http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Het gele zure bommetje

28 mei 2014    Thomas Luttikhold   

When life gives you lemons, make Limoncello! Waste Watcher @ThomasLuttik over dit Italiaanse pareltje.

'Sinds kort ben ik gefascineerd door het gele fruitbommetje: de citroen. Ik ken werkelijk waar niemand die citroenen eet als fruit en toch is het niet weg te slaan uit de keuken. In mijn beleving heeft elk Amerikaans kind eens ‘lemonade’ aan de straat verkocht, maken de Engelsen sinds jaar en dag ‘lemon curt’ en zijn de Italianen wereldberoemd om hun schepijs, waarbij de smaken citroen en vanille de scepter zwaaien. Dit vind ik fascinerend voor een product waarvan veel mensen het zuur krijgen. Ik wilde er meer over weten en heb mij het apezuur gezocht.' 

Het pareltje Limoncello
'Als je aan citroenen denkt, denk je wellicht direct aan Italië. Maar Italië behoort niet tot de top drie van de wereld. Dat zijn China, Mexico en India. Samen produceren zij met de rest van de wereld 15 miljoen ton citroenen. Ter vergelijking: er worden jaarlijks net zoveel citroenen geproduceerd als olijven. De gemiddelde Westerling ‘eet’ jaarlijks 1.5 kilogram citroen, maar de vraag is of hij dit wel echt eet. Vaak wordt alleen het sap of de schil gebruikt. Wat dat betreft is het een zeer inefficiënte vrucht.

De Italianen zagen dit ook. Ook al zijn ze niet de grootste leverancier van citroenen, ze zijn wel wereldkampioen lekkere recepten. Een pareltje onder deze recepten is limoncello. Dit zure, zoete Italiaanse drankje is omringt met mystiek. Zo zouden vissers het in de vroege ochtend wegtikken bij kou en monniken het nippen om lange kerkdiensten uit te houden. Eén ding hebben alle verhalen gemeen: de maker van het drankje is in alle gevallen de belangrijkste persoon van de familie, ‘la nonna’!'

De oosprong
'De opeenstapeling van anekdotes en legendarische verhalen maken de oorsprong van het Italiaanse drankje vrij hypothetisch. Het zure bommentje werd vroeger namelijk niet als fruit gegeten, waardoor men veel citroenen over had. De kans dat iemand gewoon wat deed en overtollige citroenen in een vat met alcohol gooide is wat mij betreft plausibel. Wat de waarheid ook is, we zullen het nooit weten.

Geprikkeld door nieuwsgierigheid en mijn culinaire interesse ben ik citroenen gaan eten als fruit (zie onderstaand filmpje). Aangezien dit geen succes werd, treed ik in de voetsporen van ‘la nonna’ en brouw ik mijn eigen limoncello. Het volgende spreekwoord geldt in dit geval dubbel en dwars: “Wat in het vat zit, verzuurt niet.”'

Benieuwd hoe Waste Watcher Thomas Luttikhold Limoncello maakt?

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Rick Heijnen @rickheynen66
"RT @ISPCGentLiege: Trends en tradities in de spotlight op VISION dit jaar! We ontvangen je graag op onze gloednieuwe stand van Sligro-ISPC!… "

IlfornaiodiFiesole @FornaioFiesole
"#Buongiorno con gli #spumini #ilfornaiodifiesole #pastry #sweetmorning #cioccolato #blackandwhite #FoodOscars… https://t.co/nSnwGTsbOO"

Koppert Cress @koppertcress
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

EspressoGalerie @EspressoGalerie
"Tomaten-Mozarrella Teller 😍 Das macht satt und glücklich 😁 🍎🍎🍎 #Tomaten #tomatoes #Käse… https://t.co/MWV2HCyyLa https://t.co/tr9jYdhsHF"

Edwin Klaasen @Desemenzo
"@foodinspiration @altonikelderman @JavaCoffeeCo @FeverTreeMixers @koppertcress @LightspeedHQ @MaesInox @MePGroup… https://t.co/RSL530BMqA"

Sarina Hurley @sanlisucte1973
"RT @RogerLanghout: @foodinspiration wat een zalige editie weer! Ik kan er weer tegenaan. "

Food Inspiration @foodinspiration
"@Desemenzo @Leadersclub_be @FIBelgie @cminecc Bedankt dat je er bij was @Desemenzo! "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: "Je hebt geen trends zonder tradities", aldus de Belgische Godfather der gastronomie Peter Goossens tijdens #VISION18.… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Het jaarthema van Food Inspiration luidt: We gaan op reis! Trendwatcher Herman Konings @soeproza beaamt het belang van… "

Agenda