http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Superfood: modegril of wonderpil?

2 juni 2014    Esmee Kohler   

Nieuw in ons blogteam is @esmeedia. Welkom! Haar aftrap: Superfoods, modegril of wonderpil?

'Een aantal weken geleden las ik een verontrustend bericht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft een aantal klachten gekregen van consumenten die na het eten van Gojibessen moesten overgeven, maagpijn kregen of diarree. Deze Gojibessen zijn afkomstig uit Azië en worden verkocht als superfood omdat ze vol met antioxidanten, vitamines en mineralen zitten. De oorzaak is nog onbekend, maar ik moest denken aan mijn jeugd waarin ik werd gewaarschuwd voor de rode besjes die aan struiken en bomen groeien. Die mocht ik absoluut niet opeten omdat ze giftig waren. Betekent dit dat wij onszelf stiekem aan het vergiftigen zijn omdat Gojibes nu eenmaal een fancy woord is dat goed valt onder de young urban professionals? Dat brengt mij meteen op een andere vraag: in hoeverre is superfood nu echt zo gezond? Is het een hype of de toekomst? Ik zocht naar een antwoord.'

Functioneel voedsel
'De term ‘superfood’ wordt voor het eerst gebruikt door Aaron Moss in 1988. Hij geeft aan dat mensen kunnen kiezen voor allerlei soorten brandstof om hun lichaam te voeden, maar dat de voordelen van sommige voedingsstoffen zo groot zijn dat deze met recht ‘superfoods’ genoemd kunnen worden. In Europa wordt het aanvankelijk ‘functioneel voedsel’ genoemd maar inmiddels is de uit Amerika overgewaaide term superfood een populairder begrip. Dat klinkt ook een stuk gezelliger.

Toch blijft het een lastig woord. De term is namelijk niet wettelijk omschreven en mag door iedereen worden gebruikt. Wanneer ik mijn homemade smoothie - waarin alle restanten uit mijn keukenkastjes verwerkt zitten - dus ‘superfood’ noem is dat toegestaan. Een gemakkelijke prooi voor marketingstrategieën.'

Supergraan uit Zuid-Amerika
'Naar mijn weten consumeren wij eigenlijk al jaren superfoods. Denk aan bessen, noten, groenten en fruit. Feitelijk gaat het dus om producten met een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen en antioxidanten. De laatste jaren doet het woordje superfood echter vermoeden dat het om een geheel nieuwe productlijn gaat. Voorbeelden hiervan zijn hennepzaad, aicai bes, bijenpollen en chia zaad. Zelfs de Albert Heijn speelt hier inmiddels goed op in door een ‘helpende hand’ te bieden bij het kiezen van bewuste, vernieuwende producten. Veelal afkomstig uit exotische oorden en een dure hobby. Zo zag ik bij Radar een item over quinoa, ‘het supergraan uit Zuid-Amerika’. Door de grote populariteit betaal je inmiddels soms 6 euro voor 500 gram!

Ook in Amsterdam kan ik niet om deze rage heen en ik moet toegeven: ik ben zelf ook gevoelig voor deze marketingformule. Braaf maak ik daarom elke ochtend mijn ontbijt van havermout, soja, zaden en noten klaar. Dat ik eigenlijk geen fan ben van warme pap en dat ik mij scheel betaal aan dure producten is van ondergeschikt belang. Gek eigenlijk, want stiekem word ik misschien wel gelukkiger van een simpel kommetje Griekse yoghurt met honing.

Wat is dan die ‘trigger’ die ervoor zorgt dat ik toch overstag ga? Zijn we inderdaad zo gevoelig geworden voor vuile marketingtrucjes of gaan superfoods mijn kwaliteit van leven daadwerkelijk verbeteren? Niet als het aan het Voedingscentrum ligt. Zij zijn van mening dat superfoods niet bestaan en waarschuwen zelfs voor de gevaren. Niet één voedingsmiddel kan alle essentiële voedingsstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Oftewel: gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf is de beste manier om alle belangrijke stoffen binnen te krijgen. De vraag is of dat statement inmiddels niet een beetje achterhaald is? Kunnen we met de kennis van nu niet veel meer bouwen op een nieuwe voedingsleer waarbij juist superfoods een grote rol krijgen?'

Superfood uit eigen tuin
'Al met al geloof ik zeker dat superfoods een gunstig effect kunnen hebben op de gezondheid. Ze bevatten immers vitamines, mineralen en antioxidanten en weinig ‘slechte’ voedingsstoffen zoals verzadigd vet. Wel denk ik dat je daarvoor niet je hele bankrekening hoeft leeg te trekken. ‘Ouderwetse’, gezonde producten voldoen wat mij betreft ook prima aan de eisen. Zo zitten broccoli, aardbeien en spinazie bomvol goeds. Supervoeding hoef dus niet van super ver te komen en super duur te zijn.

Uiteindelijk blijft het hoofddoel om gevarieerde en uitgebalanceerde voeding binnen te krijgen. Wanneer jij dat graag doet met behulp van een tarwegrasshot of een handje zaden en bessen door de yoghurt is dat prima. Superfoods zijn gezond maar ook ongedefinieerd en niet altijd biologisch. Voor mij is een onbespoten kiwi ook super genoeg. Superfoods kunnen dus helpen maar mogen absoluut niet vervangen. Dat wondermiddel bestaat (nog) niet.' 

Wat is waar?
Meer lezen over superfoods, wel of niet gezond en andere feiten en fabels? Check de Wat is waar?-editie van Food Inspiration Magazine.

Reacties

Yvonne Clarissa Filius
Yvonne Clarissa Filius - 02-06-2014 09:38
"Hey Esmee, wat leuk dat je ook foodblogt. Goed artikel, helemaal mee eens! :) Groetjes Clarissa"
anonymous
Guusta Veldman - 02-06-2014 13:08
"Prettig leesbaar artikel waar ik het helemaal mee eens ben!"
anonymous
Esmee Kohler - 02-06-2014 16:36
"Dank je wel voor de positieve reacties. Fijn ook om te lezen dat ik niet alleen sta in deze kwestie. Dit bleek ook uit mijn mailbox waar ik al een aantal reacties heb ontvangen. Superfood leeft! "
anonymous
ingridwouterson - 03-06-2014 23:44
" Heel goed esmee, er wordt zo veel rotzooi verkocht voor veel te veel geeld! Iedereen kan toch even googelen op de voor en nadelen van voedingsmiddelen"

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Conceptional @Conceptional
"RT @foodinspiration: Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe ster… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe s… https://t.co/p8bkYKj8bg"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/IJ2l5wZzNK"

Penny @fiddleysticks
"People of Twitter, I need healthy snack inspiration. Currently eating far too many biscuits! #foodinspiration #healthysnacks #helpplease "

Velour Imports @velourimports
"CARICOM pledges over US$2-billion at UN Conference #LoveMyBermuda #WeAreBermuda #eatfortheinsta #foodinspiration… https://t.co/GYkuLSKxZG"

WeAreFood2018 @WeAreFood2018
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Louise-Jane🎗 @louisecleaver
"Just watched Rick Stein’s ‘Road to Mexico’. Loads of inspiration for #tacos 🌮 - might try making a vegan version so… https://t.co/rkmeOgKEwl"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/TPQx7dV25S"

Eat Sip Trip @Eat_Sip_Trip
"Sinfully sweet chocolate crepes with chocolate cream, banana, blackberry, blueberry, pomegranate seeds & melted cho… https://t.co/eV9MRwREbQ"

🏴‍☠PirateQueenAna @anatlus89
"Thank you #HEB my work provided us with an early #Thanksgiving lunch! #soyummy ❤️ ☄️ #Turkey #stuffing #corn… https://t.co/7IyjLLHFLS"

Agenda