http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Sapori originali

16 juni 2014    Femke van den Heuvel   

Blogger @VlamIndePan strijdt op 22 juni om een internationale titel in Milaan. Haar wapen? Hollands glorie!

Dacht je alles wel zo’n beetje gehad te hebben, nu we de biologische, pure en vegetarische markten met z’n allen hebben omarmd? Niets is minder waar: voeding en gezondheid blijven het gesprek van de dag, met iedere week nieuwe ontwikkelingen. Dacht je goed bezig te zijn met je groene smoothie met spinazie, had je allang aan de groene koffie moeten zitten!

Back to...
Het lijkt erop dat we te maken hebben met een nieuwe generatie, een soort globetrotter die - teruggekeerd van vele reizen - ons eigen landje weer weet te waarderen. Deze wereldreiziger vraagt zich hardop af waarom hij quinoa zou eten uit Zuid-Amerika, waar de prijzen zo hoog geworden zijn dat de lokale bevolking het niet meer kan betalen. De globetrotter bekijkt het eigen product met een toeristisch oog, maar ziet wel het grote geheel. Hij realiseert zich dat zijn gedrag invloed heeft op de aarde en gaat dus plantaardig. Tevreden knabbelt hij op wat boerenkoolchips en viert hij zijn Hollandse afkomst.

Klinkt dit wel heel erg back to the seventies? Vrees niet. We gaan weliswaar voor kwaliteit van dichterbij en we hebben het weer over zelfvoorziening en terug naar de natuur, maar dan wel op onze eigen en vooral eigentijdse wijze. Denk IPhone met wifi op de natuurcamping. En dus is het heel normaal dat je op een betere boerderij geniet van een plantaardig vijfgangendiner op designservies met een exquise wijntje, uiteraard bereid door een sterrenkok. En - hoe kan het ook anders - met eigen, oer-Hollandse producten!

The vegetarian chance
Zo organiseert Steinbesser in het Lloyd Hotel in Amsterdam een dergelijk event onder de naam Steinbeisser Experimental Gastronomy.
En Pietro Leemann van Joia in Milaan (het eerste vegetarische restaurant met ster) organiseert een internationale kookwedstrijd met als thema puur plantaardig met lokale producten: The vegetarian chance. Ik geef het ook maar meteen toe: ik ben er apetrots op dat ik tussen de tien beste internationale chefs met sterren mag staan.

Wat ik daar ga doen? Nederland vertegenwoordigen natuurlijk! Ik ga koken met de mooiste producten die ons land voortbrengt en waar we vaak - volkomen ten onrechte - aan voorbij gaan. Zo hebben we in Nederland weliswaar geen zout, maar we hebben wél waddenzout.

Ook hebben we onze eigen appelstroop, dat natuurlijk een superleuk alternatief is voor suiker, met haar interessantere, complexere smaakontwikkeling. En ben jij ook zo gewend aan je Italiaanse of Griekse olijfolie, vervang deze dan eens door onze eigen Hollandse hazelnoot- of walnootolie. Enorm rijk van smaak en vol goede voedingsstoffen. Reken maar dat je salade er blij van wordt! Of vervang de avocado in je smoothie eens door duindoornbessen, kersen of rabarber. De zomer in je glas!

Ook technisch gezien kunnen we veel: zo hebben we zuring om zuursmaken te verhogen en zeewieren uit de oosterschelde en zilte groenten van Texel voor de umamismaak en ook zouttonen. En o ja, wat denk je van onze ongelooflijk grote variëteit in onvergetelijke groentes…Je merkt het al, ik raak op dreef - en heel trots! - als ik aan ons Hollands glorie denk.

Ode aan Holland
En ja, misschien trek ik tijdens dit feestje mijn stoute schoenen wel aan…de ode aan Holland brengende houten klompen op hakken van Victor & Rolf uit 2007. Fantastisch hoe het duo Hollands Glorie destijds de hele internationale fashionworld het nakijken gaf met hun niet-te-kopiëren-want-valt-op-als-je-niet-van-Dutch-origine-bent-collectie.

Dit gezegd hebbende, begrijp jij direct mijn ambitie: ik ga in Milaan hetzelfde doen, maar dan met food. Want dat is waar het hier om gaat: sapori originali. En hoe je die het beste tot z'n recht laat komen.  

De ideeën van Femke zijn verwoord door Mirjam Jansen.

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Frank Lindner @Frank_Lindner
"Oeh la la, new @foodinspiration #wheels in the making. Thnx @Signmatch! https://t.co/hQHFmpjdV7"

Anke Olthoff @AnkeOlthoff
"RT @foodinspiration: Foodtrend #02 voor 2018: De revival van het souper. De drie-eenheid ontbijt-lunch-diner wankelt. Gasten willen op iede… "

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Success. Second #cookingstream in the books! Next one on Thursday! #cookies pics to come #soon ❤️ 🍤🍝🍭 ❤️ #food… https://t.co/AM5QlBcBB3"

🏴‍☠SantaAna ThePirateQueen @anatlus89
"Finished my yummy dish of #shrimpscampi with #linguine #pasta on stream earlier tonight! #Cooking streams have been… https://t.co/JBnW8iUGaf"

Food Inspiration @foodinspiration
"Lunch & inspiratie over de reis naar een duurzamer foodaanbod van #Bakerstreet op ons HQ. https://t.co/nsHcz7BpRG"

Jannes Stelling  @koeienboerjames
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

De Nieuwe Winkel @denieuwewinkel
"RT @foodinspiration: #Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om… "

Food Inspiration @foodinspiration
"#Foodtrend #03 voor 2018: Viva terroirisme! Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het… https://t.co/vmSMNDSuDR"

jpe @jpe485
"@foodinspiration #sportjuweel: wel verdiende winnaar Seppe👍🏽 "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @MaaikedeReuver: Foodtrends voor 2018 gepresenteerd door @foodinspiration. Foodtrend #02: Ontbijt, lunch, souper. https://t.co/iuzPxhh7HS"

Agenda