @Ocado: Need dinner inspiration? Try this tasty warm salad: #FoodInspiration https://t.co/8D5xIh7LpC https://t.co/dHfK5bVgIM"

Javier López Romero @Superfotero
"Mi versión del "Arroz tres delicias" #recipes #recipe #receta #comida #food #recetas… https://t.co/eWbzD00t6Q https://t.co/wM5x0HWo4Z"

Natascha Kooiman @nataschakooim
"@FoodInspiration lanceert campagne OVER DE VLOER BIJ DE BOER! Daarmee biedt ze de boerenproducten van ons land de er… https://t.co/ZpkWYJD8Lv"

Agenda