http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Om op te eten

30 mei 2014    Frank Lindner   

We vertrouwen eerder een gek lapje in een bakje dan een verse spreeuw uit de gaard. @Frank_Lindner weet waarom.

Met de alsmaar uitdijende wereldbevolking ontstaat er een tekort aan dierlijke eiwitten. Toch zijn er in Westerse landen ook overschotten aan dieren met deze waardevolle voedingsstof. Alleen, die vangen we en gooien we daarna weg. Er kan zoveel meer. Schipholgans op drie manieren. Waterzooi van Prorail konijn, bisque van rivierkreeft uit Amsterdamse grachten. Rob Hagenouw en Nicole Schatborn van de Keuken van het Ongewenst Dier serveerden dit soort gerechten al op menig food festival.

Bitterbal van muskusrat
Chef-kok Arjan Smit van restaurant De Pronckheer in Cothen zet al een paar jaar tijdens het hoogtepunt van het kersenseizoen spreeuw op de kaart. Media-aandacht alom, want deze vogels afschieten is zielig en mag officieel niet van de wet. Onlangs stond de schijnwerper opnieuw op de chef. Nu vanwege het koken met muskusrat. In de achtergelegen rivier de Kromme Rijn wordt door het waterschap menig ‘waterkonijn’ gevangen. Om vervolgens te worden vernietigd. Kosten van het zetten van de vallen en ruimen van de beesten? Enkele honderden euro’s, per muskusrat. Chef Smit weet er wel raad mee. Bitterballen, saucijzenbroodjes en andere snacks gevuld met dit eiwitrijke vlees.

Maar helaas, Nederland is het land van de vele regeltjes. Van hoger hand is bepaald dat sommige dieren, hoewel prima te eten, niet voor consumptiedoeleinden zijn. De regels zijn krom. Spreeuw is een beschermde vogel. Wanneer hij overlast veroorzaakt bij fruittelers mag hij wel, met een tijdelijke ontheffing, worden geschoten. Maar vervolgens niet verder worden verwerkt voor consumptie. Hetzelfde geldt voor de muskusrat. Vanwege de overlast die de beesten veroorzaken aan onze heilige waterwegen is het vangen, vermoorden en vernietigen.

Tijd, energie en veel geld wordt gestoken in het vangen van alle overlast gevende beesten, maar het vlees wordt verspild. Vertel dit maar niet door aan de één miljard mensen die niet genoeg te eten hebben op deze wereld. Bovendien stond woensdag 28 mei op een en dezelfde pagina in de krant (AD Utrechts Nieuwsblad, voorpagina Utrecht katern) dat Utrecht het met tien voedselbanken niet redt, een wrange mijlpaal. Daarnaast een artikel over de doodsbedreigingen die de Cothense chef via Facebook ontvangt voor het verwerken van muskusrat en spreeuw. Wat een mismatch.

Afstand
Crux van de hele situatie is volgens mij dat we als samenleving eerder een bleek stukje vlees op een maandverbandje in vergast en geseald plastic vertrouwen, dan dat we weer eens met onze stokken en speren door de polders en sloten trekken om alles wat daar teveel leeft op te eten.
In twee generaties zijn we mijlenver van ons voedsel geraakt. Van een directe link met je eten, zoals vroeger het geval was, is tegenwoordig geen sprake meer. Vraag maar aan je ouders of ze hun oom of opa wel eens het schuurtje achter in de tuin in zagen gaan, een harde klap hoorden. ’s Avonds konijn op tafel en een bontje aan de schuurdeur.

In hooguit een eeuw zijn we vervreemd geraakt van 1,5 miljoen jaar traditie: eten wat het land te bieden heeft. Dat belooft wat voor de toekomst.

 

foto: Senjiu (CC)

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Conceptional @Conceptional
"RT @foodinspiration: Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe ster… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe s… https://t.co/p8bkYKj8bg"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/IJ2l5wZzNK"

Penny @fiddleysticks
"People of Twitter, I need healthy snack inspiration. Currently eating far too many biscuits! #foodinspiration #healthysnacks #helpplease "

Velour Imports @velourimports
"CARICOM pledges over US$2-billion at UN Conference #LoveMyBermuda #WeAreBermuda #eatfortheinsta #foodinspiration… https://t.co/GYkuLSKxZG"

WeAreFood2018 @WeAreFood2018
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Louise-Jane🎗 @louisecleaver
"Just watched Rick Stein’s ‘Road to Mexico’. Loads of inspiration for #tacos 🌮 - might try making a vegan version so… https://t.co/rkmeOgKEwl"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/TPQx7dV25S"

Eat Sip Trip @Eat_Sip_Trip
"Sinfully sweet chocolate crepes with chocolate cream, banana, blackberry, blueberry, pomegranate seeds & melted cho… https://t.co/eV9MRwREbQ"

🏴‍☠PirateQueenAna @anatlus89
"Thank you #HEB my work provided us with an early #Thanksgiving lunch! #soyummy ❤️ ☄️ #Turkey #stuffing #corn… https://t.co/7IyjLLHFLS"

Agenda