http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

De lente voorbij

25 juni 2014    Thomas Luttikhold   

Blogger @ThomasLuttik over de laatste lentezon, de laatste asperges en het rode fruit dat de zomer inluidt.

Op het moment van schrijven is het 21h19. Ik zit op het balkon met een biertje en een bakje frambozen. Geen goede combi, maar dat constateer ik te laat. Buiten is het nog licht. Opvallend licht zelfs. Vandaag, de 21ste juni, is het de langste dag van het jaar. Het is het moment tussen de lente en de zomer. We zwaaien de lente uit en zeggen een klein jaar gedag tegen veel producten die de lente rijk is. Daarna verwelkomen we de zomer, een nieuwe oogst en daarmee ook een nieuw scala aan producten. Het is letterlijk tijd voor een nieuw seizoen.

Bourgondisch Brabant
Nog geen week geleden zat ik in de bus. De bus reed door dorpen waarvan ik het bestaan niet wist: Eerde, Wijbosch en Den Dungen. De kenner weet dat ik door het Brabantse platteland aan het toeren was. Onderweg zag ik vaak een bord met de tekst: ‘asperge fietstocht’. Eerst lekker fietsen en daarna asperges happen. Heerlijk dat bourgondische Brabant. Uit het ‘Nederlandse goud’ wordt maar al te graag een slaatje geslagen. Helaas niet voor lang meer. Het seizoen stopt traditioneel drie dagen na de 21ste juni. Na St. Jan is het weer driekwart jaar wachten op het beste wat culinair Nederland te bieden heeft.

Gelukkig heeft de zomer ook veel goeds te bieden: rood fruit!! Ook al zwerft de bier-framboos smaak van zo-even nog in mijn mond, het wordt gecounterd door mooie herinneringen. Herinneringen aan een mooie zwoele zomer. Als klein plorkje ging ik vaak frambozen plukken in eigen tuin. Een zeer intensieve bezigheid het een laag rendement. Althans voor mij, want ik had door mijn lompheid de helft van de frambozen geplet tijdens het plukken. Niet voor kinderhandjes gemaakt dus, maar ik vergeet nooit hoelang mama mijn kleverige handjes schoon zat te schrobben of hoe lekker ze smaakten. Voor mij de smaak van de zomer.

De zonnewende
Het moment dat de zon ´terug´ gaat naar de evenaar wordt ook wel de zonnewende genoemd en luidt daarmee een nieuw seizoen in: de zomer. In veel landen gaat dit gepaard met een groot feest. Helaas doen wij hier in Nederland niet aan mee en geniet het weinig bekendheid. Terwijl dit unieke moment diep in onze culturele identiteit geworteld zit. Zowel de asperge fietstocht als mijn mooie herinneringen aan rood fruit in de zomer is mijn culturele bijdrage aan het erfgoed. En geloof me, ik ben echt niet de enige die hieraan bijdraagt.

Op het moment van schrijven zit ik nog op het balkon. Neem ik een framboos en toch nog een slokje bier. Het is momenteel 22h05 en het was zojuist nog licht. De lente voorbij.

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Nard Clabbers @NardClabbers
"RT @nataschakooim: Voedselveranderaars en gamechangers gezocht! Wie hoort er in de #food100!? Aanmelden kan nog! @AgrifoodCapital @foodinsp… "

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"#food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger #foodinspiration… https://t.co/TZkOacMkFa"

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"#food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger #foodinspiration… https://t.co/zaweRaAoWs"

Nicole Kleuskens PS @nicolekleuskens
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Natascha Kooiman @nataschakooim
"Voedselveranderaars en gamechangers gezocht! Wie hoort er in de #food100!? Aanmelden kan nog! @AgrifoodCapital… https://t.co/qSSkejETBE"

ElskeTweet @ElskeTweet
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

WeAreFood2018 @WeAreFood2018
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Routt Badger @routtbadger
"Katie Seaver: How To Stop Eating So Much After.... #foodinspiration #foodstyling #eat https://t.co/Z7uCKM7pxg https://t.co/rLSVsgywG0"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @FoodserviceNW: @foodinspiration is op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via fo… "

Agenda