http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

AIDA nog springlevend!

17 juni 2014    Sabine van Wylick   

Het AIDA-model, ken je dat nog? Het oude marketingmodel doet het nog steeds!

Net als bij een mooi gerecht, gaat het ook bij marketing om de kunst van het verleiden. Gelukkig zijn daar hulpmiddelen voor zoals het AIDA-model, een marketingmodel, waarbij vier essentiële stappen van een reclame-uiting doorlopen worden: Attention, Interest, Desire en Action. Het model stamt al uit 1925, volgens enkele deskundigen is het zelfs nog veel ouder. Alhoewel de tijd natuurlijk ontzettend is veranderd, staat het model ook vandaag de dag nog steeds als een huis.

De A van Attention
Wil je je product of dienst graag verkopen, dan moet je eerst de aandacht trekken. In postmailings doen we dat bijvoorbeeld door iets toe te voegen in de envelop (de bekende ‘bobbel’ in de envelop) of door een aantrekkelijke kopzin bovenaan de brief te plaatsen. In e-mailings moet vooral de onderwerp-regel de aandacht trekken. Besteed hier daarom veel aandacht aan, hier bepaalt de lezer immers of hij de mailing gaat bekijken.

De I van Interest
Als we de aandacht van de lezer getrokken hebben, moeten we zijn belangstelling gaan wekken. De lezer moet zich herkennen in de geschetste problematiek. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld een vraag te stellen in de trant van: 'Heeft u ook altijd last van..?' gevolgd door de oplossing voor het probleem: jouw product of dienst. Probeer je te verplaatsen in de lezer en je af te vragen voor welk probleem jíj de oplossing kunt bieden. 

De D van Desire
Nu zijn we aangekomen bij het omschrijven van de meerwaarde van jouw product of dienst. Wat zijn de voordelen (de USP’s) en waarom is jouw product/dienst de beste oplossing? Nu moeten we de lezer echt warm maken, zodat hij denkt: 'Ja, dit moét ik hebben!' Online kun je hier alles uit de kast halen: filmpjes, klantentestimonials, afbeeldingen maar denk ook aan een aantrekkelijke aanbieding.

De A van Action
Als we de lezer geïnteresseerd hebben gekregen, moeten we hem of haar bewegen om daadwerkelijk tot koop over te gaan. Vertel waar het product te verkrijgen is en maak het de klant zo gemakkelijk mogelijk. 'Bestel hier', 'Bel mij voor een offerte' of 'Kom snel naar onze winkel' moeten de lezer aanzetten tot actie.

Makro
Een goed voorbeeld van foodspecialist Makro [pdf] viel vorige week in mijn eigen brievenbus. Opsteller van de brief is CRM marketeer Remco Putman: 'Wij maken veel gebruik van mailings, zowel online als via de post. Met deze mailing wilden we vooral nieuwe klanten werven en ze naar de winkel trekken met een kortingsactie.' Heeft Remco nog tips? 'Stop niet teveel boodschappen in een mailing, want dan wordt de brief te lang en sla je de plank mis. Besteed ook tijd aan het testen van een mailing bij je doelgroep. Zo weten wij dat voor ons dinsdag de beste dag is voor postmailings.'

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Nard Clabbers @NardClabbers
"RT @nataschakooim: Voedselveranderaars en gamechangers gezocht! Wie hoort er in de #food100!? Aanmelden kan nog! @AgrifoodCapital @foodinsp… "

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"#food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger #foodinspiration… https://t.co/TZkOacMkFa"

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"#food #italy #italian #italianchef #chef #italianfood #instafood #kitchen #foodblogger #foodinspiration… https://t.co/zaweRaAoWs"

Nicole Kleuskens PS @nicolekleuskens
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Natascha Kooiman @nataschakooim
"Voedselveranderaars en gamechangers gezocht! Wie hoort er in de #food100!? Aanmelden kan nog! @AgrifoodCapital… https://t.co/qSSkejETBE"

ElskeTweet @ElskeTweet
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

WeAreFood2018 @WeAreFood2018
"RT @foodinspiration: Wij zijn op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via https://t.c"

Routt Badger @routtbadger
"Katie Seaver: How To Stop Eating So Much After.... #foodinspiration #foodstyling #eat https://t.co/Z7uCKM7pxg https://t.co/rLSVsgywG0"

Arjan de Boer @Arjantweets
"RT @FoodserviceNW: @foodinspiration is op zoek naar de voedselveranderaars van vandaag en de gamechangers van morgen! Meld je/ze aan via fo… "

Agenda