http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.fr http://www.foodinspiration.com

Het gele zure bommetje

28 mei 2014    Thomas Luttikhold   

When life gives you lemons, make Limoncello! Waste Watcher @ThomasLuttik over dit Italiaanse pareltje.

'Sinds kort ben ik gefascineerd door het gele fruitbommetje: de citroen. Ik ken werkelijk waar niemand die citroenen eet als fruit en toch is het niet weg te slaan uit de keuken. In mijn beleving heeft elk Amerikaans kind eens ‘lemonade’ aan de straat verkocht, maken de Engelsen sinds jaar en dag ‘lemon curt’ en zijn de Italianen wereldberoemd om hun schepijs, waarbij de smaken citroen en vanille de scepter zwaaien. Dit vind ik fascinerend voor een product waarvan veel mensen het zuur krijgen. Ik wilde er meer over weten en heb mij het apezuur gezocht.' 

Het pareltje Limoncello
'Als je aan citroenen denkt, denk je wellicht direct aan Italië. Maar Italië behoort niet tot de top drie van de wereld. Dat zijn China, Mexico en India. Samen produceren zij met de rest van de wereld 15 miljoen ton citroenen. Ter vergelijking: er worden jaarlijks net zoveel citroenen geproduceerd als olijven. De gemiddelde Westerling ‘eet’ jaarlijks 1.5 kilogram citroen, maar de vraag is of hij dit wel echt eet. Vaak wordt alleen het sap of de schil gebruikt. Wat dat betreft is het een zeer inefficiënte vrucht.

De Italianen zagen dit ook. Ook al zijn ze niet de grootste leverancier van citroenen, ze zijn wel wereldkampioen lekkere recepten. Een pareltje onder deze recepten is limoncello. Dit zure, zoete Italiaanse drankje is omringt met mystiek. Zo zouden vissers het in de vroege ochtend wegtikken bij kou en monniken het nippen om lange kerkdiensten uit te houden. Eén ding hebben alle verhalen gemeen: de maker van het drankje is in alle gevallen de belangrijkste persoon van de familie, ‘la nonna’!'

De oosprong
'De opeenstapeling van anekdotes en legendarische verhalen maken de oorsprong van het Italiaanse drankje vrij hypothetisch. Het zure bommentje werd vroeger namelijk niet als fruit gegeten, waardoor men veel citroenen over had. De kans dat iemand gewoon wat deed en overtollige citroenen in een vat met alcohol gooide is wat mij betreft plausibel. Wat de waarheid ook is, we zullen het nooit weten.

Geprikkeld door nieuwsgierigheid en mijn culinaire interesse ben ik citroenen gaan eten als fruit (zie onderstaand filmpje). Aangezien dit geen succes werd, treed ik in de voetsporen van ‘la nonna’ en brouw ik mijn eigen limoncello. Het volgende spreekwoord geldt in dit geval dubbel en dwars: “Wat in het vat zit, verzuurt niet.”'

Benieuwd hoe Waste Watcher Thomas Luttikhold Limoncello maakt?

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Het verhaal van de diners

Vroeger was echt niet alles beter, maar het is soms wel de moeite waard om stil te staan bij dingen die verloren dreigen te gaan.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Yasmine Krause @Yasmine36590938
"RT @mrsallencooks: Another day, another #chicken #kebab Served with #chargrilled #veg #mrsallencooks #foodie #foodinspiration #foodblogger… "

Eva Speier @evadovevai
"RT @Ocado: Need dinner inspiration? Try this tasty warm salad: #FoodInspiration https://t.co/8D5xIh7LpC https://t.co/dHfK5bVgIM"

Nadia Melford @NadiaMelford
"Party-Perfect Truffles. #foodinspiration #sweets #foodbloggers #yum https://t.co/iFFHOhu3Ao https://t.co/JRmX0caSlC"

Hoeve Kazan @HoeveKazan
"RT @foodinspiration: Boerenproducten en -bedrijven in de spotlights met de campagne OVER DE VLOER BIJ DE BOER / By @foodinspiration #overde… "

Doris Voss 🐰🍀 @tijdvooreten
"RT @foodinspiration: Angelique Schmeinck (@smaakvrienden) maakte het allergrootste eetschilderij ooit waar 525 mensen van hebben gegeten. T… "

Ocado @Ocado
"Need dinner inspiration? Try this tasty warm salad: #FoodInspiration https://t.co/8D5xIh7LpC https://t.co/dHfK5bVgIM"

The Tiny Brain Burst @ttbbstudio
"Shooting scrumptious shots @TheTinyBrainBurst #CreativeStudio #FoodPhotography #FoodInspiration https://t.co/ito6ggFW1d"

Fitfoodamour @fitfoodamour
"Feeling the need for some healthy eating inspiration from @hemsleyhemsley @deliciouslyella & @madeleine_shaw_… https://t.co/0JLbjIKvmK"

Ton Hanegraaf @tonhanegraaf
"RT @foodinspiration: Boerenproducten en -bedrijven in de spotlights met de campagne OVER DE VLOER BIJ DE BOER / By @foodinspiration #overde… "

GRO @GRO_Holland
"RT @foodinspiration: Een kleine greep uit de workshops en colleges van vandaag #foodunplugged @HenriBV @NadiaZerouali @PapasPasta @DutchCui… "

Agenda