http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com

Is er nog toekomst voor de avondzaak?

15 mei 2014    Hans Steenbergen   

Uitgestorven straten in de stad, want iedereen is online in contact met elkaar. Thuis. Doordeweekse avonden zijn voor de avondhoreca niet meer rendabel.

'Amsterdam is een uitzondering. En misschien ook Utrecht, Groningen en Nijmegen - in die volgorde. Maar in welke Nederlandse stad ik ook ben ‘s avonds op een doordeweekse dag, het is er stil op straat .

Zelfs in de meeste studentensteden is het doordeweekse uitgaanslawaai verstomd. En in alle andere Nederlandse steden met meer dan 50.000 inwoners zonder universiteit, het is er zo rustig. Vrijwel niemand komt op een doordeweekse avond zijn huis meer uit: ’s avonds is de Nederlander thuis. We gaan niet uit eten, niet uit drinken, achter onze voordeur hebben we online contact met de rest van de wereld.'

Dorpen zonder kroeg
'Ik zie ’s avonds meer lege dan volle restauranttafels. Cafés met slechts een paar stamgasten, zijn eerder regel dan uitzondering. In dorpen is de stilte helemaal oorverdovend, niet alleen doordeweeks, ook in het weekeinde. Steeds meer avondzaken zijn daar gesloten. Dorpen zonder kroeg zijn geen uitzondering meer.

Die kaalslag na zessen komt niet alleen door de crisis of de werkloosheid. We komen minder ons huis uit door internet. We communiceren en kopen steeds meer online en steeds minder in winkels in de binnenstad. Ook zijn er minder avondgasten omdat de verschillen tussen arm en rijk zijn gegroeid: de ‘minima’ hebben nog minder te besteden en om de nek van de middenklasse hangt de molensteen van het verdronken eigen huis.' 

Verongelijktheid
'En er is nog een ander giftig stofje in het Nederlandse ‘ consumentenvertrouwen’. De ‘avondstaking’ komt ook door redenen van binnenuit – er lijkt zo weinig plezier te zijn, zo weinig optimisme over de toekomst in Nederland. Veel mensen zijn in de greep van onzekerheid; verongelijktheid is de brandstof waarmee ze reageren op de veranderingen in onze samenleving. ‘ Hey, ik heb hier niet om gevraagd.’ 

Door technologie, globalisering en multiculturalisering voelen grote groepen zich op afstand gezet van alle kansen die zich aandienen. Als de uitbreiding van Europa inhoudt dat een goedkope Poolse arbeidskracht je baan inneemt als vrachtwagenchauffeur, dan zijn de zegeningen van Europa bijtend als azijn. Dan zoek je de veiligheid op van je huis, je woonbuurtje, je vereniging; wat daarbuiten is, is niet te vertrouwen.

Van de zeven avonden in de week, zijn er vijf in veel steden voor de avondhoreca niet meer rendabel. Of vergis ik me? Laat het me weten.'

NASCHRIFT
'Nu liet ik bovenstaand stuk lezen aan mijn collega’s en die reageerden wisselend. Werd de een ‘een beetje verdrietig’, de ander ‘erg down’, een derde vond het ‘een interessante observatie’. Hij vond ‘polarisering’ in Nederland steeds sterker worden. De rijken worden rijker, de armen armer, de steden voller en gezelliger, de dorpen leger.

Hoe dan ook: de conclusie was of ik niet wat positiever kon eindigen. Of ik niet een oplossing kon aanreiken voor al die avondzaken die per week mogelijk vijf onrendabele avonden hebben. Hier komen mijn oplossingen:

1.    Sluiten.
2.    Verhuur je bedrijf voor besloten feestjes en partijen.
3.    Besef dat je alleen met het meest gastvrije team van het dorp/wijk/stad kunt winnen van de rest.
4.    Train je mensen regelmatig in gastvrijheid en commerciële vaardigheden. Investeer in een goede trainer.
5.    Trek de beste jonge kok uit de omgeving aan, laat hem praten met gasten zodat hij weet voor wie hij kookt en geef hem vervolgens vleugels om geweldig te koken. Beloon hem met cursussen, stages of reizen waardoor hij in zijn vak beter kan worden.
6.    Wees onderscheidend met je bier-, wijn- en koffie- en theekaart.
7.    Treed naar buiten, wees actief, zoek de publiciteit, wordt een Bekende Horecaman. Het gezelligste visitekaartje van je bedrijf is de eigenaar.
8.    Maak er een dagzaak van met heerlijke koffies, thees, brood en wijn.
9.    Specialiseer en maak een wijnbar. Veel wijnen per glas, mooie glaswerk, goed verhaal, organiseer wijnproefavonden in combinatie met eten.
10.  Organiseer activiteiten met collega’s waar je energie van krijgt. Mijd mensen die energie kosten.'  

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Empowered een dag door

Energie, eigenwaarde en empowerment op de Health & Care Day 2017

Petrol laat kansen liggen met food

Het tankstation van de toekomst moet veel meer inspelen op foodtrends.

Meer dan alleen melk

Een verslag van een dag vol zuivel en wetenschap

Jamie's Garden #7

Last but not least. Mijn laatst blog over Jamie’s Garden. Eind januari gaat deze dame terug de schoolbanken in.

Jamie's Garden #6

De dagen worden weer langer, vanaf nu gaan we richting de zomer!

Jamie's Garden #5

Met een potje peterselie en basilicum in je keuken tel je tegenwoordig nauwelijks nog mee.

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Rick Heijnen @rickheynen66
"RT @ISPCGentLiege: Trends en tradities in de spotlight op VISION dit jaar! We ontvangen je graag op onze gloednieuwe stand van Sligro-ISPC!… "

IlfornaiodiFiesole @FornaioFiesole
"#Buongiorno con gli #spumini #ilfornaiodifiesole #pastry #sweetmorning #cioccolato #blackandwhite #FoodOscars… https://t.co/nSnwGTsbOO"

Koppert Cress @koppertcress
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

EspressoGalerie @EspressoGalerie
"Tomaten-Mozarrella Teller 😍 Das macht satt und glücklich 😁 🍎🍎🍎 #Tomaten #tomatoes #Käse… https://t.co/MWV2HCyyLa https://t.co/tr9jYdhsHF"

Edwin Klaasen @Desemenzo
"@foodinspiration @altonikelderman @JavaCoffeeCo @FeverTreeMixers @koppertcress @LightspeedHQ @MaesInox @MePGroup… https://t.co/RSL530BMqA"

Sarina Hurley @sanlisucte1973
"RT @RogerLanghout: @foodinspiration wat een zalige editie weer! Ik kan er weer tegenaan. "

Food Inspiration @foodinspiration
"@Desemenzo @Leadersclub_be @FIBelgie @cminecc Bedankt dat je er bij was @Desemenzo! "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Lunch time op de pop-up foodmarkt tijdens #VISION18, i.s.m. onze partners @Desemenzo @altonikelderman Duvel Moortgat @… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: "Je hebt geen trends zonder tradities", aldus de Belgische Godfather der gastronomie Peter Goossens tijdens #VISION18.… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Het jaarthema van Food Inspiration luidt: We gaan op reis! Trendwatcher Herman Konings @soeproza beaamt het belang van… "

Agenda