http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Ode aan de bal

23 mei 2014    Frank Lindner   

Voordat ik mijn loftrompet over de gehaktbal afsteek, eerst een spijtbetuiging.

Als kleine jongen deed ik niets liever dan de zorgvuldig gedraaide gehaktballen van mijn moeder, ouders van vriendjes en vriendinnetjes en oma’s direct tot ragfijn gehakt te prakken zodra ze op mijn bord kwamen. Het eindresultaat was steevast een brij van aardappel, rode kool, ex-ballen, jus en een kwak appelmoes.

Gehaktbalfans
Hoewel de tegengeluiden steeds luider worden, voert vlees nog altijd de boventoon. Qua opkomst van nieuwe foodconcepten leggen vegabars en saladerestaurants het af tegen hotdogtenten, hamburgerrestaurants, en gelegenheden voor gehaktbalfans.
Ron Blaauw opende onlangs hotdogzaak ‘The Fat Dog’. Hamburgerrestaurants als ‘Burgermeester’, ‘Burgerbar’ en ‘Meneer Smakers’ neigen met het openen van nieuwe vestigingen steeds nadrukkelijker naar ketenvorming.

Van hoog tot laag
En dan is er nog de opkomst van de gehaktbal, van hoog tot laag culinair gezien. Food Inspiration’s eigen Wim Ballieu heeft sinds jaar en dag ‘Balls & Glory’ in Gent, Antwerpen en Brugge. In Amsterdam kennen we ‘Meatballs’ en in Woudrichem ‘Bal-dadig, since 2012’. Het recept van de personeelsgehaktballen van De Librije wordt uitbundig gedeeld op internetforums. Tijdens de Europese finale om de Bocuse d’Or serveerden Jan chef Smink en commis Lars Aukema een gastronomisch hoogstaande gehaktbal aan een jury van internationale, gelauwerde chefs. Jaarlijks wordt bovendien door De Telegraaf de wedstrijd om de Gouden Gehaktbal georganiseerd.

Bal-bier pairings
Afgelopen weekeinde kwam ik tijdens Restaurantday terecht bij de drie mannen achter het (eenmalige?) pop-up restaurant We’ve Got Balls. In Utrecht serveerden ze voor 10 euro per persoon drie bijzondere ballen. Met geslaagde bier-bal pairings. Eén bal was gemaakt van kippendijvlees en was gelegd op een parmezaan-knoflookcrème. Erbij een glaasje Urthel Saissoniere. De tweede bal was van vlees van de Utrechtse paardenslager Van Beek. ‘Gemaakt met paardenvlees, zodat we zeker zijn dat we geen koe serveren’, stond er gekscherend op de placemat bij. Erbij kwam een sausje van stroop en in het glas een Corsendonk Pater. De laatste bal is een pittige. De San Christobal heeft twee geheime wapens: chipotle pepertjes (heisse Scheisse!) en tequila. Het donkere en zoetige Negra Modelo bier paste perfect.

Het moge duidelijk zijn. De gehaktbal is hot! In al zijn creatieve verschijningsvormen is hij allang niet meer de verhuller van armoede. In vroeger tijden was het zo dat hoe meer brood, paneer of beschuitkruim er in de gehaktballen ging, hoe armer de mensen waren. De ‘stand van de gehaktbal’ had een soort Big Mac-index avant la lettre geweest kunnen zijn.

Volgend jaar bestaat de gehaktbal 400 jaar. Of het precies vierhonderd jaar is, is nog de vraag. Maar de bal is dan in ieder geval wel vier eeuwen bij ons bekend. In 1615 dook de gehaktbal voor het eerst op in de Nederlandse literatuur. Bredero schreef over een ‘frickedil’, een ronde bal of schijf van gehakt vlees wat als voorloper wordt gezien van de moderne gehaktbal. Die je dus niet dient te prakken.
 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Conceptional @Conceptional
"RT @foodinspiration: Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe ster… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Deelbaarheid en visueel spektakel worden gezien als belangrijker dan ooit op het gebied van food. Check de nieuwe s… https://t.co/p8bkYKj8bg"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/IJ2l5wZzNK"

Penny @fiddleysticks
"People of Twitter, I need healthy snack inspiration. Currently eating far too many biscuits! #foodinspiration #healthysnacks #helpplease "

Velour Imports @velourimports
"CARICOM pledges over US$2-billion at UN Conference #LoveMyBermuda #WeAreBermuda #eatfortheinsta #foodinspiration… https://t.co/GYkuLSKxZG"

WeAreFood2018 @WeAreFood2018
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Louise-Jane🎗 @louisecleaver
"Just watched Rick Stein’s ‘Road to Mexico’. Loads of inspiration for #tacos 🌮 - might try making a vegan version so… https://t.co/rkmeOgKEwl"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/TPQx7dV25S"

Eat Sip Trip @Eat_Sip_Trip
"Sinfully sweet chocolate crepes with chocolate cream, banana, blackberry, blueberry, pomegranate seeds & melted cho… https://t.co/eV9MRwREbQ"

🏴‍☠PirateQueenAna @anatlus89
"Thank you #HEB my work provided us with an early #Thanksgiving lunch! #soyummy ❤️ ☄️ #Turkey #stuffing #corn… https://t.co/7IyjLLHFLS"

Agenda