http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Zwarte schorpioen als lunchtip

3 juni 2014    Nick Twaalfhoven   

Blogger @dutchfooddesign over het eten van zwarte schorpioenen, als food relikwie voor dappere testosteronmannen.

Bangkok, Kao san road. Oftewel, backpackers heaven, waar menig mooi reisverhaal in Azië begint. Hier verzamelen alle categorieën reizigers zich. De backpackers die op zoek gaan naar hun spirituele ik, de studentikoze comazuiper, de 60+ pensioenverteerder en ik: de neutrale, tikkeltje toeristische toeschouwer en avonturier.

Wanneer de schemer valt en de lampionnen ontwaken, stroomt Kao san road vol. Wie zich hier bevindt, accepteert automatisch het feit dat je om de 60 seconden wordt benaderd met toeristische meuk. Houten kikkers, laserpennen, aanstekers en gefrituurde schorpioenen. Jazeker, de gefrituurde schorpioen is een uitstekend idee geweest van een kwieke business Thai.

Dappere testosteronmannen
Het arme beestje dient als food relikwie voor dappere testosteronmannen. Zij kunnen namelijk indruk maken met het verorberen ervan. Als 'I dont give a fuck' dude, lekker bij het biertje. Waar een imaginair tekstwolkje bij te zien is met de tekst; zien jullie dat meisjes? Deel met mij het bed vanavond.

Of ze zijn de ongelukkigen, omdat ze een weddenschap hebben verloren van hun aangeschoten dispuutsvrienden en de schorpioen zou hun gezicht kunnen redden.

De schorpioen is alles behalve een serieus bedoelde culinaire boodschap. Terwijl bij mij wel de vraag opborrelde, of een geleedpotige net zo'n proteïnebom is als een insect? Het humane voordeel van een meelworm oppeuzelen is dat hij niet zielig is (tenzij je dat lieve kronkelende lijfje woest aandoenlijk vindt). De karakteristieke schorpioen heeft wat meer sexapeal, dat is in ieder geval een voordeel voor hem.

Mijn vrouw opperde dat zo'n schorpioen nooit gezond kan zijn, omdat hij een gifzwarte kleur heeft en 'zwart eten is niet gezond', zo had ze van haar keurige ouders geleerd. Wat ik me kan herinneren omdat de zwartgeblakerde randjes van haar tosti altijd netjes eraf werden geschraapt. Ik vertelde dat dat kwam door koolstofmoleculen, ionen en foute verbindingen, ze knikte instemmend.

Heroïsche backpackersdaad
Ik moest in ieder geval een hapje proeven om ook een culinair objectieve mening te kunnen vormen. Dit was tevens de eerste keer dat ik moest onderhandelen voor mijn eten. Van 200 baht afgedwongen naar 80 bath, omgerekend 2 euro. Bij het afbreken van de staart (waar netjes de angel uit geknipt was) zag ik iets wat me alleen deed denken aan rot eten (ruik even aan je prullenbak, waar nog de garnalenschillen van de vorige dag in liggen). Een klein hapje dan, zei ik tegen mezelf, overtuigd van het idee dat het eten van dit beest mij sowieso minimaal een placebo voedselvergiftiging zou opleveren. Het hapje deed me denken aan de vogelspin van vier jaar geleden in Cambodja. Zoutig, sjalotten olie, en een rare combinatie van kippig en nootig vlees.

Helaas heb ik de rest van het beestje naast me neergelegd. Deze schorpioen is niet gestorven voor een heroïsche backpackersdaad. Maar voor een eervolle column.  

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Conceptional @Conceptional
"RT @foodinspiration: Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe ster… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe s… https://t.co/p8bkYKj8bg"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/IJ2l5wZzNK"

Penny @fiddleysticks
"People of Twitter, I need healthy snack inspiration. Currently eating far too many biscuits! #foodinspiration #healthysnacks #helpplease "

Velour Imports @velourimports
"CARICOM pledges over US$2-billion at UN Conference #LoveMyBermuda #WeAreBermuda #eatfortheinsta #foodinspiration… https://t.co/GYkuLSKxZG"

WeAreFood2018 @WeAreFood2018
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Louise-Jane🎗 @louisecleaver
"Just watched Rick Stein’s ‘Road to Mexico’. Loads of inspiration for #tacos 🌮 - might try making a vegan version so… https://t.co/rkmeOgKEwl"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/TPQx7dV25S"

Eat Sip Trip @Eat_Sip_Trip
"Sinfully sweet chocolate crepes with chocolate cream, banana, blackberry, blueberry, pomegranate seeds & melted cho… https://t.co/eV9MRwREbQ"

🏴‍☠PirateQueenAna @anatlus89
"Thank you #HEB my work provided us with an early #Thanksgiving lunch! #soyummy ❤️ ☄️ #Turkey #stuffing #corn… https://t.co/7IyjLLHFLS"

Agenda