http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Koken in de cloud

13 juni 2014    Frank Lindner   

Waar is nog echte hiërarchie? In de keuken! Chef is de baas, toch? @Frank_Lindner vraagt het zich af.

In de meeste restaurantkeukens heerst een duidelijke pikorde onder de mensen die er buffelen. Hij (heel soms zij) met de meeste jaren relevante werkervaring, diploma’s en strepen staat aan het hoofd van de roedel. In de keuken moet een duidelijke machtsverdeling en strikte helderheid over de beslisbevoegdheid zijn. Wanneer er in een keuken meerdere kapiteins aan het roer van het schip staan dan gaat het niet goed. Als er een overlegcultuur heerst met genoeg ruimte voor discussie en reflectie dan krijgt geen enkele gast te eten. Laat staan op de juiste temperatuur en smaak.

Collectief
Toch staan we misschien wel aan de vooravond van het uitsterven van de keukenhiërarchie zoals we die tot nu toe gewend zijn. Er is onlangs een initiatief gelanceerd waarbij het kookproces wordt aangestuurd door een collectief op afstand. Mensen zijn niet eens meer in de keuken aanwezig. Ontwerpers Christian Isberg en Petter Johansson en chef-kok Carl Berglöf uit Zweden bedachten samen met de Deense programmeur Lasse Korsgaard het Collaborative Cooking systeem. Hoofdvraag van de heren is of het altijd zo moet zijn dat er fysieke aanwezigheid van een mens nodig is om te kunnen koken. Niet dus, zo luidt hun voorlopige antwoord.

Knikkerbaan
Koken in de cloud, hoe werkt dat? Door een houten stellage lopen plastic buizen en hangen trechters. Her en der zijn kantelbare houders geplaatst. Deze zijn gevuld met in totaal 35 producten en ingrediënten. De opstelling van het Nordic kwartet doet me nog het meest denken aan de knikkerbaan van vroeger. Via een online platform kunnen maximaal vijf deelnemers - apart van elkaar en anoniem - bepalen wat en hoeveel van een ingrediënt in een grote kookpan onderin de stellage moet komen. Onder de pan staat een op afstand te controleren hittebron. Ook heeft men de mogelijkheid om in de pan te roeren. De opdrachten en commando’s worden gemonitord door een lampje en een bonnenprinter dat alle input uitspuugt op een lange sliert papier. Zodra het lampje brandt, doet iemand een aanpassing in de bereiding.

Binddraadje
Vooralsnog is Collaborative Cooking een onderzoeks- en demonstratieopstelling. Keukenbrigades hoeven niet te vrezen voor hun hachje als straks het online collectief verantwoordelijk wordt voor wat er wordt gekookt. Laat de restaurantbranche en horeca voor altijd een branche van mens tot mens zijn, die fysiek aanwezig zijn en oogcontact met elkaar kunnen maken. Dat zal waarschijnlijk nog wel zo zijn en blijven. Want wie van de online deelnemers aan de andere kant van de wereld heeft dat binddraadje in de pan laten zitten?

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Loren Spee @loren_spee
"John Mariani: Oregon #wine Pioneer David Adelsheim Promises.... #foodinspiration #foodpic https://t.co/IIsjrG5ah6 https://t.co/vDzYn6DM2l"

Berry Rops @BerryRops
"RT @foodinspiration: Leuke persoonlijke blog van @MWMRol van @Rabobank over de campagne #overdevloerbijdeboer / By Food Inspiration https:/… "

Jaymee @_TheMumDiaries
"Making @SlimmingWorld friendly #PulledPork smells yuk! Hope it tastes better! #Dinner #FoodInspiration #fdbloggers "

Chef G. Imperato @Chef_Imperato
"Bolognese the original!!!! #food#italy#italian #italianchef #chef #italianfood#instafood #kitchen #foodblogger#food… https://t.co/68G1KhGHnL"

africanfoodyummy @africanfoodyum2
"Lunch Time | Yam Chips & Mackerel Sauce #lunch #yam #mackerel #sauce #foodinspiration #thursday… https://t.co/y0HjdhMz6C"

Nadia Melford @NadiaMelford
"NO #pizza FOR YOU!. #instafood #foodphotography #foodinspiration https://t.co/TZWNTn9MlL https://t.co/TSIQ3IGVL7"

Nadia Melford @NadiaMelford
"Indian Town Will Be #vegetarian For 17 Days. #indianfood #foodinspiration https://t.co/xnMtYix2Aq https://t.co/6etamoQt6P"

Rose Toa @ross_toa
"Stone Brewing plans craft beer hotel. #drinks #foodinspiration #organic https://t.co/Tf5UsFNxKP https://t.co/fT0fZIf7nr"

Arjan de Boer @Arjantweets
"Yeah! Weer mooier dit jaar #tml17 @foodinspiration https://t.co/q7rWPoYDyE"

Arjan de Boer @Arjantweets
"Wij ook weer @foodinspiration meet-up? https://t.co/6mAsuenEe6"

Agenda